Ochrona Górek Czechowskich w Lublinie
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Ochrona Górek Czechowskich w Lublinie
Gość |
#1022016-10-21 20:45Podpisałem tę petycje ponieważ jest to dla mnie ważne miejsce rekreacji, Lublin jest miastem "inspiracji" w którym brakuje już takich miejsc jak to na górkach Czechowskich |
Gość |
#1032016-10-22 00:03Likwidacja terenów zielonych w mieście jest niedopuszczalna, to jak cofanie się do średniowiecza. |
Gość |
#1042016-10-22 19:14Podpisałam petycję, bo uważam, że ten teren powinien służyć wszystkim mieszkańcom Lublina i okolic. Nie powinien być sprzedany. Może być dzierżawiony. Czy u nas też jest bar mleczny i Bufetowa? Trochę ten komentarz ironiczny, ale komuś zależy, żeby to sprzedać. |
Gość |
#1052016-10-23 06:19Mam sentyment do Górek Czechowskich.W dzieciństwie mieszkałam na Al.Raclawickich i często razem z rówieśnikami tam właśnie lubiliśmy chodzić. |
Gość |
#1072016-10-23 12:08Zostawmy trochę zieleni, to sa nasze zielone płuca miasta. NIE - dla betonu i murów! |
Gość |
#1082016-10-23 16:13Podpisałam petycję ponieważ chciałabym żeby w Lublinie istniały jeszcze jakieś miejsca do rekreacji |
Gość |
#1092016-10-25 14:54Mieszkam na Czechowie. Jest to najbardziej zaludniony obszar miasta. Były poligon wojskowy wygląda jak naturalny step. Wystarczyło przejść przez ul. Koncertową i mamy inny świat. Miejsca ognisk i długich spacerów. Przejażdżek konnych rowerowych. Do nie dawno czynny tor motocross. To pewnie i tak nic nie da bo miasto weźmie forsę za ziemię i zgodę na budowę. |
Gość |
#1102016-10-26 04:58Mam nadzieje , że przyczyni się to do decyzji radnych o nie zmienianiu planu zagospodarowania terenu. Jeśli jednak tak nie będzie należałoby podać do publicznej wiadomości nazwiska radnych oraz przynależność partyjną tych co głosowali za zmiana planu zagospodarowania Górek Czechowskich tak aby wyborcy wiedzieli jak wybrani przez nich radni z poszczególnych opcji reprezentują ich interesy. |
Gość |
#1112016-10-26 16:36Bo należy walczyć o zachowanie terenów zielonych w miastach i dbać o zdrowie psychiczne ich mieszkańców.Często jestem gościem w Lublinie i okolicach stąd moja aktywność w postaci petycji. |
Gość |
#1122016-10-26 17:52Górki czechowskie nie powinny być zabudowane blokami. Zyjemy w mieście w którym brak naturalnych terenów takich jak górki. Co innego park, coś rekreacyjnego, ale nie wysokie bloki. Ktoś chyba chce się wzbogacić szybko i myśli że znalazł świetne do tego miejsce. NIE ! Nie bądzcie tacy pazerni. Górki nie są pod zabudowę wysokimi blokami. Nie niszczcie tej natury. |
Gość |
#1132016-11-15 09:11Górki Czechowskie stanowią płuca dla tej części miasta, położonej przecież w strefie dużego natężenia ruchu samochodowego w kierunku Warszawy! Nie wolno bezpowrotnie zniszczyć tej enklawy zieleni - dla dobra mieszkańców i tak już spychanej na margines dzielnicy miasta. Władze Lublina odwracają się tyłem od Czechowa - brak dobrego połączenia z południową częścią Lublina, zaniechanie planów trakcji trolejbusowej, bardzo źle skonstruowane rozkłady jazdy autobusów. Czuby mają oddech dzięki pobliskim lasom. A tu jedyną przestrzeń zieloną można zabetonować?!!!!!!!!!!!!!! Tylko dlatego,że mamy za słabą mobilizację społeczną, brak od wielu lat dobrych radnych, którzy reprezentowaliby skutecznie mieszkańców wobec stronniczego Ratusza. Sama p.Jaśkowska nie da rady! Jeśli jeszcze ktoś z naszych radnych popiera ideę obrony Górek to chylę czoło! Trzeba stworzyć jakiś kanał dotarcia z tą ideą do mieszkańców i zbierania podpisów. Może wykorzystać parafie i szkoły? Wzorem może być niezwykle prężna społeczność Czubów, która uzyskała tak dużo i dalej będzie wygrywała decyzje Ratusza na swoją korzyść kosztem Czechowa.:( Stowarzyszeniu życzę skuteczności i siły Stowarzyszonym! |
kulcz |
#1142016-11-19 22:51Obecny plan zagospodarowania jest kompromisowy i powinien pozostac nietknięty. Deweloper kupując dzialkę od Echo i tak zrobił interes zycia. Niech się cieszy ze nie musi przebudowywac skrzyzowania Solidarnosci i Ducha...!! Propozycja TBV, ktora proponuje zabudowę mieszkaniową na wzniesieniach i park w wąwozach który mialo by na dodatek urządzić miasto , to jakiś ponury ŻART... Na tych górkach "mieszka wolność". Gdy patrzę na odlegle nowe osiedla, to nie wyobrazam sobie zeby rada miasta pozwolila urzadzić deweloperom górki zgodnie z ich pomyslem. |
Gość |
#1152016-12-05 12:13To chyba proste. Praktycznie jest tylko Ogród Saski. Park Ludowy został przez władze miasta zniszczony. Na części pozwolono stawiać budynki, a reszta gnije. Zostały górki czechowskie, które też chce się spieniężyć. Do tego dopuścić już nie możemy. Biorę wnuka i idziemy tam często na spacer. Gdzie będziemy chodzić jeżeli i to sprzeda się? Między blokami bo tylko to zostanie. Radni zapomnieli kto ich wybrał i po co. Zaczynają kręcić lody, gdyż chyba coś kapnie. Stop draństwu. Czas najwyższy słuchać tych, którzy ich wybrali. |
tp |
#117 Trwałość słów2017-01-04 09:18Zamieszczam starą wypowiedź prezydenta Żuka (znaleziona na forum: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=201463&page=78 ) "Czy z Echem, czy bez Echa, przebudujemy to skrzyżowanie. Jeśli zaangażujemy w to miejskie pieniądze droga do jakichkolwiek rozmów o centrum handlowym na górkach zostanie ostatecznie zamknięta – zapowiada prezydent Żuk. "
A teraz to skrzyżowanie się przebudowuje z rondem obsługującym tylko gorki czechowskie : http://193.93.70.101/wp-content/plik/str/plan_sytuacyjny_Ducha_mapka_nr_1.pdf
|
Bożenna |
#118 Górki czechowskie.2017-02-07 15:23Dosyć już betonowania miasta. Tam gdzie tylko można trzeba ratować zieleń. Górki czechowskie to jedyne takie duże miejsce zieleni w Lublinie. W ich części i tak wsadzono budownictwo jednorodzinne. Wystarczy! Stop dewastatorom zieleni w Lublinie. Nie może wszędzie i zawsze rządzić pieniądz. Władze miasta zadłużyły Lublin i teraz kosztem nas mieszkańców szukają pieniędzy na spłatę długów. Na zdobywanie pieniędzy takim kosztem zgody nie ma. |
Chomik |
#119 Re: Trwałość słów2017-04-03 16:35:) dzięki za kolejny rzeczowy argument. Prosimy o więcej. Przyda się. |
rp |
#120 A w Warszawie2018-01-23 09:01Ciekawy artykuł o inwestycji w Warszawie. Do przemyśleń. wiadomosci.onet.pl/kraj/ warszawa-aktywisci-wygrali-z-miliarderem-poszlo-o-most-krasinskiego/2kkjnr5 Link powyżej trzeba połaczyć. |
Krysia |
#121 NIE!2019-01-09 09:27Dlaczego niszycie naturę? To jedyne takie miejsce! Stanowcze NIE dla blokow i innych zabudowań na tym terenie! |
AS |
#122 Górki Czechowskie2019-01-13 14:45Nie rozumiem. W chwili obecnej Górki Czechowskie wyglądają jak śmietnisko. Teren jest nieużytkiem w dodatku zaśmieconym, zdewastowanym, trudno dostępnym. W chwili obecnej nie dzieje się tam nic ciekawego. Czy nie było by lepiej zagospodarować ten teren? Zrobić alejki, zadbać o zieleń, sprawić żeby było tam bezpiecznie. Pod zabudowę pójść na w końcu tylko mały fragment terenu, a w Lublinie ciągle brakuje nowych mieszkań. |
