Nie dla ograniczenia opieki psychologicznej w służbie zdrowia !!!
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Nie dla ograniczenia opieki psychologicznej w służbie zdrowia !!!
Gość |
#262016-06-22 09:21Studiuję psychologię, jestem zirytowana brakiem statusu prawnego zawodu i tym nowym rozporządzeniem. |
Gość |
#272016-06-22 09:54Jedna wielka paranoja. Zlikwidujmy od razu świat przeżyć wewnętrznych i całą instytucję ludzkiej psychiki. Ten kraj zmierza w przepaść!! |
Gość |
#282016-06-22 10:28Sama jestem chora dlatego wiem jak bardzo wazna jest pomoc psychologa w celu wsparcia , pomocy psychicznej i udzielenia rady.I tak brakuje szpitalnych psychologow a co sie stanie gdy ich wogole zabraknie ? |
Gość |
#292016-06-22 13:26jestem psychologiem i ubolewam nad nieprzemyślanymi projektami tego typu |
Gość |
#302016-06-22 18:27W mojej rodzinie jest przewlekle chora osoba, dla której wsparcie psychologiczne jest niezwykle ważne. Ten fakt powoduje, że ma świadomość jak istotna jest rola psychologa w życiu wielu pacjentów. |
Gość |
#312016-06-22 19:45Przeżyłam na własnej skórze niezbędność pomocy psychologicznej przy wyjściu z choroby. Czy się nam podoba, czy nie- stanowimy psycho-fizyczną, a nie czysto fizyczną konstrukcję. |
kz |
#332016-06-22 21:07Ktoś kto wymysla likwidację etatu psychologa (i tak z resztą marnie opłacanego) na takich oddziałach nie ma pojęcia o zdrowiu człowieka. Koncentrujac się jedynie na zdrowiu somatycznym cofamy się o kilkadziesiąt jeśli nie kilkaset lat w rozwoju medycyny...jak zawsze za próby oszczędności zapłaci pacjent. |
Gość |
#342016-06-23 11:26Zmiany, które wejdą z życiem dn. 01.07.2016 roku znacząco obniżą jakość świadczonych usług zdrowotnych, pozostawią chorych i ich rodziny bez należytej pomocy, często w najtrudniejszych sytuacjach w ich życiu. Ponadto utrudnią psychologom zdobywanie należytego doświadczenia zawodowego. Niestety, nie dostrzegam żadnych zalet nowego rozporządzenia, nie przypuszczam, aby poczynione w ten sposób oszczędności istotnie przyczyniły się do polepszenia innych świadczeń zdrowotnych, wszak wynagrodzenie psychologa w państwowej służbie zdrowia jest nieadekwatnie niskie. Pozdrawiam i liczę na konstruktywną dyskusję w temacie. |
Danuta |
#35 Re:2016-06-23 19:05Jestem psychologiem i potwierdzam, że w leczeniu wręcz kluczowe jest nastawienie psychiczne pacjenta do procesu leczenia. Rolą psychologa jest pomoc choremu i zmotywowanie do terapii. |
Gość |
#362016-06-23 19:34Ponieważ pacjent to nie tylko ciało,ani jednostka chorobowa, która trzeba leczyć, pacjent to człowiek który ma uczucia i nieraz pozytywne nastawienie w procesie leczenia, wsparcie psychiczne osby trzeciej, np psychologa, może zdziałać cuda i pomoc w leczeniu. |
Gość |
#372016-06-23 20:13Nie, nie i jeszcze raz nie!!!!!!!!!! dla ograniczania praw pacjenta do rehabilitacji zdrowia psychicznego! |
Gość |
#402016-06-24 15:18Jako psycholog rozumiem, że choroba i hospitalizacja osoby bliskiej stanowi sytuację niezwykle trudną. Jest to stres biologiczny i psychologiczny. I Już na samym początku wprowadza w życie niepewność i lęk. Dotyczą one rozpoznania, przebiegu i rokowania czy wreszcie leczenia i kontaktu ze środowiskiem medycznym. Co więcej, hospitalizacja to także źródło wielu negatywnych emocji takich jak: depresja, złość, frustracja czy poczucie winy . Są one następstwem silnego lęku wynikającego z faktu zarówno bezpośredniego zagrożenia życia osoby bliskie, jak i nagłości wystąpienia choroby. W związku z powyższym opieka psychologiczna w lecznictwie zamkniętym jest po prostu niezbędna. |
Gość |
#412016-06-24 15:33Smutne i straszne, pracuje na oddziale neurologicznym i wiem jak istotna i wazna jest opieka psychologiczna i kognitiv training dla naszych pacjentow. |
Gość |
