O zmianę kwoty uprawniającej do pomocy z Funduszu Alimentacyjnego
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji O zmianę kwoty uprawniającej do pomocy z Funduszu Alimentacyjnego
Wysokieobcasy |
#1262015-06-27 08:55Zmiana ta jest potrzebna. Sama bylam w sytuacji gdy podczas studiow pracowalam i jednoczesnie sama wynajmowalam pokoj i jedynym stałym źródłem dochodu były alimenty. Gdy w jednym miesiacu o kilka zlotych przekroczylam dochod,zeby odbic sie z długów alimenty zostaly mi zabrane i nie mialam na zaplate za wynajmowane mieszkanie. Pomoc powinna byc dla poszkodowanych. A sa krzywdzeni za swoja pracowitosc. Zaostrzone powinno byc prawo dla tych,ktorzy unikaja odpowiedzialnosci alimentacyjnej. |
ojczyzna ? |
#1272015-06-28 08:12Otrzymuję alimenty z FA, jednak przez próg dochodowy nie mogę moim dzieciom zapewnić nic więcej bo stracę alimenty. Wychowuję dla polskiego społeczeństwa dwie młode kobiety, zdolne, mądre z ocenami w szkole na poziomie średnej na koniec roku 5,0 . Jednak one patrząc na mnie jak męczę się w tym kraju aby je stosownie wychować z minimalnym wsparciem Panstwa i blokada ze strony Państwa(progiem dochodowym) ze one na nic więcej nie mają prawa liczyć, wiedzą że nie mają w przyszłości czego szukać tu w ich ojczyźnie, że Państwo osoby w potrzebie traktuje jak kulę u nogi a oszust nie płacący na własne dzieci jest wolny i wesoły jak tylko dobrze kombinuje. To jest bardzo przykre. Inwestowanie i dbanie o młode pokolenie jest najwaźniejsze w Państwie, inne kraje dawno to zrozumiały. Na marne zda się patriotyzm, wiedza historyczna, cheć zostania we własnym kraju, skoro ten kraj nas nie chce, nie dbając o godne dla człowieka warunki życia. |
petycja |
#128 Re: e-mail do naszej pani Premier2015-06-28 11:53#50: Desperatka - e-mail do naszej pani Premier oddaj dzieci sądownie- ojcu! |
Gość |
#1292015-06-28 16:25bo to sa smieszne pieniadze jakie państwo nam daje gdzie przecietny człowiek zarabia najmniej 1300 zł a nie 560 |
ja |
#130 Re: e-mail do naszej pani Premier2015-06-28 21:35#50: Desperatka - e-mail do naszej pani Premier Rozumiem Cię. Moje dzieci są już teraz większe. Ja jeszcze żyję w tym kraju ale, jak tylko dzieci będą odpowiednio samodzielne, opuszczam to miejsce, niby moją ojczynę (cały czas się do tego przygotowuję - nieustanie, codziennie, uczę języka i.t.p.). No cóż moje wnuki nie będą mówiły po polsku. W szkole do której uczęszczają moje dzieci coraz więcej osób się wykrusza, Szwecja , Norwegia ,Niemcy - tam z otwartymi ramionami przyjmują rodziny i ludzi z dziećmi. |
ja |
#131 Re: Re: e-mail do naszej pani Premier2015-06-28 21:38#128: petycja - Re: e-mail do naszej pani Premier ? propozycja na poziomie zupełnego niezrozumienia problemu |
Gość |
#1322015-07-01 05:00bo sama jestem w takiej sytuacji i krew mnie zalewa, że nie mam żadnego ruchu! Za wysoki próg dochodowy, ukryte dochody byłego, udawanie choroby i po 10 miesiącach niepłacenia dostałam 50 zł, bo złożyłam zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa. Oczywiście nie wszczęto postępowania, złożyłam zażalenie no i czekam ... |
Amanda |
#1332015-07-01 07:16Podpisałam petycję, ponieważ znam doskonale temat. Ojciec mojej córki uchyla się przed alimentami , nie kwalifikuję się do funduszu alimentacyjnego, poniewaz przekroczyłam dochód o 26zł. Staję na głowie,żeby dziecko miało normalne życie i jest mi ciężko. Za uporczywe uchylanie się od alimentów ojciec mojej córki otrzymał 800 zł grzywny i nadal nie płaci. Takie mamy prawo. |
Gość |
#1352015-07-01 10:08Witam, |
Gość |
#1362015-07-01 12:20Ponieważ od niedawna pobieram pieniądze z Funduszu na córkę i kryteria są zatrważające. Trzeba to zmienić, |
Gość |
#1372015-07-02 13:13Syty głodnego nie zrozumie, dlatego ludzie musza brać ważne sprawy w swoje ręce, chociaż nie po to głosujemy .... |
Gość |
