List Otwarty - ,,Prośba o zazielenianie Polskich miast i miasteczek"

07.09.2024r.

Szanowna Pani

Paulina Hennig - Kloska

Minister Klimatu i Środowiska

,, Prośba o zazielenianie Polskich miast i miasteczek ”

Szanowna Pani Minister
W ostatnim czasie w Polskich miastach i miasteczkach zaobserwowaliśmy iż co roku dochodzi do przycinek i wycinek zieleni. Naszym zdaniem jest ich za dużo. Po rewitalizacjach Rynków i Ulic często zieleni ubywa. Drzewa i krzewy są bardzo potrzebne dla ludzi i zwierząt. Drzewa między innymi produkują tlen który jest niezbędny do życia, dają cień, pochłaniają dwutlenek węgla oraz inne substancje. Krzewy są potrzebne dla ptaków które budują w nich gniazda a także chronią przed kurzem w miastach. Uważamy także że w Polskich miastach i miasteczkach jest za mało parków i skwerów zielonych a na Rynkach brakuje zieleni.

My jako Obywatele i Obywatelki którym zależy bardzo na Polskich miastach aby były zielone zwracamy się z prośbą o stworzenie programu który pomógł by Polskim miastom stworzyć nowe parki, skwery zielone i także przywracać zieleń w centrach miast.

Z Poważaniem
                                                                                   Obywatele i Obywatelki

Podpisując, akceptuję, że Kacper Ropka będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: