Petycja w sprawie regulacji zawodu dietetyka

W obliczu toczącej się dyskusji w ramach Parlamentarnego Zespołu ds. ustawowego uregulowania zawodu dietetyka oraz utworzenia samorządu zawodowego, apelujemy o uwzględnienie naszego stanowiska przy formułowaniu finalnych przepisów prawnych dotyczących tego zawodu.

Nasza inicjatywa ma na celu ochronę interesów absolwentów Technologii Żywności i Żywienia Człowieka. Jako pracujący dietetycy, zaniepokojeni nadchodzącymi regulacjami, posiadamy wykształcenie wyższe w dziedzinach związanych z żywnością i żywieniem. Prowadzimy legalnie zarejestrowane firmy, pracujemy w szpitalach, jednostkach żywienia zbiorowego i na uczelniach wyższych i obawiamy się o swoją przyszłość.

Ukończone studia w zakresie żywienia, inne niż dietetyka nie mogą być powodem, aby nas pomijać w projektach ustawy. Jesteśmy doświadczonymi specjalistami, szanowanymi przez lekarzy, którzy dostrzegają pozytywne efekty naszej pracy, takie jak poprawa zdrowia ich pacjentów.

Niestety, w szkołach i na studiach obiecywano nam, że uzyskamy prawo do wykonywania zawodu dietetyka, a teraz, przy wprowadzaniu regulacji, czujemy się odsuwani, co uważamy za niesprawiedliwe. Jesteśmy zaniepokojeni pracą zespołu oraz wpływającymi do niego pismami, a negatywne konsekwencje przyszłych ustaleń są dla nas realnym zagrożeniem.

Obecnie wiele osób wykonuje zawód dietetyka po różnych kierunkach studiów, a nasze kwalifikacje i doświadczenie powinny być doceniane. Cofanie nas do punktu, w którym musimy ponownie zdobywać wykształcenie, jest krzywdzące, biorąc pod uwagę, że przez lata pracowaliśmy jako dietetycy.

Prawo nie powinno działać wstecz ani krzywdzić osób, które już pracują w tym zawodzie. Oczekujemy, że wprowadzane przepisy będą służyć profesjonalistom, a my mamy odpowiednią wiedzę oraz doświadczenie, które przewyższa niejednego absolwenta dietetyki.

Apelujemy, aby nie pomijać nas w ustawie z powodu innej specjalizacji czy kierunku studiów. Przypominamy, że przed 2007 rokiem nie było regulacji dotyczących zawodu dietetyka, więc wybór specjalizacji był kwestią indywidualną, ale dającą możliwość otworzenia gabinetu.

W trakcie nauki zapewniano nas, że mamy prawo pracować jako dietetycy, jednak obecnie widzimy, że nasze kwalifikacje mogą być pomijane na rynku pracy. Ustawa, która miała na celu wyeliminowanie osób nieuprawnionych, w rzeczywistości może wykluczyć nas, którzy mamy odpowiednie wykształcenie i doświadczenie.

Pracujemy jako dietetycy w swoich gabinetach, w szpitalach, na uczelniach wyższych i nie wyobrażamy sobie, że moglibyśmy zostać odsunięci od wykonywania naszego zawodu. Nasza praca pomogła wielu osobom w poprawie zdrowia, a wśród nas są także wykładowcy, którzy obawiają się o swoją przyszłość.

Wnosimy apel o wpisanie do ustawy regulującej zawód dietetyka osób, które ukończyły studia bądź szkoły branżowe na następujących kierunkach:

-na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w zakresie technologii żywności i uzyskały tytuł inżyniera,

-na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w specjalności technologii żywności i uzyskały tytuł zawodowego magistra inżyniera,

- na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka specjalizacja Zarządzanie Jakością Żywności i uzyskały tytuł magister inżynier technolog żywności,

- na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w specjalności Technologia Żywności,

-na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka w specjalności Technologia produktów pochodzenia roślinnego i uzyskały tytuł magister inżynier technolog żywności,

-na kierunku Żywienie Człowieka i Dietoterapia,-na kierunku Biologia (magisterskie) oraz podyplomowo Żywienie człowieka w profilaktyce zdrowotnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu,

-osoby z tytułem technik żywienia i gospodarstwa domowego.Postulujemy także, aby do tej grupy dodać osoby posiadające stopień naukowy doktora w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.

Wnosimy apel o wpisanie do ustawy regulującej zawód dietetyka także osób, które ukończyły studia podyplomowe o profilaktyce zdrowotnej człowieka, takie jak:

-dietetyka,

-psychodietetyka,

-dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych.

Apelujemy o wsparcie tej petycji, abyśmy mogli skutecznie bronić naszych praw oraz zabezpieczyć przyszłość zawodu dietetyka. Zawód dietetyka wymaga odpowiedniego wykształcenia, wiedzy i doświadczenia, dlatego tak istotne jest, aby osoby z właściwymi kwalifikacjami miały równe szanse na uznanie i pełnoprawne wykonywanie swojej pracy. Regulacje prawne, które nie uwzględniają szerokiego spektrum specjalistów z wykształceniem związanym z żywieniem, mogą ograniczać dostęp do rynku pracy dla wielu kompetentnych osób, a tym samym wpływać negatywnie na jakość świadczenia usług dietetycznych.

Wspierając tę petycję, dbamy o to, aby zawód dietetyka rozwijał się w oparciu o różnorodność ścieżek edukacyjnych, uwzględniając zarówno tradycyjne studia dietetyczne, jak i inne kierunki ściśle związane z technologią żywności, psychodietetyką czy żywieniem człowieka. W ten sposób możemy budować silne i zróżnicowane środowisko specjalistów, które lepiej odpowiada na potrzeby zdrowotne społeczeństwa.

Ważne jest, aby te osoby miały formalne wsparcie prawne, co pozwoli im na pełnoprawne wykonywanie zawodu, dostęp do odpowiednich uprawnień, a także możliwość dalszego rozwoju zawodowego. Wzmocnienie regulacji w tym zakresie zapewni pacjentom dostęp do wykwalifikowanej opieki dietetycznej, co bezpośrednio przyczyni się do poprawy zdrowia publicznego.

Zachęcamy do przyłączenia się do tego apelu, aby wspólnie pracować nad lepszą przyszłością dla dietetyków, a tym samym dla nas wszystkich.

Mariusz Zagórski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Mariusz Zagórski będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: