Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej

Skontaktuj się z autorem petycji

Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. świeckości Rzeczypospolitej Polskiej

Gość

2016-04-04 14:22

Dość złego narobił kler.

Gość

2016-04-04 14:39

Religia nie powinna wpływać na sprawy społeczne, prawo i nie powinna kształtować opinii publicznej, może funkcjonowć w sferze czysto osobistej.

Gość

2016-04-04 16:08

Jestem przeciwna budowaniu Polski wyznaniowej. Religia jest prywatna sprawą każdego Obywatela.

Gość

2016-04-04 17:46

Będąc Polką nie koniecznie jestem katoliczką !

Gość

2016-04-04 19:22

Mam dość zmieniania Polskę w państwo wyznaniowe. Kościół nie ma prawa być w Polsce władzą, tym bardziej że kościół katolicki w wydaniu polskim jest organizacją przestępczą, pedofilską, niepohamowaną w pazerności, przysparzającą ludziom cierpienia, niemającą nic wspólnego z naukami Chrystusa. Gdyby była taka możliwość, postulowałabym całkowitą delegalizację kościoła katolickiego na terytorium RP. KK usiłuje zawłaszczyć Polskę.

Gość

2016-04-04 21:40

Petycja oddaje w całości mój światopogląd w sprawie rozdziału Państwa i Kościoła, poszanowania Konstytucji RP oraz rozumienia praw jednostki i jej autonomii w znaczeniu konstytucyjnym.

Gość

2016-04-05 13:10

Przelało mi się jak w sprawie kobiet (sprawy aborcji) Rząd spotyka się z Episkopatem, a przedstawicielstwa kobiet brak, Paranoja jakaś

Gość

2016-04-05 15:11

mam nadzieję że przyszły rząd ureguluje wreszcie te oczywiste sprawy z związane z naszym kościołem Niech żyje konstytucja!!!!!!!

Gość

2016-04-05 18:47

Czas najwyższy uwolnić Polskę i Polaków.

Gość

2016-04-05 19:16

bo jesteśmy krajem świeckim .. kościół ma swoje państwo - i to powinno mu wystarczyć ..

Gość

2016-04-06 14:32

To chyba nie wymaga komentarza. Jestem katoliczką, ale szanuję każdą osobę o innym wyznaniu i nie wyobrażam sobie, aby kler narzucał innowiercom swoje zasady tak jak nie chciałabym aby człowiek o innym wyznaniu niż moje narzucał mi swój sposób bycia.

Gość

2016-04-06 14:51

Bo uważam to za jedna z najważniejszych rzeczy żeby by ratować ten kraj i w końcu rpzywrócic mu normalnosc i szanse na rozwoj nie wariactwo i festiwal nienawiści i zabobonow.
Jestem chrześcijanka...ale NIE chce życ w panstwie wyznaniowym, a do teog to powoli zmierza.
Rozdział koscioła od Panstwa to podstawoiwy postulat realnego Patrioty..poza wołaniem o Praworządnosc!

Gość

2016-04-06 15:17

Ponieważ już zawsze byłam zdania, że kościół nie powinien mieszać się do państwa i odwrotnie (o ile wiem, Pan Jezus również był tego zdania). Religia do salek, jak było kiedyś.

Gość

2016-04-07 09:11

Tak wielkie ubezwłasnowolnienie kobiety przez kler jest nie do przyjęcia.To jest traktowanie kobiety jak jedną wielką bezmyślną macicę do rodzenia dzieci. Aby wychować dziecko na światłego obywatela potrzeba jeszcze czegoś więcej jak : akceptacji kobiety jako pełnoprawnego Polaka z jej marzeniami, poglądami, aspiracjami a wtedy spełni także jako matka i to przy wydatnej pomocy ojca.Jeżeli chodzi o księży to zachowują się oni jak książęta i chcieliby pańszczyzny aby na nich ciemny naród pracował. Wszak już od zarania dziejów twierdzili księża i możni tego świata że ciemnym narodem lepiej się rządzi. Nawet jak wśród KK trafi się wyjatek i jest prawdziwym księdzem głoszącym li tylko słowo Boże to tylko potwierdza regułę.I na koniec dlaczego z naszych podatków mamy płacić nie wiadomo dlaczego i za co KK? Na swoje dzieci niech księża sami pracują.