#1382015-07-07 12:00Podpisałam bo w pełni popieram tą inicjatywę i identyfikuje sie z nią całkowice. Jestem samotną matką córki której ojciec uchyla się od płacenia alimentów, egzekucja komornicza bezskuteczna, a ja " zarabiam za duzo" żeby uzyskać pomoc z funduszu alimentacyjnego...szczerze liczę na zmiane kryterium dochodowego. |
Linka |
#1392015-07-08 13:17po pierwsze: powinno byc zaostrzone prawo dla tych,ktorzy unikaja odpowiedzialnosci alimentacyjnej. po drugie: na odzyskanie alimentów nie mam szans a żeby dostac je dla dziecka z FA przekraczam próg dochodowy o śmieszną kwotę.... po trzecie: moje dziecko w takim kraju i z takim prawem nie będzie chciało żyć |
Gość |
#1402015-07-14 00:28Podpisuję petycję, bo nigdy od własnego ojca nie dostałam złotówki, a mam 25 lat. Mój syn od swojego również nic nie dostaje... a nie przepraszam synek ma 4 lata a Jego wspaniały dawca życia zapłacił z całości 150 zł razy dwa, po to aby mnie zablokować w sądzie. Brak znamion uporczywego uchylania się od płacenia. Dziękuję POLSKI RZĄDZIE! Dziękuję, za to że pracuję, bo teraz nawet fundusz odbierze mi to co powinno być dla mojego syna. Dziękuję za to że Polsko dajesz takich ludzi, którzy jeszcze pomagają mu uchylać się od spłaty, bo On taki biedny, a mi liczy się każdą złotówkę. Dziękuję. |
Gość |
#1412015-07-16 12:07Bo jestem w takiej samej sytuacji i ten problem bezpośrednio dotyka mnie i moje dziecko:( |
Gość |
#1422015-07-23 07:19Ukrócić bezkarność ojców - złodziei, złodziei własnych dzieci!!!! |
sylwia Gość |
#1432015-07-24 06:48Jeśli chodzi o pomoc socjalną to Państwo zamiast wspierać osoby, które mimo trudnej sytuacji pracują i samotnie wychowują swoje dzieci, woli wspierać bezrobotnych, którzy zamiast wpłacać podatki do Skarbu Państwa, tylko z niego korzystają. Takim osobom oczywiście także należy się wsparcie, ale Państwo zamiast dopingować społeczeństwo do działania, tylko je rozleniwia. Moja mama wychowuje dwoje niepełnoletnich dzieci, zarabiając 1600 zł i spłacając kredyt hipoteczny. Nasz ojciec alkoholik sprzedał nasze mieszkanie, więc nie było innego wyjścia. Teraz paradoksalnie mama drży przed wizją jakiejkolwiek podwyżki lub zwiększenia kwoty wolnej od podatku, by nie stracić alimentów. Moje rodzeństwo ma możliwości zarobienia legalnie jakiś drobnych pieniędzy, ale mama nie może im na to pozwolić, bo jeśli straci alimenty, nie będą mieli, gdzie mieszkać. Czy w takich przypadkach kryterium dochodowe ma jakikolwiek sens? Kiedy to Państwo zacznie rozsądnie przyznawać pomoc. Moje rodzeństwo, pracując, także wpłacałoby podatki do Skarbu Państwa, natomiast, jeśli moja mama straci alimenty z powodu "zbyt dużego zarobku", to będzie musiała przejść na bezrobocie, wtedy będą jej się należeć zarówno alimenty, jak i wszelkie zasiłki. |
Gość |
#1442015-08-11 13:52Bo sprawa ta dotyczy mnie i moje dziecko, pracuję i samotnie wychowuje syna lecz wynagrodzenie ledwo wystarcza na przeżycie a jest zbyt duże aby uzyskać pomoc państwa w postaci chociażby należnych synowi alimentów, a ponoć państwo szczególnie winno pomagać wielodzietnych i niepełnym rodzinom ( Konstytucja RP). |
Gość |
#1452015-08-15 21:15Dlatego że jestem ofiarą tego systemu dochód przekroczył mi ok. 50 zł na osobe w rodzinie i przez rok nie pobierałam żadnych alimentów, a zarabiam 1600 zł m-c i mam 2 synów na utrzymaniu. Przez co musiałam cały rok dorabiać i moje dzieci prawie nie widywały matki. Nie dość ze nie "mają" ojca to matki bardzo mało :(. Powinna być jeszcze ewentualnie druga alternatywa tak jak w zasiłkach rodzinnych i co najwyżej jeśli dochód przekracza o jakąs kwotę to niech ją odejmują od funduszu a nie zostawiają nas zupełnie bez alimentów. |
Asiula |
#146 Re:2015-08-15 21:23Rodzicow jest dwoje i ten rodzic który wyhowuje dzieci swoją część alimentów w nie wkłada a tu chodzi o tego drugiego rodzica który własnie nie zastanawia się żeby mu zapewnić wspomniane minimum. Dlatego Państwo powinno egzekwować od nich spłatę i przymuszać do robót swoich dłużników. A podatki czy pójdą na alimenty czy na rządowe widzimisie cele i tak zawsze obywatele płacić będą |