we |
#123 Re: Górki Czechowskie2019-01-28 06:22To chyba byłeś na innych Górkach. Te nie wyglądają jak śmietnisko. Są zielone, pełne otwartej przestrzeni i mają szanse pozostać zieloną oazą w środku betonowego miasta. Są cenne bo są szansą naszego miasta nie jako uporządkowany park w środku bloków ale jako niezwykła naturalna przestrzeń. Dbajmy o nie i nie dajmy ich zniszczyć dla pieniądza. |
Dipper Pines |
#1242019-03-12 15:51Mam pytanie czy te komentarze to piszą tylko autorzy tej petycji, pytam bo ich treść brzmi trochę jak przemyślana strategia marketingowa wielkiej korporacji lul A tak do Pana co tam gdzieś wyżej pisał że wychował się na Czechowie, ja też się na Czechowie wychowałem mieszkałem w bezpośrednim sąsiedztwie górek 15 lat (bo tyle mam) i mi bardziej podoba się pomysł TBV |
Gość |
#125 Re: Re: Górki Czechowskie2019-03-12 15:55#123: we - Re: Górki Czechowskie Wyglądają jak śmietnik. TBV (chyba) posprzątało trochę, ze 3 lata temu |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
99313 Utworzone: 2024-11-13
Zgłaszam poparcie utrzymania obecnego statusu Pałacu Młodzieży w Tarnowie jako placówki oświatowej oraz dalszego jej rozwoju, utrzymania jej rangi oraz zatrudnienia Nauczycieli.
1372 Utworzone: 2024-11-16
SPRZECIW MIESZKAŃCÓW ZABRZA ORAZ UCZNIÓW I PRACOWNIKÓW ZS17 W SPRAWIE MOŻLIWYCH ZMIAN/LIKWIDACJI ZESPOŁU SZKÓŁ NR 17 W ZABRZU
1914 Utworzone: 2024-11-15
Przedszkola Publiczne Zagrożone
235 Utworzone: 2024-11-18
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
548 Utworzone: 2024-11-15
ZOSTAWCIE NASZ EKO-PARK! Nie dla wycinki pod ulicę "nowo-Gierdziejewskiego"!
1670 Utworzone: 2024-10-21
Petycja mieszkańców gminy Luzino dotycząca cofnięcia reorganizacji lub zmiany sposobu jej przeprowadzenia w placówce Poczty Polskiej w Luzinie
102 Utworzone: 2024-11-17
Poprawa połączeń kolejowych dla mieszkańców Pruszcza Gdańskiego i powiatu gdańskiego - apel mieszkańców i radnych DziałaMy
149 Utworzone: 2024-11-16
Nie dla tramwaju w wariancie 3,4 i 5 w Borku Fałęcki
93 Utworzone: 2024-11-17
Petycja o zatrzymanie lub zmniejszenie skali inwestycji przy ulicy Postępu 2 na Służewcu
627 Utworzone: 2024-11-12
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
4123 Utworzone: 2024-09-23
Zbiórka podpisów pod skargą na działanie Wójta gminy Janowiec w sprawie planowanej likwidacji linii MZK nr 17.
216 Utworzone: 2024-11-11
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1469 Utworzone: 2024-11-08
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1280 Utworzone: 2024-11-08
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
314 Utworzone: 2024-11-09
PETYCJA w sprawie wstrzymania procedowania ZPI i odstąpienia od projektów zabudowy terenu Górek Czechowskich w Lublinie
1047 Utworzone: 2024-10-29
Petycja do Prezydenta Miasta Krakowa- budowa nowego, bezpiecznego mostu nad Rudawą w Mydlnikach
68 Utworzone: 2024-11-15
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7433 Utworzone: 2022-12-31
Petycja do Ministra Nauki o uwzględnienie punktowanych konferencji naukowych we wszystkich dyscyplinach naukowych w Polsce
84 Utworzone: 2024-11-14
no to the death penalty
332 Utworzone: 2024-11-08