Petycja w sprawie projektów MATura+ i MATma2

Do:

Zarząd Banku Gospodarstwa Krajowego

Rada Nadzorcza Banku Gospodarstwa Krajowego

My niżej podpisani – m.in. uczniowie, rodzice, nauczyciele, dyrektorzy szkół – zwracamy się z prośbą o możliwość dalszej realizacji projektów MATura+ i MATma2 przez Fundację Empiria i Wiedza powołaną przez Bank Gospodarstwa Krajowego.

Wiadomość o wygaszeniu tych projektów jest dla nas ogromnym rozczarowaniem i przyjmujemy ją z wielkim smutkiem.

Mamy nadzieję, że nasz apel spotka się z przychylnością z Państwa strony, ponieważ bardzo nam zależy, aby kolejny rocznik uczniów klas maturalnych i ósmych otrzymał szansę udziału w tych projektach.

MATura+ i MATma2 to projekty, których celem było wyrównywanie szans edukacyjnych z matematyki uczniów klas maturalnych oraz klas ósmych szkół podstawowych z wybranych województw.

Łącznie wszystkie trzy edycje objęły wsparciem 5000 uczniów oraz 1531 nauczycieli.

Projekty realizowane były w trzech edycjach:

1. w roku szkolnym 2021/2022 na grupie 300 maturzystów oraz 37 nauczycieli z województwa kujawsko-pomorskiego (edycja pilotażowa)
  2. w roku szkolnym 2022/2023 na grupie 1000 maturzystów, 800 ósmoklasistów oraz 600 nauczycieli z województwa kujawsko-pomorskiego, zachodniopomorskiego, warmińsko-mazurskiego oraz lubuskiego
  3. w roku szkolnym 2023/2024 na grupie 2000 maturzystów, 900 ósmoklasistów oraz 894 nauczycieli z województwa kujawsko-pomorskiego, zachodniopomorskiego, warmińsko-mazurskiego, lubuskiego, dolnośląskiego oraz opolskiego

Celem projektów było wspólne działanie na rzecz podwyższenia wyników wśród młodzieży osiąganych na maturze oraz egzaminie ósmoklasisty poprzez całoroczne kursy przygotowujące do egzaminów oraz współpraca w tym zakresie z nauczycielami poprzez zapewnienie im dodatkowych szkoleń i dostępu do interaktywnych materiałów dydaktycznych.

Maturzyści oraz ósmoklasiści przez cały rok szkolny korzystali z zajęć online, a dodatkowo brali udział w spotkaniach motywacyjnych na żywo. Ich nauczyciele natomiast szkolili się pod okiem ekspertów i rozwijali swój warsztat pracy.

Realizowane projekty dawały szansę wielu uczniom na osiągnięcie bardzo dobrych wyników na egzaminach, których często nie byliby w stanie osiągnąć bez tego wsparcia. Dla wielu uczniów kurs nie był jedynie przygotowaniem do egzaminów, ale pozwolił im polubić matematykę, przezwyciężyć lęk przed tym przedmiotem, a także odzyskać poczucie sprawczości. To budowanie pewności siebie zarówno w odniesieniu do matematyki, jak również do codziennego życia, było niezwykle istotne w kontekście zdrowia psychicznego uczniów.

W projektach, oprócz nauczania matematyki, bardzo ważne są aspekty z zakresu psychologii, neurobiologii czy rozwoju osobistego. Podczas zajęć oraz spotkań na żywo z uczniami poruszane są tematy takie jak wyznaczanie celów, wytrwałość, codzienne nawyki wpływające na naukę, funkcjonowanie mózgu i wykorzystanie jego możliwości, a także skuteczne techniki uczenia się. Kurs nie tylko przygotowuje uczniów do egzaminów z matematyki, ale także, w wielu przypadkach zmienia podejście do rozwoju osobistego, podejmowania wyzwań i codziennych aktywności. Jest to istotne, ponieważ są to młodzi ludzie, którzy dopiero rozpoczynają swoją ścieżkę zawodową. Dzięki kursowi zdobywają solidny fundament do dalszego rozwoju.

Oba projekty obejmowały swoim działaniem tysiące osób, które zyskały możliwość rozwoju – potwierdzają to zarówno ankiety przeprowadzane wśród uczestników, jak i opinie nauczycieli.

W ostatnich latach po czasie covidowym w polskiej edukacji brakowało spokoju, zmieniała się forma egzaminów i zakres wymagań egzaminacyjnych. Kolejne zawirowania czekają uczniów od września 2024 ze względu na planowaną zmianę podstawy programowej. To wszystko prowadzi do chaosu i zniechęcenia, zarówno wśród uczniów, jak i nauczycieli. Projekty MATura+ i MATma2 dawały poczucie, że uczniowie i nauczyciele nie byli pozostawieni sami sobie, ponieważ działania Fundacji mocno wspierały ich w tym trudnym czasie. Wiele się mówi o problemach psychicznych uczniów czy wypaleniu zawodowym wśród nauczycieli, którzy często po prostu decydują się na odejście ze szkoły. W naszym odczuciu wszelkie działania wzmacniające polską edukację są nieocenione i powinny być kontynuowane.

Należy pamiętać, że wybór województw też nie był przypadkowy. Wybrane zostały województwa, w których uczniowie osiągali najsłabsze wyniki w rankingach ogólnopolskich. Dotychczasowe sprawozdania z poprzednich edycji projektów jasno wskazują, że realizowane działania przynosiły realne efekty. Uczniowie osiągali wyniki na poziomie dużo wyższym niż średnie wyniki w kraju, przewyższając również wyniki uczniów z najlepszych województw.

Poniżej przedstawiamy wyniki uczniów z edycji 2023/2024, mając nadzieję, że w kolejnym roku szkolnym projekty MATura+ i MATma2 obejmą wsparciem kolejnych uczniów, przyczyniając się do ich lepszego startu w przyszłość.

PODSUMOWANIE WYNIKÓW uczniów w edycji 2023/2024 – projekt MATura+

1. Wyniki uczniów z projektu w stosunku do wyników ogólnopolskich

Wniosek: Porównując wyniki uczniów z projektu do wyników uczniów z całego kraju można stwierdzić, że średni wynik jak i mediana wśród uczniów z projektu są wyższe od danych ogólnopolskich. Dane oznaczone kolorem zielonym wskazują różnicę w punktach procentowych poszczególnych danych.

projekt_11.png

Wniosek: Średni wynik uczniów z projektu jest wyższy od wszystkich średnich wyników poszczególnych województw. Oznacza to, że gdybyśmy wzięli uczniów z projektu, to ich średni wynik dałby im pierwszą pozycję w rankingu województw w Polsce. Najlepszy wynik był w województwie małopolskim (66,14 %), a wynik wszystkich uczniów z projektu wyniósł 71 %.

Wniosek: Biorąc pod uwagę wyniki uczniów z projektu z poszczególnych województw również reprezentanci każdego województwa, którzy brali udział w projekcie, osiągnęli średnie wyniki wyższe od średnich wyników najlepszych województw w kraju.

Ranking wszystkich województw jest następujący:

projekt_2.png

Ranking uwzględniający wyniki uczniów z projektu przedstawia się następująco:

projekt_3.png

PODSUMOWANIE WYNIKÓW uczniów w edycji 2023/2024 – projekt MATma2

1. Wyniki uczniów z projektu w stosunku do wyników ogólnopolskich

Wniosek: Porównując wyniki uczniów z projektu z 8 klas do wyników uczniów z całego kraju można stwierdzić, że średni wynik jak i mediana wśród uczniów z projektu są wyższe od danych ogólnopolskich. Dane oznaczone kolorem zielonym wskazują różnicę w punktach procentowych poszczególnych danych.

projekt_4.png

Wniosek: Średni wynik uczniów z projektu w 8 klasach jest wyższy od wszystkich średnich wyników poszczególnych województw. Oznacza to, że gdybyśmy wzięli uczniów z projektu, to ich średni wynik dałby im pierwszą pozycję w rankingu województw w Polsce. W 8 klasach najlepszy wynik był w województwie małopolskim (58,78 %), a wynik wszystkich uczniów z projektu wyniósł 64,41 %.

Ranking wszystkich województw jest następujący:

projekt_51.png

Ranking uwzględniający wyniki uczniów z projektu przedstawia się następująco:

projekt_6.png

Podpisując, akceptuję, że Firma ELITMAT będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: