Lista poparcia dla skargi na uchwałę o SPPN na Saskiej Kępie i Kamionku

Warszawa, 3 października 2024 r.

Naczelny Sąd Administracyjny
ul. G. P. Boduena 3/5
00-011 Warszawa

Wojewódzki Sąd Administracyjny
ul. J. Pankiewicza 4
00-696 Warszawa

Ja, niżej podpisany(a), w pełni popieram skargę złożoną do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego na uchwałę Rady m.st. Warszawy z 9 marca 2023 r., wprowadzającą Strefę Płatnego Parkowania (SPPN) na obszarach Saskiej Kępy i Kamionka.

Oświadczam, że jestem mieszkańcem(ką) obszarów, których dotyczy rozszerzenie SPPN, i/lub jest to miejsce moich interesów życiowych, w tym obszar, na którym jako mieszkaniec Warszawy użytkuję pojazd(y) i korzystam z miejsc parkingowych i/lub:

- brałem udział w konsultacjach społecznych SPPN na przełomie 2021/2022 r., wyrażając swój sprzeciw wobec SPPN lub zgłaszając uwagi, które nie zostały uwzględnione, a także, podobnie jak Rada Dzielnicy Praga-Południe w swoim Stanowisku z 2022 r., uważam, że konsultacje te były niereprezentatywne i/lub;

- podpisałem jedną z 2 petycji przeciwko SPPN (https://www.petycjeonline.com/protest_anty_sppn_na_saskiej_kepie; https://www.petycjeonline.com/firmy_przeciw_sppn_sk), które zostały następnie rozpatrzone pozytywnie przez Radę m.st. Warszawy jesienią 2022 r. w formie uchwał o „niewprowadzaniu SPPN” i/lub;

- nie zgadzam się z uchwałą Rady m.st. Warszawy z dn. 9 marca 2023 r. o rozszerzeniu SPPN, która pozostaje w jaskrawej sprzeczności z wcześniejszymi uchwałami, podjętymi w tej samej sprawie, i domagam się wstrzymania/ zawieszenia jej wykonywania, a także jej unieważnienia,

- nie chcę wprowadzenia SPPN na Saskiej Kępie i Kamionku, a w przypadku, gdyby została wdrożona, domagam się zniesienia SPPN i skutków jej wprowadzenia poprzez przywrócenie infrastruktury ulic i planów organizacji ruchu do stanu umożliwiającego na drogach publicznych parkowanie bezpłatne i na zasadach ogólnych Prawa o Ruchu Drogowym;

- i/lub popieram założenia programu „Saska Kępa parkingowo przyjazna – zamiast SPPN” (opis i link tutaj: https://www.facebook.com/groups/324962392326271/permalink/727006215455218/), który został wypracowany oddolnie i w lutym 2023 r. zgłoszony do realizacji do urzędników miejskich przez stronę społeczną jako klarowna alternatywa – tj. bez opłat za parkowanie i z wykorzystaniem identyfikatorów mieszkańca do poprawy sytuacji parkingowej (godząc ochronę potrzeb mieszkańców ze złagodzeniem barier dla osób przyjezdnych); postuluję realizację tego programu zamiast SPPN.

Oświadczam, że strefa SPPN na terenie  Saskiej Kępy i Kamionka jest zbędna, gdyż przyjęta przez Radę m.st. Warszawy uchwała i narzucane przez Zarząd Dróg Miejskich nowe plany organizacji ruchu, związane z planowaną SPPN, wyraźnie pogorszą sytuację parkingową i spowodują zmniejszenie dostępności miejsc parkingowych, zwłaszcza w odniesieniu do pojazdów samych mieszkańców, a tym samym ograniczą nasze prawa.

Zapisy uchwały oraz początki jej realizacji w terenie odbiegają nawet od quasi konsultacji pt. „Jaka strefa płatnego parkowania na Saskiej Kępie i Kamionku” z 2021 r.

Od dłuższego czasu działania Miasta mają na celu eliminację ruchu samochodowego i wprowadzania coraz większych finansowych obciążeń dla posiadaczy samochodów.

Wyrażam zgodę i upoważnienie, aby poparcie udzielone przeze mnie w niniejszej formie posłużyło także za argument i dokument także w postępowaniach urzędowych przeciwko SPPN na Saskiej Kępie i Kamionku.

Mieszkańcy Pragi-Południe / NIE dla SPPN    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Mieszkańcy Pragi-Południe / NIE dla SPPN będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Nie wyświetlimy Twojego adresu publicznie online.

Nie wyświetlimy Twojego kodu pocztowego publicznie online.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Te informacje nie będą wyświetlane publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: