Myśliwy to nie morderca przyrody, to nie szkodnik.
Gość |
/ #1742016-01-17 09:47".....Gdy umierał, nie wiedział, że to pocisk przeszył mu serce. Nie wiedział o tym też myśliwy, który potknął się i przypadkiem wystrzelił w lesie ponad 300 m dalej. Do czasu. Wieczorem przyszli policjanci i powiedzieli: zabił pan człowieka. To właściwie nie miało prawa się zdarzyć. Pocisk, który zabił Łukasza, przeleciał ponad 300 m przez las. Wystrzelił go 61-letni myśliwy.Tamtego wieczoru polował na dzika. Wypełnił dokumenty w kole łowieckim, wziął sztucer i poszedł do lasu. Szedł po lesie z nabitą, gotową do strzału bronią. – Chodziłem, szukałem. Wiedziałem, że zaraz mogę wypatrzeć dzika. Rozglądałem się na boki... – mówi myśliwy i nagle milknie. Kiedy wraca do opowieści, tłumaczy, że potknął się o gałąź w lesie. Broń zaczęła opadać. Wtedy jeszcze nie wiedział, że ten trwający kilka sekund moment będzie wielokrotnie opowiadał prokuratorom. A powołany przez nich biegły nie uwierzy, że trzymał broń zawieszoną przez ramię. – Instynktownie ją złapałem, palec ześlizgnął się na spust. Broń wystrzeliła – mówi. Z akt śledztwa: Biegły za wiarygodne uznał, iż strzał padł z odległości ponad 300 metrów od parkingu. Jego zdaniem jednak wersja, że doszło do oddania niekontrolowanego strzału z broni palnej zawieszonej na ramieniu – przy potknięciu się o leżące drzewo – nie jest możliwa do przyjęcia. W chwili wystrzału położenie lufy sztucera było bowiem w przybliżeniu poziome, wylot znajdował się na wysokości od 1 metra do około 178 cm od podłoża i skierowany był wzdłuż duktu leśnego. Dziś myśliwy jest już nieprawomocnie skazany przez łęczycki sąd pierwszej instancji za nieumyślne spowodowanie śmierci Łukasza na karę roku więzienia w zawieszeniu na trzy lata. Kiedy wyszedł na wolność po przesłuchaniu, nie miał odwagi pójść do domu Łukasza, chociaż miał do niego ledwie kilkaset metrów. Terazdo lasu chodzi bez broni. Po 20 latach przestał polować. |
|
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Apel o kontynuację budowy CPK
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Petycja w sprawie możliwości pracy stacji krótkofalarskiej spoza stałej lokalizacji
Komitet Obrony Gietrzwałdu
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Laptopy dla nauczycieli wychowania przedszkolnego
4244 Utworzone: 2025-02-06
Murem za naturą: apel w obronie medycyny naturalnej
6124 Utworzone: 2025-01-30
Uruchomienie studiów podyplomowych z analityki medycznej dla magistrów biologii, biotechnologii, chemii i weterynarii w Polsce
251 Utworzone: 2025-02-09
Petycja w sprawie zatrzymania lidwidacji i reorganizacji Szkoły podstawowej przy SOSW w Kozicach Dolnych
581 Utworzone: 2025-02-06
APEL O WSPARCIE DLA MEDYCYNY NATURALNEJ I ZIELARSTWA
2904 Utworzone: 2025-01-31
Petycja o wycofanie zakazu przesyłek ptactwa domowego
4804 Utworzone: 2025-01-03
Wojewodo! NIE dla betonowania Zakrzówka!
2780 Utworzone: 2025-01-31
PETYCJA W SPRAWIE ZMIAN W SYSTEMIE PŁATNEGO PARKOWANIA W KOŁOBRZEGU
614 Utworzone: 2025-02-06
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
48456 Utworzone: 2024-04-25
Petycja o szybki i stabilny internet we wszystkich pociągach w Polsce
44 Utworzone: 2025-02-09
Ocalmy księgarnię Tarabuk
2644 Utworzone: 2024-11-28
Nowoczesne osiedle w zgodzie z naturą i tradycją - jestem ZA powstaniem osiedla w Pamiątkowie...
150 Utworzone: 2025-02-06
Chrońmy prawo do wyboru medycyny naturalnej w profilaktyce naszego zdrowia!
822 Utworzone: 2024-12-08
Zniesienie obowiązkowej matury z matematyki.
20784 Utworzone: 2025-01-05
Petycja Fundacji Ordo Medicus w sprawie dobrowolności szczepień ochronnych dzieci. Rekomendacje w kwestii szczepień dzieci i projekt obywatelski.
14086 Utworzone: 2023-09-08
Petycja do Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad Dotyczy: Instalacji sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ulic Al. Zwycięstwa, Leśna i Szkolna w ciągu drogi krajowej nr 73 w miejscowości C
158 Utworzone: 2025-02-08
Ochrona prawna mieszkańców terenów górniczych przed skutkami wstrząsów
26 Utworzone: 2025-02-09
List do zarządu Zdrofit w sprawie zamrożenia opłat ryczałtowych dla trenerów personalnych
290 Utworzone: 2025-02-06
Sprzeciw przeciwko niszczeniu Rezerwatu Jaru Rzeki Radunii
24 Utworzone: 2025-02-09
Petycja wyrażająca sprzeciw wobec „Budowy zakładu zbierania i przetwarzania odpadów z tworzyw sztucznych, gumowych i opon wraz z niezbędną infrastrukturą techniczną i towarzyszącą” na działce nr 558
178 Utworzone: 2025-02-05