NIE dla reorganizacji szkół w Jaworznie

UWAGA: Szanowni Państwo, prosimy o uzupełnienie pełnego adresu podczas podpisywania petycji. Zależy nam, aby uniknąć sytuacji, w której Urząd Miejski mógłby podważyć ważność petycji, twierdząc, że podpisy są nieprawdziwe. Podanie pełnego adresu daje nam podstawę, że Państwo figurują w bazie ewidencji mieszkańców. Zapewniamy, że wszystkie zebrane dane osobowe nie będą rozpowszechniane ani udostępniane nikomu oprócz niżej wymienionym decydentom, do których petycja zostanie skierowana. Wszystkie dane będą przetwarzane zgodnie z obowiązującymi przepisami o ochronie danych osobowych i wykorzystane wyłącznie w celu zweryfikowania podpisów w petycji.

Adresaci:

1. Urząd Miejski w Jaworznie, ul. Grunwaldzka 33, 43-600 Jaworzno;

2. Kuratorium Oświaty w Katowicach, ul. Powstańców 41a, 40-024 Katowice;

3. Ministerstwo Edukacji Narodowej, al. Jana Chrystiana Szucha 25, 00-918 Warszawa.

Szanowni Państwo,

My, niżej podpisani, wyrażamy swój zdecydowany sprzeciw wobec planowanej reorganizacji przez Urząd Miejski w Jaworznie z siedzibą przy ul. Grunwaldzkiej 33, mającej na celu przeniesienie Zespołu Szkół Ogólnokształcących, mieszczącego się przy ul. Towarowej 61 w którego skład wchodzą: III Liceum Ogólnokształcące oraz Szkoła Podstawowa nr 2.

Planowo III Liceum ma zostać przeniesione do budynku I Liceum Ogólnokształcącego przy ul. Licealnej 3, a SP2 do budynku Szkoły Podstawowej nr. 7 przy ul. Ławczanej 12, a nazwa ma zostać zmieniona na Szkołę Podstawową nr. 2.

Natomiast do budynku ZSO planowane jest przeniesienie kompleksu Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego (CKZiU), mieszczącego się obecnie przy ul. Promiennej 65.

Niniejsza petycja wynika z wielu istotnych problemów, które towarzyszą tej decyzji, a których władze miejskie nie uwzględniły w swoich planach.

1. Problemy komunikacyjne i infrastrukturalne -
na podstawie ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U. 1996 nr 132 poz. 622 z późn. zm.) wskazuje na obowiązek zapewnienia odpowiednich warunków transportowych.
Przeniesienie szkół do nowej lokalizacji spowoduje znaczące problemy komunikacyjne, szczególnie w związku z przeciążeniem istniejących linii autobusowych. Obszar od Podłęża do Podwala już teraz zmaga się z ograniczoną przepustowością transportu publicznego, a dodatkowe obciążenie może skutkować znacznym pogorszeniem warunków dojazdu dla uczniów i pracowników. To zjawisko wpłynie niekorzystnie zarówno na społeczność uczniowską, jak i mieszkańców tych terenów. Ponadto budynek ZSO znajduje się w szeroko zabudowanym terenie i nie ma wystarczającej ilości miejsc parkingowych. Mieszkańcy Podłęża będą musieli codziennie mierzyć się z ogromnym zatorem w ruchu drogowym.

2. Problemy lokalowe i przeciwpożarowe -
na podstawie ustawy z dnia 24 sierpnia 1991 r. o ochronie przeciwpożarowej (Dz.U. 1991 nr 81 poz. 351 z późn. zm.) oraz rozporządzenia. Ministra Edukacji Narodowej z dnia 26 kwietnia 2012 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych szkołach i placówkach (Dz.U. 2012 poz. 526) nakładają obowiązki dotyczące bezpieczeństwa w placówkach edukacyjnych.
Plan przeniesienia III Liceum do budynku I Liceum generuje poważne wątpliwości dotyczące możliwości pomieszczenia wszystkich pracowników i uczniów w nowej lokalizacji. Obecnie do III Liceum uczęszcza 205 osób, co w połączeniu z uczniami z I Liceum będzie prowadziło do chaosu. To samo dotyczy przeniesienia SP 2 do SP 7, gdzie obecnie do SP 2 uczęszcza 287 uczniów, w tym dzieci z oddziałów integracyjnych. Zespół Szkół Ogólnokształcących (ZSO) korzysta z 7231,69 m² budynku. W skład budynku w którym mieści się ZSO wchodzą również przedszkola miejskie nr 25 i 26. W ZSO zatrudnionych jest 25 pracowników administracyjnych i obsługi oraz 59 nauczycieli stałych i 14 nauczycieli dochodzących. Informacje te uzyskaliśmy od dyrektor ZSO, Marty Figury.
Dzieci z autyzmem i innymi schorzeniami będą narażone na stres i problemy z adaptacją w nowym środowisku, co może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Przekroczenie dopuszczalnych norm przeciwpożarowych jest realnym zagrożeniem, szczególnie w budynkach, które nie są dostosowane do tak dużej liczby użytkowników. Brak odpowiednich pomieszczeń dla pracowników administracyjnych grozi ich zwolnieniami, co podważa stabilność zatrudnienia i jakość funkcjonowania placówek.

