Petycja_w_sprawie składek ściąganych przez izbę pielęgniarek.

2_logo_pbnmuykzezroczyste_(1)_(4)1.png

17 września 2024 roku

Naczelna Rada

Pielęgniarek i Położnych

Warszawa

Ja niżej podpisana/y składam stanowczy sprzeciw wobec projektu uchwały nadzwyczajnego zjazdu krajowego pielęgniarek i położnych w dniach 23-24 września 2024 roku.

Sprzeciw motywuję brakiem akceptacji dla projektu uchwały w sprawie wysokości składki członkowskiej oraz zasad jej podziału. Przedmiotowy projekt został opracowany przez naczelną radę pielęgniarek i położnych.

Nie widzę merytorycznego uzasadnienia dla drastycznego podniesienia składki ściąganej przez izby pielęgniarskie. Przyjęcie uchwały przez zjazd krajowy w brzmieniu zaproponowanym przez naczelną radę, będzie skutkowało ściągnięciem przez izbę pielęgniarek w 2025 roku, składki w wysokości około tysiąca PLN od każdej pielęgniarki i położnej.

Bulwersujący jest szczególnie fakt, że od składki w wysokości 1000 PLN rocznie, nie przewiduje się żadnych zwolnień (osoby bezrobotne, pobierające renty, emerytury, świadczenia rehabilitacyjne, zasiłki ZUS - macierzyński, tacierzyński, wychowawczy, świadczenie przedemerytalne).

Zważywszy na totalny brak skuteczności izby pielęgniarek w zakresie poprawy warunków wykonywania zawodu oraz horrendalne wysokości wynagrodzeń działaczy izbowych, sprzeciwiam się zmuszaniu pielęgniarek i położnych do odprowadzania składek w wysokości co najmniej 200 milionów PLN  w skali roku.

Sprzeciwiam się także podniesieniu odpisu na działalność naczelnej izby. Kwota ponad 12 milionów PLN rocznie jest także nieadekwatna do poziomu skuteczności działaczy izbowych pobierających bajońskie zarobki.

2_logo_pbnmuykzezroczyste_(1)_(4)2.png

Mariusz Mielcarek    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Mariusz Mielcarek będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: