Modlitwa za Wołyń. Молитва про Волинь
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Modlitwa za Wołyń. Молитва про Волинь
Gość |
#12013-07-11 08:20 - Ten pomysl,najbardziej skuteczny sposob na zlagodzenie bolu i przezwyciezenia nienawis´ci. Najwyzsze uznanie dla pomyslodawcow. |
Gość |
#22013-07-11 12:28Wysłuchajcie nas, Bracia! Nie tylko ze względu na pokój między naszymi domami. Dla zachowania prawdy. Dla miłości. Dla Światła w sercach naszych dzieci. Proszę, podajcie nam rękę swojego szczerego wybaczenia. Bądźcie wrażliwi na naszą pokutę. Panie, przebacz nam i obejmij nas. Nie zostawiaj nas samotnie, Ojcze, i bądź z nami, grzesznikami. |
Gość |
#32013-07-11 12:30JESTEM PEŁEN NAJWYŻSZEGO SZACUNKU DLA NASZYCH BRACI. ZAPOMNIJMY WRESZCIE O NIENAWIŚCI. |
Gosc4 |
#4 Przebacz mi2013-07-11 22:43przebacz mi za brak czujności, za pogardę, za nieotarte łzy matki Twojej. Za Twój strach i moją pychę. Za niepochowanych braci i ojca. Za zabite dzieci. Za gwałty i kradzieże. Za nienasyconą wściekłość. Za popioły rozsiane wiatrem. Za nocne przerażenie. Za ciemność w oczach. Za czarne drogi i serca z kamienia. Przebacz mi |
5 |
#52013-07-11 22:45Пробач за тих, хто не бачить гріха у тому. Пробач за тих, хто не може визнати цього злочину злочином. Прошу поблажливості й смирення до сердець, засліплених власним горем й історичними образами. Будь зі мною, Брате, у моїй щирій покуті. |
Gość |
#6 wazne2013-07-12 12:55 |
Gość |
#7 Re: wazne2013-07-13 14:00На мою думку, "Молитва за Волинь"... Мирослава. |
Xrinczenko |
#8 Re: wazne2013-07-14 09:24#6: - wazne Wejrzyj glebiej w historie (ok.XVIw.) jak delegacja kozakow zwrocila sie do polskiego Sejmu, ze chca ´byc´poddanymi krola. W sejmie wys´miano ich,, mowiac, jak wy s´miecie o cos´podobnego prosic´, my o tym decydujemy. Jak narazie, traktowac´vas trzeba jak wlosy i paznokcie - czas od czasu przecinac´!!! Co o tym mys´lisz?
|
Gość |
#102013-07-14 14:32Jestem ateistą. Mimo to podpisałem tę wzruszającą petycję, mającą formę modlitwy ze względu na jej treść i formę. |
Swój |
#122013-07-14 18:42Cieszę się, że na liście osób z podpisami znajduję tak dużo ludzi z Ukrainy – ponad 60. Ale … jest nas Polaków i Ukraińców bardzo mało, a mur wzajemnych uprzedzeń nie znika. Może jutro będzie lepiej, co daj Dobry Boże i nam i im. Я радий, що список людей, з підписами знайти так багато людей в Україні - більше 60 Але ... ми поляки і українці дуже мало, і суміжна стіна забобонів нe зникає. Може бути, завтра буде краще, які дають хороший Богом і нами і ними. |
Gość |
#142013-07-14 22:18тішуся, що знайшлося стільки мислячих, терплячих Людей (незалежно від національності і релігійної приналежності), котрі готові просити вибачення за гріхи "своїх" і водночас пробачати. Людей, котрі можуть піднятись над ненавистю, котрої стало забагато в нашому світі. Це не декларація і не заклик до примирення - ця Волинська молитва і є правдивим примиренням. щирим, але безкомпромісним. І кожен, хто її промовив (нехай і в глибині душі), той став на правильну дорогу. А правильна дорога насправді - лише одна. |
Gość |
#15 Re:2013-07-15 00:47Modlić się zwsze trzeba i można!!! NIENAWIŚCI NIC NIE POKONA, ... TYLKO INNA NIENAWIŚĆ ...może, ..... niestety! |
Swój |
#16 Re: Módlmy sie razem, wspólnie2013-07-15 09:44#14: - Zgoda, zgoda - wtedy Pan Bóg rękę poda
|
Gość |
#17 Re: Re: wazne2013-07-15 10:22#8: Xrinczenko - Re: wazne Myślę, że na głupocie szlachty straciliśmy razem. Mógł powstać wielki wspaniały naród, który móg się oprzeć każdemu. A potem przelano morze krwi naszej wspólnej.