Gość

2016-04-07 17:08

Zdecydowany rozdział Państwa od Kościoła nie jest walką z religią a jedynie prawdziwie demokratycznym równym traktowaniem wszystkich obywateli. Kościół katolicki, choć jest najliczniejszy wśród związków wyznaniowych, nie powinien mieć roli uprzywilejowanej, jeśli mamy uważać się za obywateli świeckiego państwa.
NIkt nikomu nie ogranicza praktyk religijnych, ale w państwie świeckim żadna religia nie może narzucać swoich zwyczajów i ideologii osobom innego wyznania czy niewierzącym. Kościół zamiast wpływać na rządzących powinien co najwyżej koncentrować się na nauce swoich wyznawców i przekonywaniu ich do zachowań zgodnych z nauką religii. Np.zamiast wprowadzać ustawę antyaborcyjną wystarczy odpowiednia edukacja i nakłanianie do postępowania zgodnie ze swoim sumieniem i wyznaniem religijnym. Symbole religijne też są irytujące, kiedy pojawiają się w każdym urzędzie czy szkole. Te symbole powinny pozostawać w obiektach kultu a nie na każdym rogu ulicy...

Gość

2016-04-07 17:53

bo jestem antyklerykalna

Gość

2016-04-09 05:07

Bo religijną obłudę i fałsz czas skończyć. Życie w nieprawdzie skutkuje tym co się dzieje na świecie

Gość

2016-04-09 11:01

Bo państwo powinno być świeckie a kościół powinien utrzymywać się z datków a nie z moich podatków

Gość

2016-04-09 11:31

DOŚĆ WTRĄCANIA SIĘ KLERU DO RZĄDZENIA PAŃSTWEM POLSKIM.

Gość

2016-04-09 11:42

jestem za oddzieleniem kościoła od państwa

Gość

2016-04-09 11:50

Bardzo istotna sprawa dla naszego Kraju ,może zrozumieją wszyscy że inni tzn. niewierzący, też mają prawo żyć, nie koniecznie pod pręgierzem kościoła . Wiara to osobista sprawa każdego człowieka ,a Rząd Polski ma być świecki i dostępny dla każdego bez względu na wyznania !!!!!

Gość

2016-04-09 11:50

Państwo polskie powinno być świeckie. Praktykujacy powinni płacić podatek na Kościół.

