Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
TEMIDA Gość |
#976 Postępowanie zostało wznowione2012-04-14 03:06
http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Wyrocznia.JPG...
Informujemy szanowne forum, że postanowieniem wydanym na posiedzeniu niejawnym w dn. 2 kwietnia 2012r Wiceprezes Sądu Okręgowego w Gliwicach Sędzia Ewa Dawczak – Schaefer wznowiła postępowanie sygn. akt XII C 59/11 dotyczące grupy liczącej 31 osób , zawieszone w dniu 19 października 2010r.
|
TEMIDA |
#977 Wzywamy Prezesa Międzyzakładowej Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej PERSPEKTYWA w Rudzie Śląskiej2012-04-14 19:40http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Skrzym.JPG...
Stowarzyszenie Poszkodowanych Bezczynnością Organów Spółdzielni Mieszkaniowych TEMIDA w Rudzie Śląskiej wzywa Prezesa MGSM PERSPEKTYWA Pana Krzysztofa Skrzymowskiego do uznania powództwa w sprawie XII C 59/11 względnie zaspokojenia w trakcie procesu roszczeń grupy osób objętych tym postępowaniem na warunkach ugody zaproponowanej Spółdzielni przez naszego pełnomocnika procesowego Pana Mecenasa Borysa Budkę. |
TEMIDA |
#978 Wzywamy Przewodniczącego i Wiceprzewodniczącego Rady Nadzorczej MGSM PERSPEKTYWA2012-04-14 19:58http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Kucza.JPG... Przewodniczący Rady Nadzorczej MGSM PERSPEKTYWA Jan Kucza
http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Pielok.JPG... Wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej MGSM PERSPEKTYWA Antoni Pielok
Wzywamy osoby, które kierują pracą Rady Nadzorczej MGSM PERSPEKTYWA a więc Przewodniczącego Pana Jana Kuczę oraz Wiceprzewodniczącego Pana Antoniego Pieloka do zdyscyplinowania decyzji Zarządu w sprawie uznania powództwa wytoczonego Spółdzielni przez mocodawców spółdzielczych struktur. |
TEMIDA |
#979 Wzywamy Prezesa Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej LUIZA w Zabrzu2012-04-15 00:34
http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Chwist.jpg... Stowarzyszenie Poszkodowanych Bezczynnością Organów Spółdzielni Mieszkaniowych TEMIDA w Rudzie Śląskiej wzywa Prezesa GSM LUIZA w Zabrzu Pana Waldemara Chwista do uznania powództwa w sprawach sygn. akt XII C 186/11 oraz XII C 210/11 |
TEMIDA |
#980 Wzywamy Przewodniczącego i Wiceprzewodniczącego Rady Nadzorczej GSM LUIZA w Zabrzu2012-04-15 00:42
http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Mazur%20.JPG... Przewodniczący Rady Nadzorczej GSM LUIZA Marian Mazur
http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Miernik.jpg... Wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej GSM LUIZA Józef Miernik
Wzywamy Przewodniczącego Rady Nadzorczej GSM LUIZA w Zabrzu Pana Mariana Mazura oraz jej Wiceprzewodniczącego Pana Józefa Miernika do wsparcia decyzji Zarządu uznającej prawo przekazanych Spółdzielni najemców do własności zajmowanych przez nich lokali mieszkalnych. Elementarną zasadą spółdzielczości mieszkaniowej jest bezwynikowa działalność. Oznacza to, że spółdzielnia nie może zarabiać kosztem swoich żywicieli. Jesteście Panowie członkami organu powołanego do czuwania nad powinnością poszanowania prawa w bieżącej działalności spółdzielni. |
Gość |
#981 RRe: Nasz Pełnomocnik procesowy proponuje pozwanej ugodę pozasądową.2012-04-15 21:11#973: TEMIDA - Nasz Pełnomocnik procesowy proponuje pozwanej ugodę pozasądową. Rozumie,że Wasz pełnomocnik ma zgode na zawarcie ugody pozasądowej z Perspektywą od wszystkich 31 osób sporu z spółdzielnią. Ale jeśli Pani może wyjaśnić jakie mogą być skutki takiego porozumienia dla obu stron. Bo jeśli w następstwie ugody zostaje [w ciągu 3-ch dni] wycofany pozew to jakie koszty mogą być zasądzone pozwanej. Ja rozumie,że Sąd powinien umorzyć proces a ewentualne koszty pokrywa Skarb Państwa. No, a najemcy pokrywają wszystkie koszty związane z przekształceniem lokalu,w tym za notariusza również, bo wówczas nie dochodzi do sądowego przeniesienia własności. I jeszcze jedno czy Pani wierzy, że stać Prezesa na ,,męską decyzje,,. Zostało trzy dni! |
TEMIDA |
#982 Apelujemy do radców prawnych obydwu spółdzielni2012-04-15 23:02
http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Stolarz.JPG... Ryszard Stolarz radca prawny MGSM PERSPEKTYWA
http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Rumas.JPG... Bogumił Rumas radca prawny GSM LUIZA
Apelujemy do radców prawnych obydwu spółdzielni o rzetelne a nie uznaniowe, czy wręcz przewrotne stosowanie warsztatu. Koszty Waszych usług Panowie pokrywane są z naszych kieszeni. Oprócz etyki zawodowej, zwykła przyzwoitość wymaga lojalności wobec swojego chlebodawcy. Liczymy wiec na sumienne a nie szkodzące naszemu interesowi doradztwo w sprawie stanowiska Zarządu dotyczącego naszego wniosku o uznanie powództwa. |
Gość |
#983 Re: Apelujemy do radców prawnych obydwu spółdzielni2012-04-16 14:05#982: TEMIDA - Apelujemy do radców prawnych obydwu spółdzielni ale galeria ! jak do tych spoconych grubasow mozna przeciwstawic emerytowanych mieszkancow lokatorow mieszkan pozakladowych. jedni obyci w klamstwie obludzie i mataczeniu prawem a drudzy przewaznie w okreslonym wieku nieswiadomi i zagubieni w przepisach |
TEMIDA |
#984 Jutro ważny dzień2012-04-17 23:26Witam Opole pod naszą petycją. Cieszymy się, że nas wspieracie. Objedziemy tak chyba cały kraj zanim zapadną interesujące nas decyzje :) |
Gość |
#985 Re: Jutro ważny dzień2012-04-18 11:21#984: TEMIDA - Jutro ważny dzień Dla jednych bedzie ważny dzisiejszy dzien, dla drugich 24 kwietnia, kiedy w Gliwicach zapadna pierwsze wyroki o przeksztalcenie mieszkan. Ale niech mi ktoś powie czy te anomalie w społdzielniach dzieja sie tylko tu na Sląsku w Rudzie,Zabrzu czy w calym kraju. Bo ja tu na forum nie widze solidarnosci skrzywdzonych społdzielcow. A może każdy sobie rzepke skrobie! Naprawde nie ma w kraju spraw w sądach i ludzie nie tocza podobnych batali o swoje mieszkania. Jestem bardzo ciekawy czy ta wyróżniona czwórka z Rudy nadal bedzie solidarna z calą grupa. Uważam,żę nie powinny przyjąc zaproszenia prezesa społdzielni zgodnie z zasada albo wszyscy albo nikt. Zycze wytrwałosci. |
Marcus |
#986 Kiedy zapadną pierwsze wyroki?2012-04-18 13:35Odpowiedź: NIEPRĘDKO. A dlaczego? Szkolenia w W-wie dały skutek. Pełnomocnicy SM na pierwszych rozpoczynających się rozprawach( ale nie wcześniej, aby nie przyspieszać), składają (lub będą składać) "Przypozwania" dla Skarbu Państwa - Ministerstwa Infrastruktury, w myśl art.84kpc w związku z art.417prim kc i art.82kpc. Sąd MUSI te wnioski uwzględnić, czyli odroczyć rozprawę. Kiedy będzie następna? - wszystko w rękach sędziów. Może wyrobimy się przed upływem terminu w jakim jeszcze obowiązuje ustawa. To co napisałem wywodzi się z mojego dzisiejszego doświadczenia w sądzie. Składanie wniosku o odrzucenie "Przypozwania" nic nie dało, bo sędzia stwierdził, że jest zobligowany przepisami prawa do jego uwzględnienia |
154 |
