PETYCJA W SPRAWIE OCHRONY DRZEW NA TERENIE BRZESKIEGO CENTRUM MEDYCZNEGO DO BURMISTRZA BRZEGU

Brzeg dn. 29.08.2024

Dorota Szubelak    E-mail: dorotadrzewa[at]gmail.com

NA TERENIE BRZESKIEGO CENTRUM MEDYCZNEGO

Niniejszym na podstawie art.2 ust. 1 oraz art.2 ust. 2 pkt 2 ustawy o petycjach z dnia 11 lipca 2014 roku składamy petycję o  niewydawanie zezwolenia  na wycinkę drzew,  o co wnosi Starosta Powiatowy  Jacek Monkiewicz we wniosku prowadzonym pod sygnaturą UOŚ-III.6131.63.2024.WK , dotyczącym  inwestycji kompleksowej modernizacji infrastruktury na terenie Brzeskiego Centrum Medycznego  do czasu poprawienia   projektu.

My mieszkańcy Brzegu ,w trosce o nasze dobro wspólne, występujemy z kolejną prośbą  w formie petycji o ratowanie przed wycinką  drzewostanu  na terenie BCM.  Dotychczasowe działania władz  w ciągu  65 lat funkcjonowania  szpitala, tj. budowa szpitala, ocieplenie i renowacja elewacji budynku, wytyczenie dróg pożarowych nie kolidowały z drzewami. Niezrozumiałe są dla nas  uzgodnienia pożarowe, nakazujące wycinkę , na które powołuje się Pan Starosta , skoro nadal obowiązuje Rozporządzenie MSWiA z 2009r.   o zaopatrzeniu w wodę i o drogach pożarowych .Dysponujemy opinią innego specjalisty ochrony pożarowej, która  pozwala chronić drzewa w oparciu o to samo rozporządzenie MSWiA z 2009r.

Nasz sprzeciw odnosi się  również do wycinki drzew pod  budowę parkingów, gdyż na terenie  BCM można część z nich  wytyczyć  w miejscach niezadrzewionych.  Proponujemy , żeby  na tak cennym przyrodniczo terenie wszystkie miejsca parkingowe  były wykonane tylko na  naturalnym podłożu, pokrytym kostką ażurową.

Szanowna Pani Burmistrz, zgodnie z ustawą  z dnia 08. marca 1990r o samorządzie gminnym  art.7.1  pkt 1. do zadań własnych gminy należy zaspakajanie zbiorowych potrzeb  wspólnoty, w szczególności pkt 1. Ochrona środowiska i przyrody, pkt.12 Zieleni miejskiej i zadrzewień. Nie ulega wątpliwości, że zachowanie tak cennego zespołu wysokich drzew w centrum miasta  należy do zaspakajania zbiorowych potrzeb mieszkańców. Jest  Pani osobą decyzyjną.   Decyzja zezwalająca na usuniecie drzew lub krzewów lub odmawiająca zezwolenia na gruncie ustawy  o ochronie przyrody/ tekst jedn. :Dz.U. z 2009r. Nr 151, poz.1220 z późn. zmianami/  jest decyzją uznaniową. To organ administracji decyduje czy wniosek jest uzasadniony i czy realizacja zamierzenia wnioskodawcy jest możliwa bez wycinki. Strona społeczna uważa, że jest to możliwe.

Zdobyła Pani mandat Burmistrzyni przytłaczającą większością głosów mieszkańców, którzy teraz oczekują od Pani decyzji odważnych, zatrzymujących nieodwracalne i niepowetowane straty dla ekosystemu. Wycinka obniży znacząco komfort pacjentów w szpitalu i komfort życia mieszkańców. Zwracamy uwagę, że protesty rozpoczęły się w marcu 2024r złożeniem pisma z 70 podpisami do starosty  Pana Jacka Monkiewicza z  prośbą o zmianę projektu w sposób oszczędzający drzewa,

Po 5 miesiącach prośba pozostała bez odpowiedzi.

Jeśli Pani dysponuje zmienionym projektem inwestycji, bardzo prosimy o jego ujawnienie.

Wnioskujemy, aby w przyszłości dobrym zwyczajem stały się konsultacje z mieszkańcami przed podejmowaniem decyzji, mających wpływ na dobro wspólnoty, np. wycinki drzew w przestrzeni publicznej.

Mieszkańcy Brzegu

Podpisując, akceptuję, że Dorota Szubelak będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: