ws. zawetowania projektu ustawy o zawodzie fizjoterapeuty z dn. 2
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji ws. zawetowania projektu ustawy o zawodzie fizjoterapeuty z dn. 2
Gość |
#12014-11-20 18:15Jebać 11 lat nauki. |
Gość |
#32014-11-20 19:06Czy dostępne jest jakieś porównanie jak ten zawód jest regulowany w innych krajach takich jak: USA, Niemcy, Francja, Czechy, Szwecja, Norwegia? |
Gość |
#42014-11-20 19:13Popieram. Fizjoterapeuta to nie chirurg. Jakie 11 lat ?? |
Gość |
#52014-11-20 20:19Ja pracuję w zawodzie tyle lat i co mam zostac zwolniona z pracy?Bo jakieś barany chcą zarobić więcej kasy na otwarciu szkół prowadzących specjalizację to jest poprostu żenada. Tylko w Polsce są możliwe takie absurdy. |
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2014-11-20 21:03- Date of removal: 2014-11-20
- Powód usunięcia:
6 |
#7 Re:2014-11-20 21:23Nie wiem czy da się otworzyć szkołę prowadzącą specjalizację... mam nadzieję, że nie mylicie szkoły prowadzącej specjalizację z firmami prowadzącymi szkolenia podyplomowe np. z terapii manualnej, bobath itd |
Gość |
#82014-11-20 22:03nie ma to jak genialne pomysły:) 11 lat i co? "jak przeżyć za 1300zł"? xD (no chyba że będzie się mieć swój gabinet:D ) ale dużo ludzi pracuje w zwykłych szpitalach. |
JiM07 fizjoterapeuta |
#10 ...za granicą...2014-11-20 22:29Fizjoterapeuci na tzw Zachodzie to zawód niezwykle ceniony, doskonale opłacany i wyjątkowo szanowany. Fizjoterapeuta po ukończeniu szkoły, czasami studiów, pracuje samodzielnie nawet w szpitalach, ma pełną możliwosć dokonywania analizy i wykonywania zabiegów zarówno fizjo jak i fizyko bez jakiejkolwiek konsultacji z lekarzem prowadzącym. Tak wiem i jestem pewien ponieważ: pracowałem w takim szpitalu lecz najpierw byłem pacjentem tego szpitala i doskonale poznałem schemat pracy lekarzy, fizjoterapeutów i innych pracowników szpitala. Wykształcenie wielu z fizjoterapeutów "na Zachodzie" nie dorównuje temu, które osiagaja nasi, często przewyższamy ich wiedzą z ukończonych kursów specjalistycznych, a tacy zarabiają tutaj fortuny wręcz. Działania polskich wladz to efekt lobbingu środowisk lekarskich i wyidealizowanego obrazu lekarzy często o skromniejszej wiedzy niż wiekszość fizjoterapeutów. Powszechnie wiadomo, ze lekarze rehabilitacji są oburzeni oddaniem w ręce fizjoterapeutów tych "biednych " pacjentów, którzy pewnie biegiem uciekali by z pieniędzmi, bo przecież skoro nie wiadomo o co chodzi to zawsze jest to kasa. Całe szczęście wypociny PSLu są niezgodna z unijnymi dyrektywami więc nie będzie wcale tak łatwo wprowadzić ten wieśniacki bełkot w życie. Próba wmówienia ludziom, że w Unii czy "na Zachodzie" jest tak samo to jak zwykle polityczna obłuda i cyniczne kłamstwo z tą tylko różnicą, że my wydajemy się znacznie bardziej inteligentni od twórców tego epokowego dzieła ograniczajacego możliwość wykonywania zawodu fizjoterapeutom. |
Gość |
#12 Re:2014-11-21 05:50Prawo nie działa wstecz... |
michał |
#132014-11-21 08:14Proponowałbym najpierw przeczytać projekt, a potem pisać o nim... Nie opierać się tylko na zasłyszanych informacjach - a najlepiej jeszcze porównać jaki jest stan prawny i jakie kompetencje w sensie formalno-prawnym ma fizjoterapeuta dziś - i czy naprawdę projekt ustawy to ogranicza...
A tak szczegółowiej - zastanowić się nad różnicą pomiędzy skierowaniem a rozpoznianiem lekarskim, a także doczytać kompetencje magistra... samodzielnie |
Gość |
#15 W Polsce działa !!!!!2014-11-21 10:02#12: Gość - Re: Tak samo zrobili kiedyś z językiem migowym, ktoś z papierami , który urzywał języka na codzień musiał po chyba 5 latach robić szkolenie i egzamin. Ustawa był lobbowana, bo tylko jeden gość w Polsce mógł być egzaminatorem i robić szkolenie. Taki faszystwoski kraj.
|
Gość |
#162014-11-21 13:17brak słów, nic tylko uczyć się języków obcych i uciekać z tego kraju. taka przyszłość czeka nie tylko fizjoterapeutów ale pielegniarki, ratowników medycznych. |
Gość |
#172014-11-21 14:01Hierarchizacja zawody Fizjoterapeuty jest faktem, Specjaliści Fizjoterapii posiadają władzę większą niż magister; jednakże ograniczanie kompetencji i faworyzowanie jednej grupy względem drugiej jest w służbie zdrowia niedopuszczalne gdyż omija się zarówno interesy jak i samo zdrowie pacjenta; fizjoterapeuci mają za zadanie pomagać pacjentom bez względu na stopień naukowy, jest to prawda znana zarówno fizjoterapeutom jak i lekarzom z którymi działają w służbie ochrony zdrowia. |
Kaaa |
#182014-11-21 20:21Niestety nie zgodze sie z treścia petycji.W tej chwili studia fizjoterapeutyczne nie sa zadna gwarancja wiedzy.Pracuje w zawodzie 29 lat ale od kilku lat poziom wiedzy studentow odbywajacych staże ,praktyki jest TRAGICZNY !!! |
Gość |
#19 Re: W Polsce działa !!!!!2014-11-22 00:05Więcej błędów ortograficznych nie dało się zrobić?! Przeciętny Polak uczy się w szkole języka polskiego przez 12 lat. Jak widać w tym przypadku nie udało się opanować sztuki ortografii. Obawiam się więc, że dla wielu osób nawet 11 lat nauki fizjoterapii nie wystarczy. Człowieku, zainwestuj w słownik ortograficzny albo zmykaj z tego kraju i nie udawaj, że coś potrafisz. |
Gość |
#20 Re:2014-11-22 00:10To prawda. Studia nie dają żadnej gwarancji. Świeżo upieczony "magister" nie potrafi pracować z pacjentem, nie potrafi samodzielnie myśleć, ale za to roszczenia ma na baaardzoo wysokim poziomie. Więcej pokory. Może takie solidne "sito" zweryfikowałoby ten żenujący poziom rehabilitacji i w końcu pacjenci otrzymywaliby należytą opiekę. |
Ania |
#212014-11-22 11:04Moim zdaniem za poziom taki a nie inny odpowiadają te wszystkie uczelnie z kierunkiem fizjoterapia otwartym "bo modny" , które wypuszczaja rzesze fizjoterapeutów rocznie. Studenci jak świat światem raz się uczą a raz nie. Wiadomo, że Ci którzy chcą wiedze posiadać to sie nauczą. Potem jednak przychodzi egzamin, który powiniem odsiać tych którzy nie mają pojęcia o czym mówią od tych którzy wiedzą po co na te studia przyszli. I na tym etapie bywa róznie, bo przecież...... jak sie obleje połowę roku to się uczelni opłacać już nie będzie i co wtedy...... przykładów można mnożyć. Sama byłam studentką takich uczelni w tym magistra na AWF wg rankingów najlepszym w Polsce (nijak miejsce rankingowe się przełożyło na wiedze tam zdobytą). Moje zdanie mniej uczelni o tym profilu, większa selekcja na kierunku, praktyki zprawdziwego zdarzenia zakończone egzaminem praktycznym po każdej i poziom wiedzy się podniesie.
|
Patryk |
#22 Re:2014-11-22 17:14Jasne, zgadzam się. TYLKO. Czy coś takiego jak SPECJALIZACJA pomogło Tobie być dobrym fizjoterapeutą? Jakoś nie wydaje mi się. |
Ania |
#23 Re: Re:2014-11-22 18:36Oczywiście że NIE. Po Magistrze a nawet pokusiłabym sie o stwierdzenie że po Licencjacie posiadamy odpowiednie kwalifikacje aby pracować w zawodzie i być dobrym fizjoterapeutą :) |
Gość |
#24 Re:2014-11-23 15:57Dlatego według mnie powinno się zacząć modernizację od zmian w studiowaniu, mniejsza ilość szkół, egzamin państwowy, modyfikacja programu na studiach |
Gość |
#25 Re: Re:2014-11-23 16:12W teorii, a jednak to jest usystematyzowanie prawa odnośnie naszego zawodu. Odkrojenia szarlatanów od osób z wykształceniem, czyli jednak tyczy się wszystkich.. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
41452 Utworzone: 2024-04-25
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
124 Utworzone: 2024-12-20
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
273 Utworzone: 2024-12-17
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
149 Utworzone: 2024-12-19
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5323 Utworzone: 2024-09-23
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2687 Utworzone: 2024-11-15
NIE dla końca vapowania w Polsce
801 Utworzone: 2024-12-12
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
217 Utworzone: 2024-12-17
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
482 Utworzone: 2024-11-25
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
428 Utworzone: 2024-12-15
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
76 Utworzone: 2024-12-20
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
348 Utworzone: 2024-12-18
Petycja do Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie odwołania ze stanowiska obecnego dyrektora Zarządu Transportu Publicznego
324 Utworzone: 2024-12-03
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
530 Utworzone: 2024-10-17
Wsparcie dla Centrum w Ruchu - zachowajmy Naszą przestrzeń!
1169 Utworzone: 2024-12-09
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1528 Utworzone: 2024-11-28
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim
221 Utworzone: 2024-12-17
Żądamy PUBLICZNEJ stołówki w BUWie! List otwarty do władz Uniwersytetu Warszawskiego
1069 Utworzone: 2024-11-06
WSEI Pozostaje WSEI – Nie dla Utraty Nazwy i Tożsamości Uczelni!
685 Utworzone: 2024-12-05
Żeby Jacek zrobił walke z cieniem
6 Utworzone: 2024-12-20