Oddajcie dotację rodzicom dzieci w żłobkach niepublicznych w Opolu!

Rada Miasta Opola postanowiła pozbawić rodziców dzieci w niepublicznych żłobkach w Opolu dotacji celowej w wysokości 650 zł.

Skutkować będzie to dyskryminacją dzieci, które nie dostaną się do żłobków publicznych w mieście. Miasto Opole dysponuje 5 żłobkami publicznymi, w których miejsc jest około 470.

Jest to ilość od lat niewystarczająca i w związku z tym Rada Miasta Opola w 2011 roku podjęła uchwałę Nr XII/173/11, która następnie została zastąpiona uchwałą NR XXXVIII/753/17 Rady Miasta Opola, ustalając dotacją dla podmiotów prowadzących żłobki w wysokości 650 zł.

W uchwale przegłosowanej w dniu 28 sierpnia 2024 Rada Miasta Opola nie dość, że podniosła czesne w żłobkach publicznych z 903,55 zł na 1500 zł, to odebrała dzieciom w żłobkach niepublicznych dotację w kwocie 650 zł. Przy czym kwotę 1500 zł większość rodziców opłaci korzystając z programu Aktywny Rodzic.

Koszt utrzymania miejsca w żłobku publicznym w Opolu, jak wynika z aktualnego budżetu na ten rok to ponad 2700 zł (na przykładzie Publicznego Żłobka Nr 2 w Opolu). Rodzic poniesie koszt 1500 zł, pozostała kwota, czyli opłacana jest z budżetu miasta.

Wynika z tego, że miasto oprócz dopłaty rządowej, dopłaci do miejsca około 1200 zł! Dzięki temu żłobki publiczne będą za darmo, natomiast przez to, że Rada Miasta odebrała dotację rodzicom dzieci ze żłobków niepublicznych, matki często będą zmuszone do rezygnacji z pracy na rzecz opieki nad dzieckiem, gdyż opłata za żłobek może pochłonąć 1/3 ich pensji.

Nie dyskryminujcie dzieci, które chodzą do placówek niepubliczych! Oddajcie dotację!

Nina Stanisławczyk    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Nina Stanisławczyk będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: