LEGALNA ŻYWNOŚĆ LOKALNA


Gość

/ #105

2013-09-27 20:49

Zmiana, w sprawie której składa się petycję, czyli unormowanie możliwości wytwarzania i sprzedaży (nie tylko "z pierwszej ręki" pozwoli na faktyczne i realne umożliwienie podejmowanie działalności w zakresie tzw. "twórczej przedsiębiorczości" i wytwarzania produktu lokalnego co - kulturoznawca - nazwał bym produktem kulturowym. Zrównanie przepisów i podatkowych i sanitarnych powoduje, że osoba (wytwórca unikalnego produktu żywnościowego opartego o specyficzne, długie, wymagające wielu nakładów i środków a przede wszystkim czasu) stawiany jest na równi z wielkim zautomatyzowanym, działającym na zasadzie wykonywania produktu "na skróty" z pominięciem ważnych etapów produkcji) zakładem przemysłowym. Konkurencję a przede wszystkim pod względem ceny wygra oczywiście fabryka (mniejsze koszty i nakłady) z wytwórcą zachowującym faktyczny proces produkcyjny. Niezbędne jest potraktowanie produktu lokalnego opartego o autentyczne i dokładnie stosowanie tradycyjnych procedur jako produkt kulturowy i zastosowanie do niego szeregu derogacji w zakresie podatkowym, sanitarnym aż po udzielanie dotacji z resortu kultury włącznie