#422016-06-25 07:14Planowane przez Ministerstwo Zdrowia zmiany uderzą w nas wszystkich, dlatego tak ważne jest podpisanie petycji. Ograniczenia opieki psychologicznej na oddziałach neurochirurgii, geriatrii, położnictwa, ginekologii, hematologii i innych dotkną z dużym prawdopodobieństwem każdego z nas - poprzez możliwą potrzebę pomocy dla siebie bądź najbliższych - rodziny, przyjaciół i brak szansy na uzyskanie jej po planowanych zmianach. Na każdym z tych oddziałów pacjenci i najbliżsi pacjentów doświadczają trudnych emocji, często konfrontują się z doświadczeniem straty: utraty sprawności; utraty planów, jakie mieli, przed wypadkiem, przed zabiegiem, przed stratą dziecka; wizji siebie kiedy byli sprawni, a choroby, te np. wieku starczego, nie dotyczyły ich i ich rodzin. Są to doświadczenia bliskie syndromowi stresu pourazowego, tak trudne i dojmujące, że wymagają specjalistycznego oddziaływania psychologicznego. Brak takiej oferty jest nie tylko w dalszej perspektywie zwiększeniem kosztów leczenia pacjentów i rodzin, którzy tej pomocy szybko nie uzyskają, jest po prostu niehumanitarny, dlatego zachęcam do podpisania petycji oraz do udostępnienia jej dalej. |
Gość |
#432016-06-26 09:51Władza zaczyna wiele innych miejsc pracy usuwać to jest ta dobra niby zmiana.... |
Gość |
#442016-06-27 10:36Psycholog w szpitalu jest potrzebny nie tylko pacjentom, także ich krewnym. Ma to szczególne znaczenie w przypadku, gdy chorują małe dzieci i rodzice mają dowiedzieć się o ich ciężkiej chorobie lub niepełnosprawności. Mam chore dziecko i psychologa w szpitalu mi brakowało. |
Gość |
#472016-06-28 14:45Dotyczy ona mojej przyszłości, pracuję jako neuropsycholog na oddziale neurologicznym |
Gość |
#482016-06-28 17:42Podpisałem dlatego, że mam świadomość jak ważne jest wsparcie psychologów w procesie leczenia szpitalnego. Nie uważam, żeby praca takich kompetentnych osób była czymś szkodliwych, wręcz przeciwnie, przyczynia się do sukcesów w leczeniu pacjentów, niesie ulgę i tak ważna w tym procesie pomoc. |
Gość |
#492016-06-28 19:11Ponieeaz uwazam, ze psychologia ma ogromne znaczenie w procesie leczenia pacjenta z chorobą somatyczną. |
Gość |
#502016-06-29 10:11Jestem neuropsychologiem w oddziale geriatrii. Wiele wysiłku i kosztów poniosłam w związku z osiągnięciem specjalizacji. Pacjenci geriatryczni potrzebują profesjonalnej diagnozy funkcji poznawczych w kierunku otępienia i wsparcia. Otrzymujemy niegodziwe wynagrodzenie, a jeszcze chcą nam zlikwidować etaty. To skandal! |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
889 Utworzone: 2024-12-21
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42120 Utworzone: 2024-04-25
NIE dla końca vapowania w Polsce
926 Utworzone: 2024-12-12
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
179 Utworzone: 2024-12-20
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
45 Utworzone: 2024-12-20
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2718 Utworzone: 2024-11-15
PETYCJA studentów w sprawie przywrócenia zdalnej formy egzaminów
28 Utworzone: 2024-12-20
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
554 Utworzone: 2024-10-17
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
291 Utworzone: 2024-12-17
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
235 Utworzone: 2024-12-17
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5340 Utworzone: 2024-09-23
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1544 Utworzone: 2024-11-28
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
441 Utworzone: 2024-12-15
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
86 Utworzone: 2024-12-20
Wsparcie dla Centrum w Ruchu - zachowajmy Naszą przestrzeń!
1180 Utworzone: 2024-12-09
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7810 Utworzone: 2022-12-31
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
158 Utworzone: 2024-12-19
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
355 Utworzone: 2024-12-18
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
490 Utworzone: 2024-11-25
Petycja o przymusowym leczeniu psychiatrycznym dla Izabeli Kisio Skorupy
84 Utworzone: 2021-03-15