Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej

Skontaktuj się z autorem petycji

Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej

Masan
Gość

2015-07-07 00:02

Uważam, że religia to indywidualna sprawa każdego człowieka i żadna grupa wyznaniowa nie powinna być uprzywilejowana w taki sposób, w jaki jest Kościół Katolicki. Poza tym, jak sądzę, państwa nie stać na opłacanie religii w szkołach przy kulejącej edukacji, braku funduszy na uczelnie wyższe i badania etc., opłacania kapelanów i innych. Państwo opłaca również ubezpieczenia zdrowotne duchownych i przebywających w klasztorach, a powinien to robić kościół. Nie słyszałam, żeby ktoś innego wyznania mógł sobie pozwolić na komfort oddania się medytacji i modlitwie, nie martwiąc się o swoje ubezpieczenie. 
Religia w szkołach często umieszczona jest w środku zajęć lekcyjnych, powoduje niepotrzebne podziały już od najmłodszych lat, na tych, ktorzy chodzą na religię i tych, których się wyprowadza do świetlicy. Przede wszystkim konkordat pozwala w rzeczywistości na państwo w państwie, a duchowni, często wykraczają poza swoje kompetencje, m.in. upolitycznieniem.

Gość

2015-07-07 01:07

Pedofile w sutannach WON!

Gość

2015-07-07 06:31

Z powodu przekonań. Nie chcę by średniowiecze wórciło

Gość

2015-07-07 07:00

Ponieważ ,każdy ma prawo do wolności słowa i wyznania .Państwo powinno być świeckie ,a religia prywatną sprawą obywatela .

Gość

2015-07-07 07:11

Bo najwyższy czas przestać w imieniu prawu finansować watykańską mafię, czas zaprzestać finansowania gangu pedofilii

Gość

2015-07-07 08:24

Za dużo jest świętości na siłę zwłaszcza w szkołach lepiej zlikwidować naukę religi a za te pieniądze dożywiać dzieci z biednych rodzin !

Gość

2015-07-07 08:41

Demokracja wymaga równego traktowania obywateli. Natomiast Polacy w większości uważają inaczej kto jest odmiennej wiary niż chrześcijanin ten jest wrogiem społecznym i w szkołach dzieci które nie chodzą na lekcje religii są traktowane jak"czarne owce". Kościół traktuje ludzi które np. są rozwiedzione jak osoby grzeszne i wyklęte ze społeczeństwa. Również niepokoi fakt, że niektórzy Posłowie w większości to popierają co generalnie jest całkowicie nie zgodne z prawem i powinno być napiętnowane. Równość to nie poglądy człowieka, i nie ocena jakiego jest wyznania.

Gość

2015-07-07 10:03

Tak będzie lepiej dla Polski i dla Kościoła Katolickiego.

Gość

2015-07-07 11:21

UK dzięki Henrykowi VIII w 1539 .DE ,NL i Skandynawia dzięki Martinowi Luterowi w 1517 itd. ... . Kościół nawet nie chce się unowocześnić (inwestować w humanizm, pomagać dzieciom(pedofilia), ratować i dawać prace biednym), nie mówiąc już o życiu w ubóstwie kleru i postępowaniu zgodnie z Pismem Świętym. Kiedy chciałem raz po prostu się pomodlić w dniu największego przygnębienia, kościół do którego miałem zamiar wstąpić był zamknięty na cztery spusty. Krótko mówiąc... niech nie-mój kościół daje sobie rade sam

Gość

2015-07-07 11:43

Obywatele obcego państwa/Kler/ usiłują narzucić Wolnemu Narodowi swój sposób myślenia i ingerować w stanowienie
prawa. Wiara religijna, to wewnętrzna sprawa każdego człowieka.
Państwo stanowi prawo dla wszystkich - tych wierzących /nawet w kosmitów/ jak i niewierzących.

Gość

2015-07-07 11:46

Bo jestem za Swieckim Panstwem.....;)

Gość

2015-07-07 12:03

Państwo powinno być świeckie, kościół nie powinien w jakikolwiek sposób ingerować w codzienne życie obywateli oraz mieszać się do polityki, czego dowodzą często niedzielne kazania. U miejscach użytku publicznego powinny widnieć jedynie symbole państwowe, nie kościelne. Wiara nie powinna być nikomu narzucana, a tak się dzieje poprzez manifestację symboli katolickich w miejscach publicznych oraz zachowań w telewizji i prasie prezentowanych przez osoby publiczne.

Gość

2015-07-07 12:18

Podpisałem petycję, gdyż chciałbym żyć w państwie wolnym światopoglądowo.

