Petycja w sprawie ruchu pojazdów ulicą Lazurową (W-wa)

Szanowny Panie Burmistrzu,

W imieniu swoim oraz mieszkańców Chrzanowa, zwracam się z prośbą o podjęcie działań, które uczynią ruch na ulicy Lazurowej zgodnym z przepisami dotyczącymi dopuszczalnej prędkości pojazdów oraz norm hałasu. Pomoże to uczynić bezpośrednią okolicę jezdni bezpieczniejszą, a warunki do życia w budynkach usytuowanych w pobliżu oraz przebywania w okolicy – bardziej komfortowymi.

Ulica Lazurowa z racji nowej nawierzchni, będąca długim i prostym odcinkiem, stanowi dla wielu kierowców okazję do przekraczania prędkości. Jadąc tą drogą przepisowo łatwo jest zauważyć, że większość aut jedzie tędy szybciej lub dużo szybciej niż powinny. Nagminne jest przejeżdżanie pojazdów na czerwonym świetle na pełnej prędkości. Zdarzały się także sytuacje wyprzedzania rozpędzonym autem ruchu z prawej strony, z wykorzystaniem zatoki dla autobusów.

W godzinach wieczornych (20.00-23.00) gdy ruch na ulicy zmniejsza się, na odcinku od Połczyńskiej do Górczewskiej kierowcy głośnych a'la sportowych aut oraz motocykli rozpędzają się do zawrotnych prędkości, powodując tym zagrożenie na drodze, a także potężny hałas. Ten ostatni bardzo wpływa na jakość życia i odpoczynku mieszkańców okolicznych bloków.

W bliskim sąsiedztwie ul. Lazurowej znajduje się Szkoła Podstawowa nr 363 oraz Przedszkole publiczne nr 75, do których uczęszczają dzieci z osiedli położonych na Chrzanowie. Wkrótce otwarta zostanie nowa placówka przy ul. Siemiatyckiej 2. Niejeden rodzic obawia o swoje dziecko, oczekujące na zielone światło lub na przystanku autobusowym, z racji prędkości, jaką rozwijają pojazdy na drodze.

Bardzo prosimy o przeanalizowanie powyższych argumentów przemawiających za koniecznością wprowadzenia regulacji, które wpłyną na zmniejszenie prędkości pojazdów, poruszających się ulicą Lazurową, ograniczenie poziomu hałasu a także zwiększenie bezpieczeństwa innych uczestników ruchu oraz pieszych, przebywających w pobliżu drogi.

Podpisując, akceptuję, że Magda będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Nie wyświetlimy Twojego kodu pocztowego publicznie online.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: