Przywrócenie ruchu dwukierunkowego na ulicach Tarnogórskiej i Morcinka w Bytomiu.

My, niżej podpisani, prosimy o przywrócenie ruchu dwukierunkowego na ulicach Tarnogórskiej i Morcinka w Bytomiu.

Uzasadnienie:

W godzinach 7-9 rano ul. Strzelców Bytomskich w kierunku dworca jest permanentnie zakorkowana, podobnie jak część ul. Chrzanowskiego i Wrocławskiej.
(trasa zaznaczona kolorem pomarańczowym)

Dojazd od strony Tarnowskich Gór do bytomskiego dworca i dalej jest bardzo utrudniony.

Do tego nadchodzi zima i będzie dużo gorzej - wszyscy chyba pamiętamy utrudnienia z poprzednich lat.

Jadąc od strony ul. Olimpijskiej można ominąć ten korek (i niepotrzebnie go nie powiększać), poruszając się ulicą Tarnogórską.

Podobnie w godzinach popołudniowych, jadąc od dworca, aby zwiększyć przepustowość, można ominąć światła nr 1 jadąc ulicą Morcinka oraz Tarnogórską.

Kolor czerwony:
a. ul. Tarnogórska
b. ul. Morcinka

Wprowadzenie na tych ulicach ruchu jednokierunkowego spowoduje masę utrudnień.

Przykłady poniżej:

- ludzie dowożący dzieci do Szkoły Podstawowej Mistrzostwa Sportowego (dalej SPMS) od strony ul. Olimpijskiej, będą musieli zrobić objazd przez ul. Strzelców Bytomskich i zaliczyć sygnalizacje świetlne nr. 1 i 2.
Ponadto każdy przejazd odcinkiem ul. Chrzanowskiego obok szkoły wiąże się z koniecznością przepuszczenia pieszych, w tym dzieci, na dwóch przejściach - jedno za zieloną strzałką, drugie w ogóle bez świateł - oba warianty co najmniej średnio bezpieczne.

- ludzie dowożący dzieci do SPMS od strony ul. Strzelców Bytomskich zamiast pojechać Aleją Legionów i Tarnogórską, będą musieli skręcić w ul. Strzelców Bytomskich i zaliczyć sygnalizacje świetlne nr 1 i 2 oraz dwa opisane wyżej przejścia dla pieszych przez ul. Chrzanowskiego.

- ludzie jadący do pracy od ul. Olimpijskiej w kierunku dworca (czyli całej pozostałej części Bytomia, a także Chorzowa, Katowic itd.) będą musieli włączyć się w korek na Strzelców Bytomskich i zaliczyć sygnalizacje świetlne nr 1 i 2.

- ludzie mieszkający w przy ul Tarnogórskiej oraz Morcinka, chcąc pojechać np. na zakupy do Biedronki lub Lidla, będą mogli to zrobić jednokierunkową Tarnogórską, ale powrót będzie musiał odbyć się przez ul. Strzelców Bytomskich, dwie sygnalizacje świetlne (Morcinka będzie jednokierunkowa) oraz dwa, średnio bezpieczne, przejścia dla pieszych.

- ludzie mieszkający przy ul Tarnogórskiej, aby uniknąć jeżdżenia w kółko, będą próbowali włączyć się do ruchu na ulicy Strzelców Bytomskich, używając wyjazdu z parkingu (zaznaczonego niebieską strzałką), który znajduje się tuż obok skrzyżowania z sygnalizacją świetlną nr2, co już teraz jest bardzo niebezpieczne, ze względu na niewielką odległość od skrzyżowania oraz powoduje dodatkowe wstrzymanie ruchu na tej ulicy.

- ludzie poruszający się od Dworca w kierunku ul Olimpijskiej nie będą mogli ominąć sygnalizacji świetlnej nr 1, skręcając w ul. Morcinka, tylko będą musieli czekać na światłach nr 1, dodatkowo blokując ruch.

W czasach, gdy z całych sił walczymy ze zmianami klimatu i przeznaczamy na ekologię ogromne pieniądze, powinniśmy szczególnie dbać o to, by ruch uliczny był płynny i nie zmuszał nas do zatruwania powietrza podczas stania w korkach.

Pamiętajmy, że stojąc w korkach nie tylko tracimy czas, który upływa nieubłaganie, wdychamy też zanieczyszczone powietrze, co ma destrukcyjny wpływ na zdrowie nas wszystkich.
Przekierowując zaś ruch na takie miejsca jak niebezpieczne wyjazdy z parkingów czy przejścia dla pieszych, narażamy na szwank nie tylko zdrowie, ale i życie nasze oraz naszych dzieci - a to jest bezcenne.

W związku z powyższym bardzo prosimy o pozytywne rozpatrzenie naszej petycji.

DO PODPISUJĄCYCH PETYCJĘ:

JEŚLI CHCECIE BYĆ INFORMOWANI O AKTUALIZACJACH PETYCJI, PODAJCIE SWÓJ ADRES E-MAIL.

Dziękuję.

jednokierunkowa.jpg

Podpisując, akceptuję, że Dariusz Traczyk będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: