Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej

Quoted post

imbryk

#452 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-08-16 21:16

#451: Twix - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

Bo  go na razie nie ma  ,  co mnie  bardzo cieszy,    szczegoly  takie jak okreslenie swiecki , czy bezstronny  -to juz  naprawdę  bez  sensu  w  tej  rozmowie,  jesli  państwo  dopuszcza  możliwość  wyznawania  różnych  religii  i nawet  nie  wyznawania żadnej  to znaczy że jest  samo w  sobie świeckie  ,  bezstronne  jednak nie jest...bo   finansuje,  dotuje ,  foruje  i konkordaci się tylko z jednym wyznaniem  ...  czy  to kogoś  dziwi  ?   tadaaaaa  ,  widać  nie  ...  w  swieckim,  bezstronnym państwie  rządzi kler ... 

Ten  czlowiek  wielkości kilkunastu  milimetrow , jesli  wyplynie  z  brzucha matki  w  wyniku  poronienia  powinien  miec  zapewnioną  przez  wladze    koscielne  , przede  wszystkim  koscielne  !!!  możliwośc   godnego   koscielnego  pochowku  z msza ,  organami  i śpiwem  chorow  ....   ma  ?  bo jakoś  nie  slychac  nic  o  takich pogrzebach  ludzi  ... więc  kim są  dla  kosciola  ci  "ludzie"   ...nie  ludźmi, ?     nie  zaslugują na taka  uroczystośc  koscielną  ???

Odpowiedzi

Twix

#461 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-08-17 18:15:28

#452: imbryk - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

Tak tak, ustawa z dn. 4.07.1991 o stosunku Państwa do Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego (jest także Prawosławny Ordynariat Wojska Polskiego)
Sąd Najwyższy postanowił, że oświadczenie o niezgadzaniu się na transuzję krwi przez Świadków Jehowy musi być respektowane.
czyżby zatem układano się nie tylko z KK?

Co jeszcze ciekawsze - po utworzeniu funduszu kościelnego zarypano majątki wszystkim wspólnotom wyznaniowym, nie tylko KK, a gdy w 1989 powołano przy ministerstwie komisje, które miały się zająć zagrabionym majątkiem to rozpatrywano kwestię m.in. gmin żydowskich.

Tylko KK, nie sądzę.

Pewien Pan próbował mnie też obrazić jakimś śmiesznym obrazkiem sugerując mi brak inteligencji. W tym miejscu chciałbym go serdecznie pozdrowić :)