PETYCJA DO PREZYDENTA I RADY MIASTA ST. WARSZAWY z żądaniem obniżenia drastycznych podwyżek cen na wywóz śmieci i sposobu naliczania opłat, które mają wejść w życie od marca 2020 r.

PETYCJA DO PREZYDENTA I RADY MIASTA ST. WARSZAWY z żądaniem obniżenia drastycznych podwyżek cen na wywóz śmieci i sposobu naliczania opłat, które mają wejść w życie od marca 2020 r. / Ogłoszenia / petycja złożona do Prezydenta i RM St. Warszawy, najbliższe posiedzenie Rady Warszawy w dn. 27.02.2020 r. / Komentarze

Gość

2020-02-26 15:05

Dziękuję!
HS

#2 #2

2020-02-26 15:57

Bardzo dziękuję!

Artur

2020-02-26 16:40

Jeśli zlekceważą petycję to będzie szczyt bezczelności z ich strony!

Gość

2020-02-26 16:45

Dziekuje za inicjatywe, dzisiaj przeczytałem wytyczne od spoldzielni mieszkaniowej "Ostrobrasmka" dotyczase segrgacji odpadów. Z czystym sumieniem, moge powiedziec, że nikt tego nie ogarnie, żeby robic tak, jak jest opisane w ulotce co wrzucac gdzie a czego nie. A cena za to ma byc podówjne naliczanie czy nawet poczwórne, i ma byc rozdzielana na cała nieruchomosc. Ciekawe jak to bedzie liczone, kto posegregował a kto nie... A Druga sprawa jakie to zma znacenie, jelsi by nawet 100% mieszkanców 200 iles mieszkaniowego bloku posegregowało zgodnie z wtytycznymi, to jesli smieciarka ładuje wszystko to na wóz bez rozróżniania? A potem czy nie jest tak, ze wszystko to wymieszane laduje na wysypisku w jednej kupie?

Gość

2020-02-26 17:55

dziękuję

Gość

2020-02-26 18:24

Kontenery na śmieci są ustawiane byle jak i nie są widoczne nalepki informujące o przeznaczeniu kontenera. Uważam że powinny być oznaczone ze wszystkich stron albo ustawiane z widocznymi napisami. Co do obciążenia całkowitymi kosztami lokatorów to jest ta sytuacja chora, dlaczego osoba mieszkająca samotnie ma ponosić koszty takie jak rodzina wieloosobowa. Często boksy na pojemniki ze śmieciami są pootwierane - powyjmowane zostały wkładki w zamkach. Osoby niepożądane grzebią w kontenerach przerzucając zawartość z jednego do drugiego i za to mają odpowiadać lokatorzy. Chyba to są jakieś kpiny.

Gość

2020-02-26 18:27

Jestem przekonana, że gdy od 1 marca wejdzie a wejdzie, urzędnicy zrobią wszystko by tak było, nowy sposób naliczania opłat za odbiór śmieci,  za chwilę będą naliczane kary za nie segregowane lub źle segregowane odpady.. I będziemy płacić olbrzymie kwoty,, nie popuszczą, bo jak niby ma być uczciwie wykonana i przez kogo monitorowanie, to jest kpina. NIEZGADZAM SIĘ  NA TAKIE TRAKTOWANIE OBYWATELI, TYM BARDZIEJ ŻE MOJE GOSPODARSTWO JEST JEDNOOSOBOWE, I MAM PLACIC TYLE CO INNE NP 3-5 OSOBOWE, MOJA ILOSC SMIEC A ICH!  PANSTWO NIE POMAGA MI FINANSOWO TAK JAK TO ROBI RODZINOM Z DZIECMI!!! PROTESTUJĘ  Jolanta

Oburzona

2020-02-26 19:08

Tak zwane wsparcie dla najuboższych i wyznaczanie granicy od dochodu 1700(?) zł  jest kpiną!!! Uchwała dyskryminuje gospodarstwa 1 i 2 osobowe.Opłata powinna być naliczana od osoby a nie od mieszkania i nie w takiej kosmicznej kwocie! Radni są oderwani od rzeczywistości i pojęcia nie mają o sytuacji ekonomicznej mieszkańców! Przed wyborami każdy zabiegał o głosy, ale w czasie głosowania nad tą uchwałą radni wyłączyli myślenie i zagłosowali tak, jak kazała partia.Zero myślenia a jakieś studia chyba mają, nie mówiąc o maturze? Wstyd !!!

