Protest przeciwko zmianie rozporządzenia - zabytki
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Protest przeciwko zmianie rozporządzenia - zabytki
Gość |
#272015-03-28 12:14Petycja dotyczy również mnie, gdyż jestem konserwatorką zabytków |
Monika |
#282015-03-29 14:09Współczuję polskiemu dziedzictwu. Juz obecnie za konserwację biorą się zwykli budowlańcy, wykonując "robotę" bez żadnych badań specjalistycznych, skuwając substancję zabytkową w myśl zasady "co ma odpaść to odpadnie",zamiast ją chronić. Obecna ochrona zabytków została wypaczona na tyle, że przypomina bardziej odnawianie, bez szacunku dla pomnika kultury. Nie pozwólmy zniszczyć tego co nam pozostało. |
RWK |
#292015-03-29 15:17Na ostatnim EKIR J. Dąbrowski odmówił komentarza na temat rozporządzenia, a dziennikarz, który poprosił mnie o wypowiedź na temat nowelizacji od kilku dni czeka na miejsce do wydrukowania materiału.... pierwszy komentarz ukazał się z dnia na dzień..... przypadek? |
Gość |
#302015-03-30 11:43Podpisuję bo mam dziwne wrażenie,że ktoś w Polsce chce znowu kręcić lody-tym razem na zabytkach! |
Gość |
#312015-03-30 18:38Zrobiłem to bo kultura jest ważniejsza od pieniędzy jakiegoś szmaciarza .Jego pieniądze mam tam gdzie on ma kulturę. |
RWK |
#332015-04-02 06:29Oprócz podpisów ważne jest również nagłaśnianie tej sprawy, aby "nie umarła medialnie". To bardzo ważne. |
Gość |
#352015-04-16 20:24NIE WOLNO NISZCZYĆ DÓBR KULTURY- dla mnie jest to zrozumiałe, ale dlaczego nie rozumieją tego ci, którzy z racji objęcia posady POWINNI czynić wszystko, aby nie niszczyć i nie szkodzić? |
Gość |
#362015-06-24 12:49Szanowni Państwo! Chcielibyśmy podziękować wszystkim tym, którzy podpisali się pod protestem w sprawie zmiany rozporządzenia w sprawie prowadzenia prac konserwatorskich, prac restauratorskich, robót budowlanych, badań konserwatorskich, badań architektonicznych i innych działań przy zabytku wpisanym do rejestru zabytków oraz badań archeologicznych. Jednocześnie chcemy Państwa powiadomić, że podjęliśmy działania mające na celu zaskarżenie przepisów rozporządzenia do Trybunału Konstytucyjnego. Niestety, stowarzyszeniom innym niż zawodowe (podobnie jak osobom fizycznym) nie przysługuje prawo wniesienia skargi konstytucyjnej na zapisy rozporządzenia. Zaskarżyć je mogliśmy jedynie za pośrednictwem Rzecznika Praw Obywatelskich, dlatego złożyliśmy do RPO stosowny wniosek, lecz do dzisiaj nie otrzymaliśmy odpowiedzi, czy RPO w ogóle zajmie się tym problemem. Termin wniesienia skargi konstytucyjnej to 3 miesiące od dnia wejścia w życie rozporządzenia, zatem minął 21 czerwca. W tej sytuacji musimy liczyć na to, że nowy rząd rozpocznie działania mające na celu wypracowanie systemu ochrony zabytków w Polsce. Stowarzyszenie Naukowe Archeologów Polskich już teraz deklaruje swój czynny udział w tych pracach. Alina Jaszewska
|
Gość |
#372015-09-30 21:52Zabytki nie stoją od wczoraj. Jeśli inwestor będzie mógł zatrudnić kogo będzie sobie życzył, może to skutkować choćby zawaleniem się zabytku, ponieważ mimo posiadanych kwalifikacji, uprawnień, dyplomów i dokumentów, konserwator zastanie sytuację "od wczoraj" nie będzie miał dużo czasu na rzetelne zbadanie nieruchomości i obserwację, ponieważ jego praca będzie "od projektu do projektu", co może prowadzić do podwyższonego ryzyka zniszczenia choćby i nieświadomego zabytku lub jego kompletnego zlikwidowania. Z zabytkami należy obchodzić się ostrożnie i poświęcić im mnóstwo czasu, z tego względu jestem przeciw zmianie rozporządzenia. Tu nie chodzi o ludzi, tu chodzi o ryzyko, które trzeba jak najbardziej minimalizować jeśli chodzi o dobra kultury i sztuki, jakimi są zabytki. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
905 Utworzone: 2024-12-21
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42120 Utworzone: 2024-04-25
NIE dla końca vapowania w Polsce
933 Utworzone: 2024-12-12
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
180 Utworzone: 2024-12-20
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
46 Utworzone: 2024-12-20
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2719 Utworzone: 2024-11-15
PETYCJA studentów w sprawie przywrócenia zdalnej formy egzaminów
29 Utworzone: 2024-12-20
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
556 Utworzone: 2024-10-17
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
237 Utworzone: 2024-12-17
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
291 Utworzone: 2024-12-17
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1545 Utworzone: 2024-11-28
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5340 Utworzone: 2024-09-23
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
441 Utworzone: 2024-12-15
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
87 Utworzone: 2024-12-20
Wsparcie dla Centrum w Ruchu - zachowajmy Naszą przestrzeń!
1180 Utworzone: 2024-12-09
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
493 Utworzone: 2024-11-25
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7810 Utworzone: 2022-12-31
Petycja o przymusowym leczeniu psychiatrycznym dla Izabeli Kisio Skorupy
87 Utworzone: 2021-03-15
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
159 Utworzone: 2024-12-19
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim
230 Utworzone: 2024-12-17