|
Gość |
#18 A.W.2013-07-15 11:42Dwie krewne Mojej Babci straciły wtedy życie z rąk Ukraińców - Boże, zmiłuj się, bo Twoje słońce jednako świeci nad dobrymi i złymi... Pomóż katom odczuć skruchę, a ofiarom - wybaczyć, bo obie rzeczy są niezwykle trudne. |
Gość |
#192013-07-15 16:11PANIE zmiluj sie nad nami.Sama z siebie ani wybaczyc nie potrafie ani tez prosic o przebaczenie. Otoz poslij swego Ducha :Ducha jednosci i Przebaczenia . |
hmb |
#212013-07-16 16:08Czy to jest parodia modlitwy? Kpina z naszej wiary? Bo modlimy się do Boga lub swiętych, którzy mają swoje imiona, o wstawiennictwo do Boga by wysłuchał nasze modlitwy. A kim jest brat czy siostra w tej "modlitwie"? |
hmb |
#22 Aha, wiec dlatego 4 wieki pozniej...2013-07-16 16:55Aha, więc dlatego 4 wieki pózniej polskie dzieci były wbijane na sztachety płotów. Teraz wreszcie zrozumiałem. Dlaczego jednak ginęli pomagający Polakom ukraińscy bracia i ukraińskie siostry oprawców? Pomóż mi zrozumieć!!! |
A |
#23 Re: hmb2013-07-17 08:20To nie jest parodia, to jest modlitwa. Przeczytaj jej ostatni wers. Ale żeby zwrócić się do Ojca, trzeba najpierw pojednać sie z bratem. Obawiam się, że autor tego tekstu rozumie o wiele więcej z naszej wiary, niż Ty. Pozdrawiam !
|
MJ |
#24 W tym tekście nie ma Boga2013-07-17 15:44Obawiam się, że nie masz racji, A. W całym tym tekście nie wymieniono ani raz Boga. Także w ostatnim zdaniu. Do jakiego Pana lub czyjego Ojca zwraca się autor tego nie wiemy. Kim jest Brat lub Bracia? Czy to brat Ukrainiec czy brat Polak? Dlaczego autor nie użył słowa Bóg? Co go powstrzymało? Ten tekst jest ładnie napisany, można powiedzieć żarliwie, jest prośbą, jest błaganiem o wybaczenie - tak. Modlitwą jedna nie jest. Pozdrawiam również.
|
MJ |
#25 Tylko Ty zwracasz się do Boga o zmiłowanie2013-07-18 09:32Tylko Ty z tych wszystkich, którzy ujawnili swoje myśli na tym blogu, zwracasz się do Boga o zmiłowanie, dlatego ja łączę się z Tobą w Twojej modlitwie by pomógł żyjącym jeszcze katom odczuć skruchę za to co zrobili swoim ofiarom. Ofiarom już nikt nie pomoże wybaczyć. Nikt nie pomoże im wypowiedzieć słów "wybaczam Ci mój kacie". Nikt, bo już nie żyją. Możemy mieć tylko nadzieję, że wiele z tych ofiar umierając w męczarniach modliło się słowami konającego na krzyżu Jezusa Chrystusa: "Boże, Ojcze, wybacz im bo nie wiedzą co czynią." Ale ich oprawcy mają jeszcze szansę zbawić swoje dusze - dlatego módlmy się za nich. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Komitet Obrony Gietrzwałdu
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
23016 Utworzone: 2024-04-25
PROŚBA O AUDIENCJĘ U JE KARD. ROBERTA SARAH w sprawie obrony praw Stolicy Apostolskiej
3660 Utworzone: 2024-11-14
Apelujemy o refundacje leku Keytruda ( pembrolizumab) dla wszystkich pacjentek z zaawansowanym rakiem szyjki macicy
195 Utworzone: 2024-11-21
Przedszkola Publiczne Zagrożone
1568 Utworzone: 2024-11-18
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
1632 Utworzone: 2024-11-15
PETYCJA MIESZKAŃCÓW JAWORZNA W SPRAWIE LASÓW SPOŁECZNYCH
73 Utworzone: 2024-11-22
Poparcie dla przyjęcia polskiej strategii zwalczania antysemityzmu.
446 Utworzone: 2024-11-06
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
101116 Utworzone: 2024-11-13
Poprawa połączeń kolejowych dla mieszkańców Pruszcza Gdańskiego i powiatu gdańskiego - apel mieszkańców i radnych DziałaMy
246 Utworzone: 2024-11-16
WYSYPISKO ŚMIECI W POWIECIE SKARŻYSKIM? MÓWIMY NIE!
964 Utworzone: 2024-11-19
Wniosek mieszkańców o wprowadzenie zmian w zakresie organizacji dojść do peronów w rejonie stacji kolejowej Pobiedziska.
34 Utworzone: 2024-11-22
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17380 Utworzone: 2023-10-23
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
4349 Utworzone: 2024-09-23
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1428 Utworzone: 2024-11-08
Zgłaszam poparcie utrzymania obecnego statusu Pałacu Młodzieży w Tarnowie jako placówki oświatowej oraz dalszego jej rozwoju, utrzymania jej rangi oraz zatrudnienia Nauczycieli.
1957 Utworzone: 2024-11-16
Czas na etyczne galerie - OCHNIK nie ma tu miejsca!
22 Utworzone: 2024-11-22
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
432 Utworzone: 2024-11-09
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1607 Utworzone: 2024-11-08
Petycja o poprawę bezpieczeństwa na przejściu dla pieszych przy ul. Koszykowej w Malborku
533 Utworzone: 2023-11-15
DOŚĆ PRZEMOCY WOBEC DZIECI
174 Utworzone: 2023-11-28