#987 Re: Kiedy zapadną pierwsze wyroki?2012-04-18 14:24#986: Marcus - Kiedy zapadną pierwsze wyroki? Dzieki Marcus za info. Ale co to jest za termin ,,Przypozowanie,, |
rogalik |
#9882012-04-18 15:00przypozwanie to powołanie do sprawy osoby trzeciej (to tak krótko). no to znowu pomyśleli i kolejne bzdurnr przepisy powołują, aby grać na czas. To jest żenada w najgorszej postaći! |
rogalik |
#9892012-04-18 15:39przepraszam za błędy literowe oczywiście bzdurne i postaci :) |
Marcus |
#990 Zostałem na rozprawie zaskoczony wnioskiem SM o „Przypozwanie” SkaRe: Kiedy zapadną pierwsze wyroki?2012-04-18 18:29#986: Marcus - Kiedy zapadną pierwsze wyroki? Zostałem na rozprawie zaskoczony wnioskiem SM o „Przypozwanie” Skarbu Państwa do sprawy i dlatego źle umotywowałem mój wniosek o jego odrzucenie. Z argumentacji wniosku wynika, że SM po przegranej sprawie będzie dochodziło sądownie „odszkodowania” od Skarbu Państwa. Należy więc w wniosku o odrzucenie „Przypozwania” wykazać, że Skarb Państwa jako ORGAN WŁADZY WYKONAWCZEJ, nie może być adresatem tegoż „Przypozwania”. Władza wykonawcza nie jest władna zmieniać akty prawne rangi ustawy. Może to zrobić i winien to zrobić jedynie organ ustawodawczy, czyli Sejm i Senat i one jedynie mogły by być adresatem takiego „przypozwania”, ale zabrania tego Konstytucja. Art. 4171kc dotyczy aktów prawnych które może wydawać władza wykonawcza (akty normatywne), czyli rozporządzeń, zarządzeń, itp.
|
J.23-nadaje |
#991 do 986 art.417 kpc2012-04-18 19:46Art. 4171. § 1. Jeżeli szkoda została wyrządzona przez wydanie aktu normatywnego, jej naprawienia można żądać po stwierdzeniu we właściwym postępowaniu niezgodności tego aktu z Konstytucją, ratyfikowaną umową międzynarodową lub ustawą. |
J.23-nadaje |
#992 art.82 i 84 kpc2012-04-18 19:50Art. 82. Nieważne jest oświadczenie woli złożone przez osobę, która z jakichkolwiek powodów znajdowała się w stanie wyłączającym świadome albo swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli. Dotyczy to w szczególności choroby psychicznej, niedorozwoju umysłowego albo innego, chociażby nawet przemijającego, zaburzenia czynności psychicznych. Orzeczenia Art. 83. § 1. Nieważne jest oświadczenie woli złożone drugiej stronie za jej zgodą dla pozoru. Jeżeli oświadczenie takie zostało złożone dla ukrycia innej czynności prawnej, ważność oświadczenia ocenia się według właściwości tej czynności. § 2. Pozorność oświadczenia woli nie ma wpływu na skuteczność odpłatnej czynności prawnej, dokonanej na podstawie pozornego oświadczenia, jeżeli wskutek tej czynności osoba trzecia nabywa prawo lub zostaje zwolniona od obowiązku, chyba że działała w złej wierze. Dodaj do folderu Orzeczenia Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej. § 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny). |
TEMIDA |
#993 Re: Kiedy zapadną pierwsze wyroki?2012-04-18 21:33#986: Marcus - Kiedy zapadną pierwsze wyroki? http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Jankowski.JPG... Prezes Zarządu Krajowej Rady Spóldzielczej Jerzy Jankowski
http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Styczen.JPG... Minister Piotr Styczeń ( Ministerstwo Transportu Budownictwa i Gospodarki Morskiej- poprzednio Ministerstwo Infrastruktury)