Gość

2016-04-09 12:01

Dziwne to wszystko, niby Naród wybiera swoich przedstawicieli, a po ,,wyborach'' musi z nimi walczyć.... co to za ,,wybory''?, i kim tak na prawdę są ci ,,wybrańcy'' skoro trzeba im mówić ,czego chce naród ,a oni i tak ,robią jak OBCY !!! ? Może ,,ktoś'' nimi kieruje ???Żyd, Cygan,Niemiec, Kler katolicki ? Wszyscy oni chcą coś od nas ukraść. Ludzie zamiast narzekać. Przestańcie tam chodzić, i nie posyłajcie w ich łapy Waszych dzieci ,pokażcie Waszą siłę. Wiecie przecież z historii, że tak na prawdę ,jesteśmy SŁOWIANAMI . Już nie długo rocznica 1050 lat okupacji Polski przez Watykan.. Tłumy nieuków wylegną na ulice ,i pójdą do kościołów ,aby wyrazić swoją dozgonną wdzięczność za tą cudowną ,,opiekę'' obcego nam Słowianom Watykanu. Nie chcą wiedzieć , że tak było tysiąc lat temu ,i jest do dzisiaj, tylko metody są bardziej wysublimowane, ukryte.
Każdy ,,proces indoktrynacyjny '' żeby był skuteczny ,musi zostać ,,poparty'' ,,mocnymi argumentami'' Takim argumentem jest instynktowny lęk przed śmiercią. Każdy człowiek ulegnie mając przed sobą płonący stos inkwizycji, pieniek do obcinania głów ,i dodane do tego ,,wieczne potępienie'' oraz ,groźba eksterminacji całych rodzin ,,obwinionych'' tak jest do dziś ,wystarczy dać dziecku ,,zwolnienie'' z lekcji religii, a ,,inne'' dzieci napuszczone przez klechów nie dadzą im żyć. Mamy dokumenty jak wykończono Indian w obu Amerykach. Tak właśnie zaanektowano tereny Polan i Lachów. Trwa grabież polskiej ziemi (w myśl konkordatu) ,,wykupywanej przez obcych na SŁUPA oraz wyłudzanej jako darowizny na rzecz jedynego boga'' Indoktrynacja od oseska robi swoje, bo jeśli wolno ochrzcić niczego nie świadome dziecko, to jet to zbrodnicze działanie przeciw całej populacji !!! Czy można zapisać oseska do jakiejkolwiek partii ? Nie ! bo jest nieświadome ! Ale do,, nich można'' Tysiąc lat okupacji zrobiło swoje i Słowianie zapomnieli kim byli i gdzie są ich korzenie ,,Wróciło Nowe'' Macie swoje wybory i ich efekty !POPIS,SLD,PSL,Kk To siły destabilizujące Polskę. Mamy 21 wiek , a my nadal krążymy wokół drzewa z ,którego zeszliśmy !!! Prawda boli ? Michnik określił nas stadem baranów. Chciał Lepper naprawić kraj to śmieliście się z niego ,a mafia go zabiła, Teraz Korwin(są tacy ,co twierdzą ,że ma żydowskie korzenie) to jednak chciał z nimi zrobić porządek , też się z niego śmiejecie, a mógł być polskim Orbanem. Być może Korwin z Kukizem zrobiliby coś dobrego ,ale cwaniaki do tego nie dopuszczą. Czy u nas zawsze musi być tak ,że gdy mówiący prawdę zamknie oczy, to przygłupy dopiero je otwierają ?! Jest wyjście . Przestańmy ,,tam'' chodzić, i wróćmy do korzeni. Do naszej historii z przed roku 966 . Oto rozwiązanie problemów z klerem katolickim (kk). Obcy (KK) w naszym kraju są już tak długo ,że zapomnieliśmy nasze SŁOWIAŃSKIE tradycje , obrzędy duchowe i wiele innych zwyczajów, myśląc ,że to , co nam narzucono mieczem i ogniem płonących stosów inkwizycji - jest naszą rdzenną tradycją. A to są żydowskie wierzenia, nam Słowianom zupełnie obce !!! KK trzyma nas za gardło i kradnie ile wlezie wmawiając nam ,że dobra materialne , budowle na naszej ziemi wzniesione naszymi rękami są ich ,,własnością'' to dopiero majstersztyk absurdu i kłamstwa doprowadzić do tego, żeby napadnięty i okradziony uwierzył ,że spotkało go szczęście i jeszcze za to płacił okupantowi, że ten go trzyma za mordę, i za to jeszcze dmucha nasze dzieci. Niepojęte jak działa psychologia tłumu.A ten Wasz pro żydowski,,wybraniec'' jeszcze ich dekoruje odznaczeniem państwowym i ułaskawia bandziora , bo ma do tego prawo , ale moralne też ?!!! Ludzie gdzie Wasz rozum ???

Gość

2016-04-11 17:11

Chcę aby Polska była państwem świeckim, gdzie wyznawcy żadnej religii nie będą traktowani w sposób szczególny.

Gość

2016-04-12 07:36

Bo nie chcę żyć w państwie wyznaniowym i nosić burki!