Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej

Quoted post

Gość

2015-07-07 11:21

UK dzięki Henrykowi VIII w 1539 .DE ,NL i Skandynawia dzięki Martinowi Luterowi w 1517 itd. ... . Kościół nawet nie chce się unowocześnić (inwestować w humanizm, pomagać dzieciom(pedofilia), ratować i dawać prace biednym), nie mówiąc już o życiu w ubóstwie kleru i postępowaniu zgodnie z Pismem Świętym. Kiedy chciałem raz po prostu się pomodlić w dniu największego przygnębienia, kościół do którego miałem zamiar wstąpić był zamknięty na cztery spusty. Krótko mówiąc... niech nie-mój kościół daje sobie rade sam

Odpowiedzi

Ateista

#1012 Re:

2015-07-10 16:22:08

#959: -  

Tak na marginesie. Henryk VIII  postanowił "zabawić się" w "Głowę Kościoła" i generalnie jeżeli chodzi o jego zachowanie się w tej roli to mieliśmy po prostu seksualnego maniaka na tronie wcale nie lepszego od katabasów, którcy zwalczał. Natomiast jezeli chodzi o Lutra to przypomnę, że był prymitywnym antysemitą, na którego uwagach wzorał się niejaki Adolf Hitler. Pamietajmy o tym. No i oczywiście o tym, że stosy rozpalali nie tylko katolicy i inkwizytorzy, ale tzw. protestanci również (na przykład Jan Kalwin).  Każda religia to jedno wielkie g...