ws. zawetowania projektu ustawy o zawodzie fizjoterapeuty z dn. 2

JiM07 fizjoterapeuta

/ #10 ...za granicą...

2014-11-20 22:29

Fizjoterapeuci na tzw Zachodzie to zawód niezwykle ceniony, doskonale opłacany i wyjątkowo szanowany. Fizjoterapeuta po ukończeniu szkoły, czasami studiów, pracuje samodzielnie nawet w szpitalach, ma pełną możliwosć dokonywania analizy i wykonywania zabiegów zarówno fizjo jak i fizyko bez jakiejkolwiek konsultacji z lekarzem prowadzącym. Tak wiem i jestem pewien ponieważ: pracowałem w takim szpitalu lecz najpierw byłem pacjentem tego szpitala i doskonale poznałem schemat pracy lekarzy, fizjoterapeutów i innych pracowników szpitala.

Wykształcenie wielu z fizjoterapeutów "na Zachodzie" nie dorównuje temu, które osiagaja nasi, często przewyższamy ich wiedzą z ukończonych kursów specjalistycznych, a tacy zarabiają tutaj fortuny wręcz. 

Działania polskich wladz to efekt lobbingu środowisk lekarskich i wyidealizowanego obrazu lekarzy często o skromniejszej wiedzy niż wiekszość fizjoterapeutów.  Powszechnie wiadomo, ze lekarze rehabilitacji są oburzeni oddaniem w ręce fizjoterapeutów tych "biednych " pacjentów, którzy pewnie biegiem uciekali by z pieniędzmi, bo przecież skoro nie wiadomo o co chodzi to zawsze jest to kasa. 

Całe szczęście wypociny PSLu są niezgodna z unijnymi dyrektywami więc nie będzie wcale tak łatwo wprowadzić ten wieśniacki bełkot w życie. Próba wmówienia ludziom, że w Unii czy "na Zachodzie" jest tak samo to jak zwykle polityczna obłuda i cyniczne kłamstwo z tą tylko różnicą, że my wydajemy się znacznie bardziej inteligentni od twórców tego epokowego dzieła ograniczajacego możliwość wykonywania zawodu fizjoterapeutom.