Gość

2020-02-26 22:08

Dziękujemy za poświęcony czas i inicjatywę - jakże potrzebną. I za informowanie o statusie. Dobrze byłoby, żeby jak najwięcej mieszkańców udało się na posiedzenie Rady.

Gość

2020-02-27 07:52

gdzie mam podpisac ????

Gość

2020-02-27 08:32

Będe na posiedzeniu Rady Warszawy

Gość

2020-02-27 08:45

Z ciekawości, czy planowany jest również jakiś protest? Szukałem czegoś w sieci ale niestety nic nie znalazłem ;( Warszawa potrafi się zebrać i walczyć w obronie konstytucji, której nie rozumie albo sędziów, których nie zna i w zasadzie pewnie nawet nie lubi ale w sprawie dodatkowej stówy do rachunków, to już się nikomu nie chce :) Swoją drogą dzięki za inicjatywę, szkoda tylko, że tak mało osób podpisuje, ale cóż zaczną płacić po 130 miesięcznie to zacznie się lament...
WQrwiony

#13 Re:

2020-02-27 08:47

#8: Oburzona -  

ale jakie tam wsparcie :) to jest dodatkowe splunięcie w nasze twarze. Najpierw wymyslają akstrakcyjne pomysły, że ludzie który nigdy nie segregowali, zaczną segregować i to na 5 frakcji przy jednoczesnym wzroscie cen wywozu o ponad 300% a jak nie będą segregować (na co tak na prawdę jest nastawiona ta uchwała) to oberwą wzrostem ponad 600%... no szlag mnie trafia.

Monika

#14 Sortownia systemem optycznym

2020-02-27 08:55

Kto i jak będzie pilnował segregacji? Kto będzie sprawdzał prawidłowość posortowanych śmieci? Przecież to będzie prowadzić do absurdu bo ktoś w sortowni powie dziś tutaj nie były dobrze posegregowane a jutro powie że tam i podniosą opłatę X2. Czysty zysk. Dlaczego przy obecnie nowoczesnej sortowni optycznej są aż tak wysokie opłaty za śmieci. Paradoks polega na tym że czy posortowane czy nie i tak wszystko sortownia skanuje, z tym że przy posortowanych trwa to krócej czyli oszczędza czas, więc jeśli mieszkający sortują to powinno mieć za to płacone w postaci niskiej opłaty za wywóz. 

Po drugie niech miasto pokaże ile zarobiło na odpadach.

SQ

#15 Re: Sortownia systemem optycznym

2020-02-27 09:09

#14: Monika - Sortownia systemem optycznym 

Rozsądny władca tak własnie by zarządził - segregujesz, płacisz tyle ile płaciłeś dotychczas, niesegregujesz, płacisz 2x więcej. A jak robi nasz władca? Wymyśla przepis, który nie mal na 100% ogromna większość mieszkańców nie będzie przestrzegać, bo nawet jak chcą segregować to przy 5 frakcjach coś moze pójść nie tak, a dodatkowo informuje, że masz od tej pory odwalać robotę sortowni i mieć mini sortownię u sibie w mieszkaniu, a za to podniesiemy ci cenę tylko 3 krotnie :) natomiast jak będziesz robić jak dotychczas to cena rośnie 6 krotnie (na czym nam tak na prawdę zależy :) więc lepiej nie sortuj bo o to własnie nam chodzi aby dowalić ci po kieszeni). 

alipra

2020-02-27 10:44

Niesprawiadliwość wg mnie polega na tym że jako samotny emeryt wyrzucam jeden woreczek śmieci na półtora tygodnia a obok mieszka po 5 lub 6 osób którzy mają produkcję śmieci i płacą tyle co ja. Tylko nieludzko "mądry" człowiek z ratusza mógł to wymyślić. Sprzeciwiam sie.

darek

#17 zgadzam się

2020-02-27 14:23

#7: -  

Oburzona

#18 Re:

2020-02-28 09:40

#3: Artur -  

Jeśli tego natychmiast nie cofną, proponuję płacić tak, jak dotychczas.Należałoby jednocześnie złożyć zawiadomienie do odpowiednich organów o nierównym traktowaniu obywateli.

