Apel o rozpatrzenie i przyjęcie przez Sejm RP ustawy o związkach
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Apel o rozpatrzenie i przyjęcie przez Sejm RP ustawy o związkach
Gość |
#1282012-02-28 20:32... konstytucja daje nam prawo do prawa.... do równości wobec niego.... równej ochrony.... równych przywilejów.... ta równość bywa zachwiana w konfesjonałach i kruchtach - jednak nie może być zachwiana w państwie.... :)))) ... |
lewhoo |
#1292012-02-28 21:29Mam wątpliwości. Tzn. nie do samej proponowanej zmiany z wszystkiego co "pomiędzy kobietą i mężczyzną" na " pomiędzy dwojgiem osób", a co do samego jednakowego traktowania w świetle prawa związków, które się jednak sporo różnią. Nie jestem pewien, ale czy taki zabieg nie "przemyca" także prawa do adopcji ? Nie jest to krytyka z mojej strony, a raczej zwykłe pytanie. Nasze społeczeństwo jest być może gotowe na związki homoseksualne, ale adopcja dzieci w takich związkach może być krzywdząca dla dziecka przez całe to wszechobecne miłosierdzie, którym emanuje typowy polski katolik. |
lingwistka |
#130 Re:2012-02-28 23:00A w jakim punkcie projekt ustawy "przemyca" prawo do adopcji? |
Zdzisław Gość |
#131 Jestem za a nawet przeciw2012-02-29 05:29Jestem za a nawet przeciw. Ale to nie moje słowa, ja je tylko przypomniałem. |
lewhoo |
#1332012-02-29 18:21@lingwistka, z tego co rozumiem związki homoseksualne nie będą traktowane jako takie w świetle prawa, a po prostu jako związki partnerskie, a takie mają jakieś tam określone prawo do adopcji, right? Nie znam się na przepisach prawnych, więc stąd moje pytanie. |
lingwistka |
#134 Re:2012-02-29 23:02O ile wiem, przy adopcji preferowane są małżeństwa. Jest możliwa (znam przypadki) adopcja przez osoby samotne, ale zdarza się dość rzadko. Orientacja seksualna rodzica nie ma wtedy znaczenia, bo po prostu nie może być stwierdzona. Związki partnerskie (homo czy hetero) nie będą miały prawa adopcji "wprost". Nawet jeśli jedna z osób w związku adoptuje dziecko, ale to nie znaczy, że dziecko będzie mogło być adoptowane przez drugą osobę, dlatego, że jest w związku z osobą adoptującą. Inaczej mówiąc, projekt ustawy nie daje możliwości osobom pozostającym w związku adoptować dziecko "wspólnie". Niestety ustawa nie reguluje sytuacji dzieci (biologicznych czy adoptowanych) wychowywanych w związku. W dalszym ciągu formalnie dziecko będzie dzieckiem tylko jednego rodzica, ewentualnie drugi rodzic (np. ojciec dziecka lesbijki) będzie osobą pozostającą niejako poza związkiem. IMHO (i nie tylko w mojej oczywiście) nie ma żadnych przeciwskazań, żeby pary osób tej samej płci mogły adoptować dzieci, tym bardziej, że pary takie w praktyce takie dzieci mają i wspólnie wychowują i powinno się to odbywać bez żadnego "przemycania". Jedynym "przeciwskazaniem" może być jedynie głęboko zakorzeniona i pielęgnowana przez różne wpływowe instytucje w naszym społeczeństwie homofobia. Zmiana tej sytuacji zależy od odpowiedniego uświadamienia i edukowania społeczeństwa. Rodzice homoseksualni są potencjalnie tak samo dobrymi (lub złymi rodzicami) jak heteroseksualni. Orientacja seksualna nie ma tu znaczenia. "Szkodzić" dziecku może tylko homofobiczne otoczenie. |
lewhoo |
#1372012-03-02 00:03Ok dzięki za info, mniej więcej tego chciałem się dowiedzieć. |
lingwistka |
#138 Re:2012-03-02 00:04 |
KaFor |
#139 Głosujmy!2012-03-02 16:16SONDA: Czy popierasz związki partnerskie? Głosujmy! http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/po-chce-legalizacji-zwiazkow-partnerskich-pary-bez-slubu-beda-mogly-po-sobie-dziedziczyc-majatek_231078.html |
Gość |
#1422012-03-02 22:56chyba czas najwyższy 'zabić' smród komuny w Polsce. |
lingwistka |
#143 Re:2012-03-03 01:03#142: - chyba czas najwyższy 'zabić' smród komuny w Polsce. A tak konkretnie, to co masz na myśli? |
Gość |
