O zmianę kwoty uprawniającej do pomocy z Funduszu Alimentacyjnego
Quoted post
Desperatka |
#50 e-mail do naszej pani Premier2015-06-07 15:35Gdańsk 11.10.2014 Szanowna Pani Premier, piszę do Pani w swojej sprawie, ale jestem przykładem wielu kobiet, które znajdują się w tak trudnej sytuacji. Jestem samotną mamą dwójki dzieci. Ojciec dzieci nie utrzymuje z nami kontaktu, nie płaci też alimentów. Sprawa sądowa toczy się od 2012 roku. Mam wyższe wykształcenie i pracuję jako nauczyciel kontraktowy. Mój dochód to ok. 1800-2000 zł miesięcznie. Po zapłaceniu rachunków zostaje nam 600 zł na trzy osoby. Nie kwalifikuję się na żadną pomoc socjalną czy rodzinną ze względu na przekroczenie 725 zł na osobę. Mam tu na myśli alimenty z FR, rodzinne itp. Dzieci są bardzo małe: 2 i 4 lata. Wymagają dodatkowej opieki ze względu na różne trudności zdrowotne i rozwojowe. Starsze dziecko uczęszcza do przedszkola, młodsze powinno rozpocząć edukację w przyszłym roku. Pani Premier, potrzebuję pomocy od mojego Państwa. Ja i wiele kobiet takich, jak ja. Pracuję i lubię moją pracę. Nie chcę być „pasożytem”, ale póki dzieci są tak małe, nie mam możliwości znaleźć sobie dodatkowej pracy. Mam gdzie mieszkać, mam pracę, ale to w tej chwili wszystko za mało. Mieszkałam kiedyś w Niemczech i dziś marzę by tam wrócić bo wiem, że dzieciom byłoby lepiej. Ale tu jest mój dom, znajomi, praca… Przeprowadzka to też ogromny wydatek i wysiłek dla mnie. Potrzebna mi pomoc przez jakiś czas, zanim dzieci podrosną, staną się bardziej samodzielne. Wtedy mogłabym pójść do dodatkowej pracy. Wszystkie światowe problemy bledną gdy dziecko pyta: ”mamo dlaczego nie ma mleka?...” Pani Premier, proszę Panią o politykę, która zapewni mi i innym kobietom bezpieczeństwo i wsparcie w sytuacjach trudnych, bez względu na kryterium dochodowe. Śledzę Pani wypowiedzi i opinie o Pani. Mówią, że jest Pani emocjonalna i będzie prowadziła bezpieczną politykę. Kanclerz Angela Merkel rządzi już trzecia kadencję... Tego i Pani życzę. Łączę wyrazy szacunku i przesyłam pozdrowienia z Gdańska.
P.S. Odpowiedz nigdy nie przyszła.... |
Odpowiedzi
Gość |
#73 Re: e-mail do naszej pani Premier2015-06-08 20:00:39Odeslane zgodnie z kompetencjami. Prawdopodobnie taka była odpowiedź
|
petycja |
#128 Re: e-mail do naszej pani Premier2015-06-28 11:53:05#50: Desperatka - e-mail do naszej pani Premier oddaj dzieci sądownie- ojcu! |
ja |
#130 Re: e-mail do naszej pani Premier2015-06-28 21:35:11#50: Desperatka - e-mail do naszej pani Premier Rozumiem Cię. Moje dzieci są już teraz większe. Ja jeszcze żyję w tym kraju ale, jak tylko dzieci będą odpowiednio samodzielne, opuszczam to miejsce, niby moją ojczynę (cały czas się do tego przygotowuję - nieustanie, codziennie, uczę języka i.t.p.). No cóż moje wnuki nie będą mówiły po polsku. W szkole do której uczęszczają moje dzieci coraz więcej osób się wykrusza, Szwecja , Norwegia ,Niemcy - tam z otwartymi ramionami przyjmują rodziny i ludzi z dziećmi. |
Apel o kontynuację budowy CPK
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Petycja w sprawie możliwości pracy stacji krótkofalarskiej spoza stałej lokalizacji
Komitet Obrony Gietrzwałdu
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie otwarcia naboru na studia podyplomowe z zakresu Analityki Medycznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach
511 Utworzone: 2025-02-09
Laptopy dla nauczycieli wychowania przedszkolnego
4611 Utworzone: 2025-02-06
Murem za naturą: apel w obronie medycyny naturalnej
6417 Utworzone: 2025-01-30
Petycja w sprawie zatrzymania lidwidacji i reorganizacji Szkoły podstawowej przy SOSW w Kozicach Dolnych
659 Utworzone: 2025-02-06
Apel o zapewnienie funkcjonowania szkół specjalnych podczas ferii zimowych i wakacji
95 Utworzone: 2025-02-10
Protest przeciw planom UMŁ względem terenu Przedszkola Miejskiego nr. 100 w Łodzi
94 Utworzone: 2025-02-09
PETYCJA W SPRAWIE ZMIAN W SYSTEMIE PŁATNEGO PARKOWANIA W KOŁOBRZEGU
689 Utworzone: 2025-02-06
APEL O WSPARCIE DLA MEDYCYNY NATURALNEJ I ZIELARSTWA
2970 Utworzone: 2025-01-31
Petycja do Pana Burmistrza dzielnicy Praga-Południe o uzupełnienie oświetlenia ulicy Siennickiej
70 Utworzone: 2025-02-10
Ocalmy księgarnię Tarabuk
2689 Utworzone: 2024-11-28
Przywrócenie lokalizacji Komisariatu Gdynia Karwiny
58 Utworzone: 2025-02-09
Petycja o wycofanie zakazu przesyłek ptactwa domowego
4804 Utworzone: 2025-01-03
Petycja o szybki i stabilny internet we wszystkich pociągach w Polsce
78 Utworzone: 2025-02-09
Utworzenie oddziałów klas 1-8 dla dzieci w spektrum autyzmu na terenie Miasta i gminy Mosina.
45 Utworzone: 2025-02-08
Petycja do Prezydenta Rafała Piecha przeciwko podwyżkom czynszów w zasobach komunalnych
36 Utworzone: 2025-02-10
Petycja o odwołanie Barbary Nowackiej z funkcji MEN w związku z wypowiedzią na konferencji My jesteśmy pamięcią. Nauczanie historii to nauka rozmowy”
2724 Utworzone: 2025-01-28
Zniesienie obowiązkowej matury z matematyki.
20813 Utworzone: 2025-01-05
Petycja w obronie lasów na Ozie Mosińsko Bukowskim
34 Utworzone: 2025-02-09
Petycja Fundacji Ordo Medicus w sprawie dobrowolności szczepień ochronnych dzieci. Rekomendacje w kwestii szczepień dzieci i projekt obywatelski.
14107 Utworzone: 2023-09-08
Petycja do Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad Dotyczy: Instalacji sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ulic Al. Zwycięstwa, Leśna i Szkolna w ciągu drogi krajowej nr 73 w miejscowości C
168 Utworzone: 2025-02-08