Wkurzona dyskryminacją mieszkańców

#19 Re: Re:

2020-03-01 16:06

#18: Oburzona - Re:  

Zdecydowanie popieram, zamierzam wnosić opłatę taką jak dotychczas. Mam dwa mieszkania - mam płacić 260 zł.gdy sąsiedzi nie będą segregować śmieci??? Rozważam wymeldowanie się z Warszawy. Inne miasta, które nie dyskryminują mieszkańców, zasługują na moje podatki, Warszawa już nie.

Sławek

#20 OPŁATY, OPŁATY, OPŁATY... :(

2020-03-01 22:15

jestem zbulwersowany tym co się stało!!! stawka 650% w stosunku do poprzedniej, a straszą, że będzie 1300%!!! przecież to jakiś "geniusz" matematyczny wymyślił!!!

biorąc pod uwagę fakt, że od nowego roku moja opłata za windę wynosi ok. 440% stawki z grudnia - już nie mogę "doczekać się" kolejnej tak idiotycznej podwyżki!!! 

ps. mieszkańców Warszawy proszę o dodatkowe komentarze w odpowiedzi do mojego: czy Wam spółdzielnie mieszkaniowe również zmieniły od nowego roku opłaty za windę tak, jak zrobiła to moja spółdzielnia "Służew nad Dolinką"? opłata od osoby (mieszkam sam, dodatkowo na parterze, z windy korzystam średnio może 8-10 razy w miesiącu) została zmieniona na opłatę od metrażu mieszkania. oznacza to, że płacę za użytkowanie (a w zasadzie za nieużytkowanie) windy DOKŁADNIE TYLE SAMO, co np mieszkająca na 8 lub 10 piętrze 4 osobowa rodzina, która nie dość, że musi korzystać z windy codziennie, to jeszcze w skali miesiąca obciąża mechanizm windy w kilkadziesiąt lub nawet kilkaset razy większym stopniu ode mnie. to też uważam za nieuczciwe i skandaliczne!!!

Ki2020

#21 To jest niedopuszczalne!

2020-03-02 12:33

W głowie się nie mieści w Ratuszu można powiedzieć pracują ludzie,którzy nie umią kalkulować sprawiedliwie wyłudzają pieniądze  i nie umią zarządzać  !!! kto to kalkulował??  , jak można ustalać stawki od mieszkania , a nie od osób które mieszkają to jest bardzo niesprawiedliwe ,żeby jedna osoba musiała płacić tyle samo co 2os ,3os itd

Ki2020

#22 Re: Re:

2020-03-02 14:43

#18: Oburzona - Re:  

W radiu mówili dzisiaj ,że będziemy płacić nowe stawki :( to jest bardzo krzywdzące i niesprawiedliwe żeby była stawka od mieszkania -powinna być od osób wiadomo ,że 1osoba nie generuje śmieci w tak dużej ilości  jak 2os,3os,4os itd!mam nadzieje ,że walka się nie skończyła i będziemy walczyć o równe traktowanie!

Oburzona

#23 Re: Re: Re:

2020-03-02 23:23

#22: Ki2020 - Re: Re:  

Parę godzin temu ukazał się komunikat Trzaskowskiego wyjaśniający, że wszystkiemu winien jest rząd.Teraz będą polityczne przepychanki i licytowanie się, kto zawinił! A nam chodzi o rozwiązanie problemu, nie o tłumaczenia.To jest bardzo długi tekst, więc nie chciało mi się tego wszystkiego czytać.Ale nie zauważyłam tam propozycji wycofania tej uchwały lub jakiejś poprawki.Co w tej sytuacji robić? Ja nie zamierzam płacić nowej stawki(przy opłacie zaznaczę, że nie dopłacam do śmieci(czyichś)!

Sławek

#24 Re: Re: Re: Re:

2020-03-03 13:08

#23: Oburzona - Re: Re: Re:  

też bym z chęcią tak zrobił. boję się jednak, że po miesiącu lub dwóch spółdzielnia w ramach "rewanżu/niedopłat" odetnie mi np wodę, bo w tym kraju to wszystkiego się można spodziewać!!!

irena

#25 tez mieszkam na osiedlu "Sluzew nad Dolinka", tez mieszkam sama i tez metry kw. jezdza windą

2020-03-03 17:51

Płatne ogłoszenie

petycja zostanie rozreklamowana wśród 3000 os.

Dowiedz się więcej...