Gość

2015-07-07 12:48

Podpisałam ją z bardzo wielu powodów, nie wystarczy miejsca, żeby je opisać. Tragiczne jest już samo to, że konieczne są petycje w tej sprawie, a i tak niewiele szans, żeby rozdział koscioła od państwa stał się faktem.

Gość

2015-07-07 13:12

Bo uważam za zasadnie rozdzielenie kościoła od państwa...
8sap
Gość

2015-07-07 13:14

Podpisałem tę petycję, bo całkowicie popieram zawarte w niej postulaty.

Gość

2015-07-07 13:39

Jak widzę, co wyprawiają sukienkowi to rzygać mi sie chce.

Gość

2015-07-07 14:10

Państwo zatracilo swieckosc w każdej dziedzinie życia , w "strefach publicznych" stale widzi się kler jak rządzi, poucza, celebruje, doradza...... i po co ? Oni powinni doradzać strapionym jak przeżyć walkę z ciężką chorobą , jak podnieść się z alkoholizmu, jak pomóc wdowie wychować dzieci po stracie męża - a nie politykowac. Jest pewna przestrzeń w życiu publicznym, która powinna być wolna od wszelkich wpływów religijnych bo tylko tak można wyrażać siebie i dokonywać postępu w rozwoju. Wszechobecnosc księży zastrasza, osacza i przytłacza nie zostawiając miejsca na prywatność.
korwnik

2015-07-07 14:27

Ja z kolei jestem człowiekiem wierzącym ale nie religijnym. (nowo narodzony chrześcijanin) Przeraża mnie to, co kapłani kościoła katolickiego głoszą na tzw."mszach świętych" oraz na innych spotkaniach w budynkach, mylnie zwanych kościołami. Katecheza, kult maryjny, nauki papieskie i wiele jeszcze innych "nauk", których nazw nie sposób spamiętać. Do tego obowiązkowe sakramenty, za które trzeba płacić: chrzciny (bo to przecież nie jest chrzest) niemowlęcia, pierwsza komunia i ta nieszczęsna pierwsza spowiedź, bierzmowanie itd., itp. włącznie z pochówkiem. To wszystko razem wzięte, nie ma nic wspólnego z Bogiem i ze Słowem bożym, które jest zawarte w piśmie świętym/bibli. W każdym budynku kościelnym na ołtarzu, jest ogromny krzyż, na którym ciągle i na nowo wieszany jest (zmartwychwstały przecież) Jezus chrystus. W ten sposób (podobnie jak w starożytnym Egipcie) kapłani, strasząc już od dziecka na lekcjach religii swoich wiernych, (klątwą kościelną oraz piekłem) wpływają na ich sumienia, uczucia i sposób myślenia. Tu posłużę się cytatem z Trylogii H. Sienkiewicza: "żeną nimi jak wiatr łanem żyta"! I właśnie dlatego, jestem całkowicie przeciwny (w obecnej formie) religii katolickiej w POlsce. Pozdrawiam.

Gość

2015-07-07 15:24

Bo pragnę żyć w państwie cywilizowanym.

Gość

2015-07-07 15:29

Bo pragnę aby zapisy konstytucji obowiązywały wszystkich.

Gość

2015-07-07 16:34

Podpisałam petycję ponieważ chcę,by kościół utrzymywał się z podatku zdeklarowanych katolików.Chcę usunięcia lekcji religii,w szkołach.Chcę by kościół przestał umoralniać tych,którzy sobie tego nie życzą.Dosyć panoszenia się kleru,w naszym państwie.

Gość

2015-07-07 16:39

Bo tak powinno być! W przeciwnym razie grozi nam państwo wyznaniowe.

Gość

2015-07-07 16:43

Uważam,że Kościól stał się instytucją,urzędem sprawującym władzę nad społeczeństwem,a nie na tym polega jego rola.Wypacza wiarę na swoją własną korzyść manipulując ludźmi,zastraszając,zamiast swoim przykładem zachęcać ich do czynienia dobra.Wierzę w siłę wyższą,obojętne jak ją nazywają,ale nie wierzę w jej pośredników,nie są mi do niczego potrzebni.Klerowi wydaje się,że jest bardziej boski od Boga,a to już jest grzech pychy.

Gość

2015-07-07 16:51

Zdecydowanie należy rozwiązać konkordat i rozdzielić Państwa od kościoła. Religia w kościele a nie w szkołach. Niech utrzymuje się  z podatku zdeklarowanych katolików a nie z moich i niech mnie nie umoralnia bo tego nie chcę.