3. Problemy z budynkiem CKZiU -
na podstawie ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz.U. 1997 nr 115 poz. 741 z późn. zm.) zarządca zobowiązuje do odpowiedzialnego zarządzania nieruchomościami publicznymi.
Brak jasnych informacji co do przyszłości budynku CKZiU rodzi obawy, że może on zostać pozostawiony bez opieki, co doprowadzi do jego stopniowej degradacji. Podobna sytuacja miała miejsce z budynkiem Szkoły Podstawowej nr 6, który pomimo sprzedaży przez miasto stoi opuszczony i niszczeje. Czy władze miasta planują, aby ten budynek również popadł w ruinę?

4. Brak konsultacji społecznych -
na podstawie ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz.U. 2001 nr 112 poz. 1198 z późn. zm.) nakłada obowiązek informowania obywateli o ważnych decyzjach dotyczących życia publicznego.
Decyzje dotyczące tak ważnych zmian w strukturze edukacyjnej powinny być podejmowane w sposób przejrzysty i otwarty dla całej społeczności. Tymczasem nie opublikowano żadnych informacji w Biuletynie Informacji Publicznej o planowanym spotkaniu konsultacyjnym, co jest naruszeniem zasady transparentności. Uczniowie oraz rodzice, którzy tworzą tę społeczność i których te zmiany bezpośrednio dotyczą, mają prawo brać udział w otwartych dyskusjach i wyrażać swoje stanowisko.

5. Dziwne oświadczenia i brak przejrzystości -
na podstawie ustawy z dnia 24 sierpnia 1991 r. o ochronie przeciwpożarowej (Dz.U. 1991 nr 81 poz. 351 z późn. zm.) oraz rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 12 grudnia 2003 r. w sprawie ogólnych warunków zdrowotnych, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i tereny, w których są przeprowadzane zajęcia wychowawcze, kształcące i opiekuńcze (Dz.U. 2003 nr 229 poz. 2274).
W kontekście tej reorganizacji pojawiło się również oświadczenie jednego z radnych, który poinformował o tym, że budynek CKZiU nie spełnia przepisów przeciwpożarowych oraz wymagań sanepidowskich. Dlaczego więc budynek nadal funkcjonuje i uczniowie są narażeni na niebezpieczeństwo? Oświadczenie to można znaleźć pod tym linkiem: https://www.facebook.com/share/p/iJUnyWpdKiefxpyk/?mibextid=WC7FNe

6. Problemy z zasilaniem CKZiU -
Tauron Wytwarzanie S.A. zapewnia, iż pomimo wygaszenia urządzeń, które dostarczają ciepło do CKZiU, istnieją inne rozwiązania, które mogą zaproponować, więc przeniesienie budynku jest inwazyjnym rozwiązaniem. Więcej informacji na ten temat można znaleźć pod tym linkiem: https://www.jaworzno.pl/2024/10/18/zmiany-w-jaworznickich-szkolach-co-dalej-z-centrum-ksztalcenia-zawodowego-i-ustawicznego/

Zwracamy się do władz miasta o natychmiastowe wstrzymanie planowanej reorganizacji i przeprowadzenia otwartych konsultacji społecznych w tej sprawie. Żądamy także pełnej transparentności w udostępnianiu informacji dotyczących tej decyzji, w tym udostępnienia dokumentów oraz odpowiedzi od Miasta w sprawie wypowiedzenia umowy przez spółkę Tauron Wytwarzanie S.A., oraz szczegółowej analizy podjętych działań, mających na celu rozważenie alternatywnych źródeł ogrzewania dla kompleksu Centrum.

Wzywamy do poszanowania interesów uczniów, pracowników i lokalnej społeczności oraz do podjęcia racjonalnych i odpowiedzialnych decyzji, które nie będą prowadziły do dezorganizacji życia szkolnego oraz niepotrzebnych strat dla miasta. Nie pozwolimy na działania degradujące naszą społeczność!

Z poważaniem,
Mieszkańcy Miasta Jaworzno

IMG_57521.jpeg

Mieszkańcy Miasta Jaworzno    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Mieszkańcy Miasta Jaworzno będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Nie wyświetlimy Twojego adresu publicznie online.

Upoważniam Mieszkańcy Miasta Jaworzno do przekazania informacji podanych przeze mnie w tym formularzu następującym stronom: