Petycja w sprawie zmiany przepisów dotyczących awansu zawodowego nauczycieli w etapie przejściowym

Szanowne Posłanki i Szanowni Posłowie RP,

w związku z istnieniem wielu przypadków nauczycieli, którzy nie mający możliwości zrobić nowego awansu zawodowego, bo posiadają już stopień nauczyciela kontraktowego, ale jednocześnie nie mają możliwości zrobić stażu na mianowanie na starych zasadach wnoszę o zastosowanie zmiany w obecnie obowiazujacych przepisach dotyczących awansu zawodowego nauczycieli.

Przypadki nauczycieli, o których mowa w pierwszym akapicie to sobót, które zdążyły zrobić stopień nauczyciela kontraktowego przed wrześniem 2022 roku ale z jakiegoś powodu w roku szkolnym 2022/23 oraz 2023/24 nie pracowali, albo przepracowali zaledwie kilka miesięcy. Wśród tych powodów najczęstsze to urodzenie dziecka podczas umowy na zastępstwo, co skutkowało brakiem zatrudnienia po zakończeniu umowy oraz odejście z pracy ze względu na skandalicznie niskie wynagrodzenie w poprzednich latach.

Nauczyciele ci postanawiając wrócić do zawodu w roku szkolnym 2024/25, aby rozpocząć staż na stopień nauczyciela mianowanego, muszą przepracować dwa lata, tj. 2024/25 oraz 2025/26. W związku z tym ich staż rozpocznie się dopiero we wrześniu 2026 roku (1 rok i 9 miesięcy)  i niestety nie zostanie ukończony, gdyż termin wyznaczony przez obecne przepisy upływa 31 sierpnia 2027 roku.

Jednocześnie nauczyciele w opisanej sytuacji nie mogą rozpocząć stażu na nowych zasadach, gdyż ustawa nie pozwala na to po osiągnięciu stopnia nauczyciela kontraktowego. Dopiero we wrześniu 2027 roku będzie możliwe zastosowanie nowej ścieżki awansu, jednocześnie tracąc umowę na czas nieokreślony, gdyż ustawa obliguje dyrektorów do zatrudniania nauczycieli początkujących na umowy czasowe.

To jedyny przypadek, gdy ustawodawca nie dał rady zapewnić równego tempa ścieżki awansu bez względu, czy ktoś idzie nową, starą, czy mieszaną ścieżką. To też jedyny przypadek, kiedy nauczyciel przez TRZY LATA ma wstrzymaną możliwość rozpoczęcia z awansu - nowego nie może robić, starego nie ma szans przejść.

Jest kilka rozwiązań, które naprawiłyby to ewidentne niedopatrzenie:

- możliwość rozpoczęcia awansu na stopień nauczyciela mianowanego w 2025 roku bez wymagalności przepracowanych 2 lat między stażami;
- pozwolić na wybór nowej ścieżki awansu nawet nauczycielom posiadającym stopień kontraktowego w dowolnym momencie ((z zaliczeniem wcześniejszego czasu pracy zgodnie z art 10 ust 6 ustawy z 5 sierpnia 2022);
- ustalić 31 sierpnia 2027 roku ostateczną datą na rozpoczęcie stażu na stopień nauczyciela mianowanego, a nie jego zakończenie.

Każda z tych poprawek przywróci tym nauczycielom szansę na zrobienie awansu w 10 lat, tak jak wszystkim innym nauczycielom. Prosimy zatem o pochylenie się nad proponowanymi zmianami w obecnie obowiązujących przepisach.

Pomysłodawcą zaproponowanych zmian jest Robert Górniak, twórca profilu Dealerzy Wiedzy, który już w maju 2024 roku pisał w tej sprawie do MEN. Niestety zapewnienie, że zostaną w tej sprawie powołane zespoły nie doczekało się realizacji.

Elżbieta Miąsko    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Elżbieta Miąsko będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: