Protest przeciwko wielkiej elektrowni fotowoltaicznej OKRĄGŁE na Mazurach

Szanowni Państwo, prosimy o podpisanie petycji, aby wesprzeć nas w przekonaniu, że słusznie walczymy o MAZURY CUD NATURY

Przedstawiamy magiczne miejsce we wsi Talki na Mazurach, którego przyrodę i krajobraz możemy podziwiać wszyscy, ale już niedługo, bo za "chwilę" firma Zielona Energia Mazyry 2 Sp. z o. o. może otrzymać pozwolenie na budowę wielkiej elektrowni fotowoltaicznej, ulokowanej na około 100 ha, tej ziemi, uwidocznionej na niniejszym zdjęciuzdjęcie_pastwiska_Talki.jpg

A tak będzie wkrótce na dz. 162/2 w obrębie Talki, co stanowi niewielką część całości planowanej inwestycji położonej przy drodze gminnej z Talek do Okrągłe, w sumie powierzchnia działek rolnych przeznaczonych pod budowę elektrowni fotowoltaicznej "Okrągłe" wynosi ponad 200 ha.20240722_122510.jpg

Niestety, były Wójt Gminy Wydminy, Pan Radosław Król, który aktualnie jest wojewodą warmińsko - mazurskim, pozostawił mieszkańców Sołectwa Talki z problemem, ponieważ nie zawiadomił naszej społeczności o planowanej inwestycji, polegającej na budowie elektrowni fotowoltaicznej „Okrągłe” o mocy do 120 MW wraz z niezbędną infrastrukturą, która będzie położona na działkach ewidencyjnych nrnr: 8/2, 64/5, 64/3, 5/12, 2, 3, 16 - obręb Okrągłe i 162/2 - obręb Talki, gmina Wydminy, powiat giżycki, woj. warmińsko-mazurskie. Nie zlecił umieszczenia pisma urzędowego czyli zawiadomienia na tablicy ogłoszeń w Sołectwie Talki. Lekceważąco pominął Panią Sołtys, która zawsze informuje mieszkańców o ważnych wydarzeniach na terenie Sołectwa, ponieważ wiele osób nie posiada urządzeń komunikacji z internetem i nie śledzą ogłoszeń na stronie internetowej urzędu www.bip.wydminy.pl. Aktualnie, zapoznaliśmy się z zawiadomieniem z dnia 4.07.2024 r. nr WB.6740.454.2023 Starostwa Powiatowego Wydziału Budownictwa o tym, że elektrownia OKRĄGŁE oczekuje na pozwolenie na budowę. Jesteśmy oburzeni, bo z akt sprawy wynika, że pozbawiono nas, mieszkańców wsi Talki występowania na prawach strony w postępowaniu przygotowawczym do wydania decyzji z dnia 28.12.2022 r nr KK.6220.12.2021.2022 o środowiskowych uwarunkowaniach oraz decyzji z dnia 17.03.2023 r. nr KK.6730.2.2023 o warunkach zabudowy. Powyższych dokumentów nie publikowano, ale teraz zwrócimy się z prośbą o umieszczenie na  http://www.bip.wydminy.pl/.  Po przeczytaniu treści obu decyzji, można tylko płakać z przerażenia, co nam chcą ulokować w naszej mazurskiej wsi.

Nasze oburzenie dotyczy również faktu, że władze gminy Wydminy zawiadomiły o planowanej inwestycji Sołtysa Okrągłe, który umieścił pismo urzędowe na tablicy ogłoszeń w Okrągłym. Z akt sprawy wynika, że były protesty stron, właścicieli nieruchomości tam położonych. Dopiero teraz złożyliśmy wniosek o wznowienie postępowania i uchylenie decyzji o warunkach zabudowy, z nadzieją, że Pani Wójt Gminy Wydminy rozpatrzy pozytywnie protest obywateli Talek i wyjaśni nam dlaczego musimy walczyć o ochronę przyrody i krajobrazu Mazur, skoro planowana inwestycja zlokalizowana jest na terenie Obszaru Chronionego Krajobrazu Jezior Orzyskich, na terenie którego obowiązują przepisy Rozporządzenia nr 152 Wojewody Warmińsko —Mazurskiego z 13 listopada 2008 r. w sprawie Obszaru Chronionego Krajobrazu Jezior Orzyskich (Dz. Urz. Woj. Warm-Maz z 2008 r., nr 179 poz. 2637). W świetle § 4 ust. 1 pkt 2 ww. rozporządzenia na terenie OChK zakazuje się „realizacji przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko w rozumieniu art. 51 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. — Prawo ochrony środowiska (Dz. U. z 2008 r. Nr 25, poz. 150, z pózn. zm.)". W bieżącym stanie prawnym zastosowanie ma brzmienie art. 24 ust. I pkt 2 ustawy o ochronie przyrody (Dz. U z 2022 r. poz. 916 ze zm.), zgodnie z którym zakazuje się „realizacji przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 3 października 2008 r. o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko" itd, treść pochodzi z decyzji z dnia 28.12.2022 r nr KK.6220.12.2021.2022 o środowiskowych uwarunkowaniach.

Może już wszyscy zapoznali się z tekstem petycji, którą polecamy poprzeć, pn. Nie pozwólmy zmienić Mazur Garbatych w ogromną farmę fotowoltaiczną, w której umieszczono min. link:

Faktem jest, że Włochy, podejmują działania legislacyjne mające na celu zakaz lokalizowania farm fotowoltaicznych na ziemiach rolnych, powinno być  dla nas przykładem i żądaniem podobnego zachowania naszych władz, stąd też przekonanie, że protestujemy w słusznej sprawie.

Na koniec chcemy aby wybrzmiało, że nie jesteśmy przeciwnikami odnawialnych źródeł energii. Jednak uważamy, że miejsce dla farm fotowoltaicznych jest na terenach o znikomej wartości środowiskowej, terenach przemysłowych, starych wyrobiskach, pasach autostradowych, a nie w miejscach szczególnie cennych, chronionych przyrodniczo i krajobrazowo. Popieramy i rozumiemy potrzebę ograniczania emisji gazów cieplarnianych oraz powstrzymywania się od spalania paliw kopalnych, ale naszym zdaniem absurdem jest i kontrskutecznym działaniem realizacja tego celu poprzez dewastującą ingerencję w przyrodę Mazur.

Stowarzyszenie Nasze Talki    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Stowarzyszenie Nasze Talki będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: