List Otwarty osób okradanych przez banki
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji List Otwarty osób okradanych przez banki
Gość |
#12015-02-20 15:41Nasza władza pilnuje złodziejskiego interesu banków, TAK DOBRZE ŻARŁO , ŻNIWA UDANE , A TERAZ TRZEBA KOMBINOWAĆ BO COŚ SIĘ PSUJE ! |
Gość |
#32015-02-22 14:52Najpierw musimy zmienic rzad zeby ten mógł cos zobic dla nas. |
Maciej |
#4 Re:2015-02-22 15:55#3: - Najpierw musimy zmienic rzad zeby ten mógł cos zobic dla nas. Wszystko w swoim czasie... |
Gość |
#52015-02-22 19:19Petycje powinny znać media. Nie dajmy się strzyc jak barany, czyli list kredytobiorcy do banku… „Dlaczego bank kontynuuje proceder nielegalnego zawłaszczania moich pieniędzy?” opublikowano: 30 stycznia · aktualizacja: 30 stycznia fot. freeimages.com fot. freeimages.com Szanowni Państwo, W ostatnim okresie dowiedziałem się, że tzw. kredyt hipoteczny, jaki mam w Państwa banku na mocy umowy zawartej dnia …. (nr KH…..) jest niezgodny obowiązującym w Polsce prawem. Sporządzona przez Państwa umowa, którą w swej niewiedzy podpisałem, zawiera klauzulę, której stosowanie jest prawomocnie zakazane przez Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów Rzeczpospolitej Polskiej. Jest to w naszej umowie Paragraf… , a dotyczy „indeksowania do CHF… zgodnie z kursem kupna CHF według Tabeli Kursów Walut Obcych obowiązującej w banku…” Zdaniem wielu ekspertów prawniczych prawomocny wyrok Sądu OKiK oznacza (nazwijmy to interpretacją A), że umowa między nami jest całkowicie nieważna. Po prostu jej nie ma i nigdy nie było. W takiej sytuacji jestem zobowiązany zwrócić Państwu całą sumę w złotych, jaką od Banku otrzymałem, oczywiście potrącając wszystkie raty jakie dotąd spłaciłem. Oczywiście – wobec nieistnienia umowy - nie ma mowy o żadnych odsetkach i żadnej marży banku, po prostu całość dokonanych przeze mnie spłat zostanie odliczona od należnej bankowi sumy. Jednak zdaniem innych ekspertów prawniczych (nazwijmy to Interpretacją B) umowa nasza obowiązuje nadal, oczywiście z wykreśleniem zakazanej w Polsce klauzuli. Nie ma żadnych wątpliwości, że umowa pozbawiona tej klauzuli jest umową w złotych, bez żadnego odniesienia do żadnej innej waluty. Przy takiej oto – korzystniejszej dla Państwa Banku – interpretacji, umowa między nami to umowa na kredyt w złotych, a ja zobowiązany będę Państwu spłacić raty złotowe za okres dnia otrzymania od Państwa środków - do dzisiaj, pokrywając niedopłatę, jeśli taka występuje. Po przedstawieniu tych jedynych dwóch możliwości dalszej współpracy między Bankiem a mną, jakie widzę, mam jednak jeszcze do Państwa kilka pytań podstawowych: — Dlaczego Bank nie przestrzega obowiązującego w Polsce prawa? Czy zarząd spółki jest tego świadom? — Dlaczego – po prawomocnym wyroku polskiego sądu - Bank – nie przedstawił mi propozycji skorygowania umowy, by stała się wreszcie zgodna z obowiązującym w Polsce prawem? — Dlaczego – mimo zakazu wydanego przez polski sąd - Bank nadal - aż do dzisiaj! - kontynuuje proceder nielegalnego zawłaszczania moich pieniędzy? — Czy Bank nie zdaje sobie sprawy, że nielegalny zabór mienia jest w Polsce karalny? Czy też sądzi, że stoi ponad polskim prawem i może tego zaboru mienia dokonywać nie obawiając się żadnych konsekwencji, jak to działo się dotąd? Wobec faktu, że chcę spłacić kolejną ratę, proszę o ustosunkowanie się do powyższych informacji oraz pytań, a także udzielenie mi odpowiedzi: — którą z powyżej opisanych Interpretacji - A czy B – Państwo wybieracie? — jakie zadośćuczynienie (poza zwrotem zawłaszczonego mienia) Bank mi proponuje za cały okres gdy – po prawomocnym wyroku sądu - Bank nadal nielegalną klauzulę w umowie ze mną stosował, co powodowało dla mnie znaczne straty, a dla Banku znaczny nielegalny zysk? — ile wobec tego wynosi moja najbliższa rata? Oczywiście legalna rata, czyli zgodna z wyrokiem polskiego sądu, a więc obliczona po wykreśleniu z umowy klauzuli, której nie wolno do umowy wstawiać. Innej bowiem raty płacić mi nie wolno, gdyż – teraz już mając świadomość wyroku sądu i obowiązującego w tej sprawie w Polsce prawa – realizując zakazaną klauzulę i ja współuczestniczyłbym wraz z Bankiem w nielegalnym procederze. A tego robić nie chcę i nie będę. Jeśli chcecie Państwo o tym Waszym problemie porozmawiać – jestem do dyspozycji. Z poważaniem n |
Bella |
#7 Re: Re:2015-02-22 22:46no dokładnie.... zdziwią się jesienią... |
pp |
#8 Re: Re:2015-02-23 06:03nie ma się co łudzić... żadna obecna siłą polityczna... PO, PSL, PiS itp. itd. nic w tej materii dobrowolnie nie zmieni... bo wszyscy są uwikłani w interesy z bankami... tylko nacisk obywatelski może coś zmienić... |
Gość |
#102015-02-23 14:56tez zostaalm oszukana przez bank GETIN BANK MIALA BYC LOKATA OKAZALA SIE POLISA |
Gość |
#112015-02-23 16:20 Nasze postulaty: - powołanie Komisji ds. Renegocjacji Umów pod egidą rządu - natychmiastowe wstrzymanie wszelkich egzekucji z tytułu takich kredytów - natychmiastowe usunięcie wszelkich zapisów i klauzul abuzywnych z umów kredytowych - przewalutowanie wszystkich kredytów denominowanych we frankach po kursie z dnia zaciągnięcia - pociągnięcie do odpowiedzialności wszystkich winnych zaniedbań i oszustw |
Gość |
#12 wysoka aktywność społeczna ....2015-02-23 16:33521 osób podpisało petycję na 650.000 kredytobiorców, a gdzie jest grupa blisko 8400 osób mająca dostęp do internetu i aktywnie obserwująca profil Pro Futuris i pochodne. Ludzie obudźcie się! |
adamo122 |
#14 podpisałem2015-02-23 18:39ja podpisałem ale mała aktywność wynika z tego, że większość osób nie wierzy w powodzenie wszelkiego rodzaju pozwów zbiorowych itp. , my jesteśmy szarakami a mamy przeciwko sobie duże bardzo bogate banki, cały rząd z ministrami na czele, KNF itd. jedyne wyjście to zachować się jak rolnicy, górnicy itp. zablokować Wa-we to może wtedy ktoś by się nami zainteresował, brakuje nam tylko lidera który by to zorganizował |
podziemnypolak |
#172015-02-23 21:54Ruszmy się bo będzie źle jak się nie zjednoczymy przeciwko tej bandzie. |
Gość |
#182015-02-24 06:00Brakuje zmiany dotyczącej zabezpieczenia kredytu wyłącznie do kredytowanej nieruchomości |
Gość |
#192015-02-24 06:04Bardzo słuszna petycja. W pełni ją popieram bo do tej pory byłem bezsilny wobec banku jako jednostka. Teraz czuję, że jestem silniejszy i cząstkę swojej siły dołączam do dużej grupy a w grupie siła! No cóż oddaliśmy banki zagranicznym biznesmenom bo taki mamy mądry Rząd. To już Chińczycy są mądrzejsi i nie sprzedali żadnego swojego banku!!! |