To mówisz Markusie, że były prezes spółdzielni w Zgorzelcu a obecny prominentny działacz spółdzielczy Jerzy Jankowski i jego koleś były prezes spółdzielni w Gorzowie Wielkopolskim a obecnie Minister Piotr Styczeń idą z odsieczą naszym Menagerom. Sądy nie dały rady, to teraz kolej na tych dwóch odwiecznych sympatyków drenowania naszych kieszeni. Słyszałam, że nasz „opiekun” Prezes Zarządu Krajowej Rady Spółdzielczej Jerzy Jankowski, za naszą kasę zatrudnia autorytety prawne i urządza naszym Prezesom szkolenia żeby nauczyć ich jak nas kroić. I wiesz, to by się zgadzało, bo krótko po wyroku TK dzwoniłam do spółdzielni i usłyszałam, że nasz Prezes na delegacji. No gdzie on by mógł pojechać na delegację jak nie do Warszawy? Pomyślałam sobie wtedy, że oczywiście już kombinują jak nam odebrać te 12 miesięcy odroczenia wyroku. Nie ma mocnych, żeby odpuścili. A teraz powiedz nam, czy ten wniosek o przypozwanie spółdzielnia złożyła na piśmie? Jeśli tak, to wyciągnij odpis z akt sprawy i prześlij nam skan, rozbierzemy go tu na detale. Spółdzielnia może przypozwać Skarb Państwa w osobie kolesia Stycznia jeśli przysługuje jej skuteczne roszczenie o naprawienie szkody przez Skarb Państwa. Źródłem roszczenia jest art. 417¹ KC. Ten przepis ma jednak cztery paragrafy. Który z nich został przywołany we wniosku? W mojej pobieżnej ocenie, bo nie miałam czasu jeszcze się temu przyjrzeć dokładnie, żaden z paragrafów art. 417¹ KC nie daje spółdzielni prawa do roszczenia o naprawę przez Skarb Państwa szkody spowodowanej orzeczeniem TK. Jestem ciekawa, który paragraf przywołali. A teraz poczytajcie o rycerzach, którzy ciągną z odsieczą naszym Prezesom :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Jankowski_%28pose%C5%82%29#cite_note-1 http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Stycze%C5%84 http://forum.gazeta.pl/forum/w,58,19017102,45857270,Chora_spoldzielczosc_jtrzeba_zlikwidowac_.html
|
Marcus |
#994 Re: art.82 i 84 kpc2012-04-18 21:38#992: J.23-nadaje - art.82 i 84 kpc To nie są artykuły z kpc, tylko z kod.cywilnego |
Marcus |
#995 Re: Re: Kiedy zapadną pierwsze wyroki?2012-04-18 22:02#993: TEMIDA - Re: Kiedy zapadną pierwsze wyroki? Przypozwany jest : "Skarb Państwa - Ministerstwo Infrastruktury". Jest oparte o ogólnie napisany art.417prim. Chyba rozumiesz Temido, że to chodzi tylko o odwleczenie w czasie wydania wyroku. Widziałem, że sędzia, który prowadzi moją sprawę, był zły na mecenasa z SM, o to przypozwanie, bo miał już gotowy wyrok. Gdy składałem wniosek o odrzucenie tego przypozwania, miałem wrażenie,że coś mi chce podpowiedzieć, ale "nie zaskoczyłem" o co mu chodzi. Zrobił nawet przerwę w procesie i gdzieś wyszedł - chyba na konsultacje do prezesa sądu. Dopiero w domu, gdy zacząłem to wszystko analizować, czytając KC i KPC, zrozumiałem że chciał mi podpowiedzieć właściwe uzasadnienie mojego wniosku o odrzucenie tego przypozwania. Ogólnie chodzi o to, że za nowlizację ustawy która nas dotyczy,a którą zalecały wszystkie wyroki TK, nie może być odpowiedzialny Skarb Państwa(Rząd), jako organ władzy wykonawczej, nie posiadający mocy stanowienia prawa o randze ustawy lub ingerowania w nią. |
TEMIDA |
#996 Re: art.82 i 84 kpc2012-04-18 22:09#992: J.23-nadaje - art.82 i 84 kpc Kapitanie, jeśli może Pan ten wpis jeszcze edytować, to niech Pan wymieni te przepisy. Dobrze , żeby zachowała się ta kolejność po sobie. |
Marcus |
#997 Kiedy zapadną pierwsze wyroki2012-04-18 22:29To,że mój prezes był na szkoleniu w W-wie w KRS, w lutym(zaraz po wyroku TK) i w marcu ( oba razy po 3-y dni) jest pewne "na bank". Można powiedzieć - "informacja z pierwszej ręki". Jednym z wykładowców jest sędzia SN w stanie spoczynku p.Bieniek( nie znam imienia). |