Gość |
#1472015-09-02 18:52Jestem samotną matką dwóch synów. w zeszłym roku skorzystałam z ulgi na dzieci, kwota ta zwiększyła mój dochód, przez co nie mogę teraz skorzystać ze świadczeń z funduszu alimentacyjnego. |
Gość |
#1482015-09-20 07:32Bo potrzebne są zmiany w prawie, dotyczące pomocy rodzicom samotnie wychowującym dzieci. Dzisiejsze przepisy są absurdalne. Nie tylko pozwalają na to by osoby zarabiające 104% powyżej minimalnej pensji krajowej pozostawały bez dodatkowych pieniędzy na dziecko. Jeśli okaże się, że podczas roku, w którym osoba uprawniona do świadczeń otrzymywała alimenty i przekroczyła w którymś miesiącu 725 zł dochodu na osobę w rodzinie, to przepisy pozwalają na to, by w kolejnym roku odciągnięto od jej świadczeń nienależnie pobrane alimenty. Jeśli ktoś zarabia nieregularnie, pracując np. na zleceniach, to znaczy w jednym roku ma np. dochody 2 razy wyższe niż w poprzednim, a potem znów ich nie ma to może spokojnie umrzeć z głodu wraz z dzieckiem, a pani urzędniczka będzie się cieszyć, że może sobie windykować dług od samotnego rodzica. Bo od alimenciarza nigdy nie próbowała. Tego system prawny w Polsce jakoś nie zmusza do szczerości w kwestiach finansowych. A powinno być zdecydowanie odwrotnie. I nie da się tego zmienić bez zmiany w mentalności mężczyzn. |
Gość |
#1492015-09-30 13:20Ponieważ jestem samotną matką 12-letnich bliźniaków. Moja pensja to 1850zl brutto i nie mogę liczyć na pomoc państwa bo jestem za bogatą. Mam co prawda alimenty z FA Ale mój cały dochód to ok 2000zł z czego opłaty to ponad 1200 A dzieci potrzebują zjeść ubrać się jakieś kieszonkowe A ja na to nie mam. Może zamienię się znjakims posłem kasa na jeden miesiąc i dopiero wtedy zrozumie jak żyję się w Polsce |
Gość |
#1502016-02-10 17:47Mam dwoje dzieci ,były mąż uchyla sie od alimentów zalega 50 tys komornik nie ma z czego ściągać bo pracuje na czarno.Przekraczam próg na alimenty z funduszu cierpią na tym dzieci bo ciagle brakuje pieniędzy a tatuś chodzi bezkarnie ! |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
45318 Utworzone: 2024-04-25
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
579 Utworzone: 2024-12-17
Petycja w interesie publicznym mająca na celu podjęcie przeciwdziałań w przypadku tworzenia na terenie województwa Centrów Integracji Cudzoziemców, oraz ośrodków dla imigrantów
424 Utworzone: 2024-12-24
NIE dla końca vapowania w Polsce
1486 Utworzone: 2024-12-12
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
116 Utworzone: 2024-12-20
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5428 Utworzone: 2024-09-23
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
1204 Utworzone: 2024-12-21
Nie tędy droga! Ratujmy Pustynię Błędowską! Ratujmy Czubatkę!
210 Utworzone: 2024-12-10
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1587 Utworzone: 2024-11-28
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17783 Utworzone: 2023-10-23
Chrońmy prawo do wyboru medycyny naturalnej w profilaktyce naszego zdrowia!
118 Utworzone: 2024-12-08
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7843 Utworzone: 2022-12-31
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
470 Utworzone: 2024-12-15
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
232 Utworzone: 2024-12-20
Równy dostęp do leczenia niepłodności i zabezpieczania płodności dla wszystkich kobiet!
74 Utworzone: 2024-12-17
List Otwarty do Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego - Stop Alienacji Rodzicielskiej - Apel o równowagę stanowisk.
998 Utworzone: 2024-11-27
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
684 Utworzone: 2024-04-08
Petycja do Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie odwołania ze stanowiska obecnego dyrektora Zarządu Transportu Publicznego
356 Utworzone: 2024-12-03
Czas na etyczne galerie - OCHNIK nie ma tu miejsca!
880 Utworzone: 2024-11-22
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
587 Utworzone: 2024-11-25