Protest przeciwko traktowaniu pasażerów linii kolejowej Łódź-Wawa

Tomasz Miodek
Autor petycji

/ #194 Status

2014-10-30 12:53

Wybaczcie, często brakuje mi czasu na bieżące informowanie, m.in. dlatego że zaangażowałem się w opracowywanie czytelnej wersji rozkładu jazdy. To co zrobiło PLK jest śmiechu warte (rozkład ma 71 stron dla okresu 1 IX - 13 XII). Na stronie rozklad-pkp.pl notorycznie spotykamy błędy (każdego możliwego rodzaju). Dlatego postanowiłem trochę czasu i wysiłku w to włożyć.

Bardzo proszę, sięgajcie do strony http://kolej.miodek.net. W miarę możliwości publikuję tam informację.

Na ten moment z konkretów mamy:

- stanowisko Prezesa UTK, w myśl którego przewoźnicy powinni obniżyć ceny biletów, aktualnie ignorowane przez wszystkich przewoźników solidarnie

- odpowiedzi UOKiK i RPO utrzymane w tonie popieramy stanowisko UTK

- Brak odpowiedzi ze strony władz centralnych (żartuję sobie, że Bieńkowska i Tusk uciekli do Brukseli, żeby mi nie odpowiadać ;-) )

- Wojewodowie poprali naszą sprawę w UTK

- niektórzy posłowie zareagowali (interpelacje, zapytania w sejmie)

Najważniejsze, że w tej chwili przewoźnicy nadal wszystko konsekwentnie ignorują. Należy wysyłać pisma dostępne na podanej powyżej stronie, w szczególności składać reklamację do biletów. Wkrótce umieszczę odpowiedź do wysyłanej przez IC odpowiedzi. Jeśli dosłownie na dniach nie otrzymam w temacie odpowiedzi pozytywnej, uderzam do UTK o ukaranie przewoźników. Oprócz tego planuję też wnieść o ukaranie PLK w związku z nanoszonymi niezgodnie z prawem do ostatniej chwili poprawkami rozkładu (a nawet po wejściu rozkładu w życie, w tym jedną zmianę nanieśli wstecznie!!!)

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

PS.

Na podanej powyżej stronie na dniach ruszy forum, będzie mi tam nieco łatwiej komunikować bieżące rzeczy, niestety formuła tej stronie nie do końca działa na tym etapie. Tu natomiast wkrótce spodziewajcie się apelu do min. Wasiak o zmianę rozporządzenia w/s sposobu składania reklamacji usług przewozowych. Mam nadzieję, że uzyska on równie szerokie popracie, bo na dziś koleje zasłaniają się już względami formalnymi (konieczność złożenia oryginału biletu).