Gość |
#202015-02-24 10:54STOP BANKSTEROM I ŁAMANIU PRAWA PRZEZ BANKI W POLSCE! WALCZMY O PRAWO DO GODNEGO ŻYCIA W NASZYM KRAJU!NIE DAJMY ROZKRADAĆ POLSKI PRZEZ OBCE BANKI! |
Gość |
#212015-02-24 12:23Szczytem bezczelności jest groźba autorstwa wicepremiera Piechocińskiego pod adresem prof. Modzelewskiego wypowiadajacego się przeciwko zachłanności banków i obłudzie rządu. |
dd |
#222015-02-24 14:13A ja bym poszła o krok dalej. Po dzisiejszym info o zastraszaniu prof.Modzelewskiego, który jest jednym z niewielu, którzy potrawią mówić "ludzkim głosem" o sprawie bank - kredytobiorca, zaczęła zastanawiać się czy może pan Piechociński i jego otoczenie przyjmuje jakieś korzyści majątkowe od lobby bankowego, skoro ich tak mocno wspiera i stoi za nimi murem. Może jakiś zegarki wpadły szanownym panom do kieszeni?! Tym otoczeniem już dawno powinna zając się prokuratura. |
Gość |
#242015-02-25 08:29Bardzo dobra inicjatywa. Wreszcie czujemy się silniejsi w starciu z Bansterami. |
It_man |
#252015-02-25 18:14Podpisałem i rozesłałem do wszystkich sfrankowionych znajomych:) |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
PETYCJA DO PREZYDENTA MIASTA KRAKOWA w sprawie odwołania przetargu na przyznanie uprawnień do korzystania z miejsc postojowych dla dorożek na Rynku Głównym
747 Utworzone: 2024-11-10
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1167 Utworzone: 2024-11-08
Petycja w sprawie kontynuacji działalności Stacji Praga przy ul. Inżynierskiej 6
548 Utworzone: 2024-11-07
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
521 Utworzone: 2024-11-08
ZOSTAWCIE NASZ EKO-PARK! Nie dla wycinki pod ulicę "nowo-Gierdziejewskiego"!
1215 Utworzone: 2024-10-21
Petycja o zatrzymanie lub zmniejszenie skali inwestycji przy ulicy Postępu 2 na Służewcu
67 Utworzone: 2024-11-12
Zbiórka podpisów pod skargą na działanie Wójta gminy Janowiec w sprawie planowanej likwidacji linii MZK nr 17.
106 Utworzone: 2024-11-11
Petycja_w_sprawie składek ściąganych przez izbę pielęgniarek.
5701 Utworzone: 2024-09-14
no to the death penalty
184 Utworzone: 2024-11-08
Petycja niepublicznych żłobków, klubów dziecięcych i dziennych opiekunów do Pani Minister Agnieszki Dziemianowicz-Bąk
244 Utworzone: 2024-11-04
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
3841 Utworzone: 2024-09-23
Petycja przeciwko zamiarowi likwidacji Olsztyńskiego Centrum Edukacji Nauczycieli
582 Utworzone: 2024-11-07
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
112 Utworzone: 2024-11-09
CHCEMY POWROTU GŁOSU PANA JAROSŁAWA JUSZKIEWICZA DO APLIKACJI GOOGLE MAPS
4174 Utworzone: 2024-10-24
Apel o rewitalizację kompleksu Pomnika Czynu Powstańczego na Górze św. Anny
29 Utworzone: 2024-11-12
Petycja do Ministry Edukacji Narodowej w sprawie wycofania obowiązkowych godzin dostępności nauczycieli
1387 Utworzone: 2024-11-02
STOP DLA LIKWIDACJI NAJSTARSZEGO PRZEDSZKOLA W OLSZTYNIE
514 Utworzone: 2024-11-07
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
16993 Utworzone: 2023-10-23
Blu-ray - Tańczący z Wilkami - Dances with Wolves (1990) Premium Collection
45 Utworzone: 2024-11-11
Poparcie dla przyjęcia polskiej strategii zwalczania antysemityzmu.
243 Utworzone: 2024-11-06