TEMIDA |
#998 Re: Re: Re: Kiedy zapadną pierwsze wyroki?2012-04-18 23:25#995: Marcus - Re: Re: Kiedy zapadną pierwsze wyroki? Całkiem do rzeczy. Mnie przychodzą do głowy jeszcze dodatkowe argumenty, o których jutro, bo muszę pomyśleć. Wiem Markusie, że chodzi o zwłokę w czasie ale ta zwłoka może być spowodwowna tylko wnioskiem prawnie uzasadnionym. Wniosek nieuzasadniony powinien być przez sędziego oddalony. I jeszcze jedna rada. Następnym razem kiedy Cię zaskoczą, proś o zakreślenie przez sąd terminu na odniesienie się do wniosku strony przeciwnej. Nie jesteś prawnikiem, bronisz się sam, możesz prosić o czas na przemyślenie odpowiedzi. 417 prim- ale as z tego waszego radcy prawnego. Panie Sędzio. Pan każe temu cwaniakowi uściślić wniosek bo nie wiadomo co ten artysta miał na myśli :) Bardzo nas interesuje , który paragraf art 417 prim KC , zdaniem tego majstra, daje spółdzielni możliwość skutecznego dochodzenia od Skarbu Państwa obowiązku naprawienia szkody jaką wyrządził spółdzielni prawomocny wyrok TK z dn 14 lutego 2012r w sprawie P 17/10
|
TEMIDA |
#999 Re: Re: Jutro ważny dzień2012-04-19 00:09Nasza czwórka nie stawiła się dzisiaj u notariusza. Ale to w jaki sposób nasz Prezes usiłował "zachęcić" wyróżnionych do wizyty w kancelarii notarialnej wczoraj i dzisiaj kojarzy mi się wręcz z mobingiem. Nie wiem kto stawał dzisiaj do aktu po stronie spóldzielni, w każdym razie był to mężczyzna. Ten jegomość wydzwaniał dzisiaj z kancelarii i się wydzierał. Panie Prezesie, Pan pouczy podwładnego, że podnoszenie głosu na osoby, z racji wieku, godne szacunku jest wyrazem braku kultury osobistej. |
J.23-nadaje |
#1000 417.kodeks cywilny2012-04-19 16:35Art. 4171. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42119 Utworzone: 2024-04-25
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
811 Utworzone: 2024-12-21
NIE dla końca vapowania w Polsce
886 Utworzone: 2024-12-12
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
177 Utworzone: 2024-12-20
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2717 Utworzone: 2024-11-15
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
41 Utworzone: 2024-12-20
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
554 Utworzone: 2024-10-17
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
290 Utworzone: 2024-12-17
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5336 Utworzone: 2024-09-23
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
233 Utworzone: 2024-12-17
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
438 Utworzone: 2024-12-15
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
85 Utworzone: 2024-12-20
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1539 Utworzone: 2024-11-28
PETYCJA W SPRAWIE PRZEDŁUŻENIA LINII TRAMWAJOWEJ OD PĘTLI FRANOWO DO OSIEDLA KOBYLEPOLE
158 Utworzone: 2024-12-19
Wsparcie dla Centrum w Ruchu - zachowajmy Naszą przestrzeń!
1180 Utworzone: 2024-12-09
Uruchomienie dodatkowej pary połączeń na trasie Warszawa - Celestynów /Pilawa
354 Utworzone: 2024-12-18
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7808 Utworzone: 2022-12-31
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim
227 Utworzone: 2024-12-17
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
489 Utworzone: 2024-11-25
Petycja do Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie odwołania ze stanowiska obecnego dyrektora Zarządu Transportu Publicznego
329 Utworzone: 2024-12-03