STOP dla zniszczenia warszawskiego Teatru Kamienica

KB

/ #743

2015-09-29 20:06

Jestem oburzona zaistniałą sytuacją. To wspaniały teatr, byliśmy tam dwukrotnie całą rodziną i bawiliśmy się setnie. Ciekawie urządzone wnętrza - widać, ile włożono tam pracy i serca - rodzinna atmosfera, wartościowy repertuar. Od początku jego powstawania szczerze mu kibicowałam i cieszyłam się jego sukcesami. Bardzo lubię pana Emiliana Kamińskiego jako aktora i człowieka oraz jego żonę - serdeczni, ciepli i skromni ludzie. Niestety to, co aktualnie ich teatr spotkało, jest kolejnym ohydnym przekrętem, który dotyka polskie społeczeństwo oraz uczciwych, ciężko pracujących osób. 

Przypomniała mi się sytuacja innej kamienicy, z którą łączy mnie sentyment. Mimo licznych protestów i wieloletniej batalii lokatorów, pewna znana firma przejęła tę nieruchomość i przekształciła w cudownie się prezentujące apartamenty. Dotychczasowi lokatorzy zostali wcześniej zmuszeni do wyprowadzki. To kamienica przy ul. Mokotowskiej 8, vis a vis Teatru Współczesnego. Piękna, prawda?

Mam nadzieję, że tym razem uczciwość zwycięży, a Teatr Kamienica - cała ta instytucja oraz działalność - pozostanie naszym wspólnym dobrem oraz radością, tu i teraz.

Nie dajmy się!

Serdecznie pozdrawiam,

Krystyna Bytońska