Petycja o otwarcie całodobowej kliniki weterynaryjnej w województwie opolskim

Do:

Prezydenta Miasta Opola, Pana Arkadiusza Wiśniewskiego

Marszałka Województwa Opolskiego, Pana Szymona Ogłazy

Szanowny Panie Prezydencie,

Szanowny Panie Marszałku,

Zwracamy się do Państwa z pilną prośbą o utworzenie całodobowej kliniki weterynaryjnej w województwie opolskim. Obecny brak takiej placówki ma negatywny wpływ na zdrowie i życie zwierząt, które w nagłych przypadkach wymagają natychmiastowej pomocy weterynaryjnej.

Ostatnia sytuacja, której doświadczyłam, rażąco ukazuje problem — mimo istnienia 38 gabinetów weterynaryjnych, jedynie jeden lekarz odebrał telefon w krytycznym momencie, sugerując wizytę w oddalonej o prawie 100 km klinice w Katowicach. Dla wielu właścicieli zwierząt, zwłaszcza tych bez samochodu lub w sytuacjach bez natychmiastowej pomocy w transporcie, takie rozwiązanie jest niewykonalne.

W dynamicznie rozwijającym się województwie opolskim, brak całodobowej kliniki weterynaryjnej jest nie do przyjęcia. Należy sobie wyobrazić analogiczną sytuację w przypadku braku Szpitalnego Oddziału Ratunkowego lub nocnej opieki medycznej dla ludzi. Dlaczego zatem zwierzęta, które są członkami naszych rodzin, nie zasługują na pomoc w wyjątkowych przypadkach?

Apelujemy do Państwa o podjęcie działań na rzecz otwarcia przynajmniej jednej kliniki weterynaryjnej działającej przez całą dobę, 7 dni w tygodniu, w tym święta i weekendy, bądź pełniącą dyżury. Zdajemy sobie sprawę, że kliniki weterynaryjne są prywatnymi instytucjami, ale przy odrobinie wparcia, wierzymy że jest możliwe działanie takiej placówki.

Niestety obecny stan rzeczy nie spełnia potrzeb mieszkańców Opola i województwa opolskiego, którzy w kryzysowych sytuacjach nie mają dostępu do niezbędnej opieki weterynaryjnej na miejscu. Wierzymy, że niniejsza petycja wyraża nie tylko nasz głos, ale także głos wielu mieszkańców, którzy oczekują lepszego dostępu do usług weterynaryjnych.

Prosimy o zrozumienie i wsparcie naszych starań na rzecz poprawy sytuacji weterynaryjnej w regionie.

Z wyrazami szacunku,

Mieszkańcy województwa opolskiego.

Marta Juszkiewicz    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Marta Juszkiewicz będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: