Franki na banki - petycja do Premier RP

Gość

/ #27

2015-06-30 07:18

Również zostałem nabity w kredyt CHF. Bank świadomie z pełną premedytacją odmówił mi kredytu złotówkowego twierdząc, że na taki kredyt nie mam i nie będę miał zdolności. Mieszkać gdzieś trzeba było i jedyną możliwością był kredyt CHF. Przedstawiciel banku tłumaczył mi ryzyko kursowe ale głównie z naciskiem na wahania miesięcznej raty co zaakceptowałem. Słowem nie wspomniał o tym, że ma to również wpływ na wielkość całego zadłużenia, nie tylko miesięcznej raty. Poza tym jak się okazuje - bank nigdy nie miał żadnych franków. Wszędzie w umowie widnieją PLN, bank wylicza sobie moje zadłużenie na podstawie kursu waluty, z którą ten kredyt tak na prawdę nie jest w żaden sposób związany i dodatkowo wg własnego kursu wziętego nie wiadomo skąd. Jest to jawne oszustwo i należy z tym walczyć. Chcę spłacać kredyt i mieć realne zadłużenie, tj. kwotę którą pożyczyłem plus odsetki a nie tak jak teraz - wszystko razy dwa. Nie chcę pieniędzy od państwa ani od podatników. Chcę sprawiedliwego traktowania.