#144 Re:2012-03-03 04:03nieetyczne i gorszace jest dawanie za przeproszeniem d...! za pieniadze przez połowe społeczenstwa... a nie zwiazki partnerskie ludzi ktorzy nie z wyboru lecz z tego jakimi ich Pan Bóg stworzył, chca byc poprostu razem dajac sobie wzajemna opieke i pragnac godnego zycia nic wiecej...dlaczego tak was to boli? to ze ludzie kochaja inaczej? od kiedy kochac znaczy czynic zło? nie musicie homoseksualistów popierac, tolerowac , rozumiec....poprostu pozwólcie im życ tak jak tego pragna... i przede wszystkim nie oceniajcie ludzi jesli ich nie znacie...krzywdza nie tylko czyny lecz słowa ...a orientacja seksualna to tak mała czastka człowieka ze niedorzecznym jest skreslanie ludzi z tego wlasnie powodu... |
Gość |
#1452012-03-03 11:17Miłość nie wybiera i nie wyklucza. Każda para powinna mieć prawo na zawarcie legalnego związku. |
Paulina |
#146 Re: Re:2012-03-03 14:33#143: lingwistka - Re: wszystko, to jakby przedład tego, co było. niby jesteśmy wolni, tak? a czy ktokolwiek z Was czuje się na tyle wolny, ażeby przykładowo w wakacje chodzić sobie nago na plaży przy pierwszym, lepszym jeziorze? nie. od razu mandacik. jest wolność słowa, wytłumaczysz się z czegoś policjantom- kolejny mandacik za dyskusję i głozenie swoich racji. niedłgo jak za średniowiecza kościół stanie na czele państwa, to przez to są wszystkie problemy. satysfakcjonująca odpowiedź? jestem lesbijjką, nie kryję się z tym i tak mi dobrze. robię to, na co mam ochotę, bo zamykać się w pudle, które tworzy szara rzeczywistość, mnie się nie uśmiecha. ciężkie czasy pod pewnymi względami. cała mentalność polska, to jeden, wielki hłam. niedługo wprowadzą godzinę policyjną. zresztą osoby, poniżej 17roku życia do godziny 22 mogą być na dworze- absurd. wszystko to sprawa indywidualna, nie rozumiem narzucania na człowieka 'sił wyższych'.
|
Paulina |
#147 Re: Re:2012-03-03 14:37i przykład tego, że nie ma w naszym kraju wolności. a dlaczego Ty 'xxx' jesteś heteroseksualny? uzasadnij swoją odpowiedź bardziej dogłębnie, masz na to wpływ? dobrze Ci z tym, prawda? więc nie rozumiem dlaczego narzucasz swoją orientację innym.
|
lewhoo |
#1482012-03-03 16:53"chodzić sobie nago na plaży" @ Paulina wolność osobista kończy się tam, gdzie Twoje postępowanie nie odpowiada/czyni szkodę fizyczną/moralną innym. Jeśli zdecydowana większość nie chciałaby oglądać Twojego gołego tyłka, to powinnaś to zaakceptować - w imię demokracji ;) "kolejny mandacik za dyskusję" ? Że co ? Mandatu możesz nie przyjąć, jeśli uważasz, że wydany został niesłusznie. Wtedy sprawa trafi do sądu, czy gdzieś tam. Nigdy nie słyszałem o mandacie za dyskusję, a parę mandatów od policji dostałem i nikt mi nie zabraniał wytłumaczenia się, co zazwyczaj owocowało najniższą możliwą stawką za dany występek ;P |
lingwistka |
#149 Re: Re: Re:2012-03-03 23:08Paulino, nie żyłaś chyba w "komunie", bo zapewniam Cię, że gorzej było. Nie mogłabyś (poza tym, że nawet nie było takiego formu) wypowiedzieć się na wiele tematów. Była cenzura i brak wolności wypowiedzi nieporównywalne z tym, co jest teraz. Godzina policyjna, czołgi na ulicach, strzelanie do ludzi. O ówczesnej szarości życia nie możesz mieć nawet pojęcia. Myślę, że rysujesz przesadzone scenariusze. Dużo gorszą rzeczą niż brak możliwości chodzenia nago nad jeziorem czy na dworze po 22 jest olbrzymie bezrobocie wśród młodych ludzi po szkołach i studiach, choć zgadzam się, że kościół powinien zajmować się głoszeniem Słowa Bożego, a nie wpływać na rządy czy np. gromadzić dobra doczesne. Pozdrawiam i nie denerwuj się tak :) |
Gość |
#1502012-03-04 22:26Akceptuję i żądam równych praw dla wszystkich związków partnerskich ,każdej orientacji seksualnej.Dajmy żyć wszystkim szczęśliwie. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
Komitet Obrony Gietrzwałdu
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
22595 Utworzone: 2024-04-25
Przedszkola Publiczne Zagrożone
1477 Utworzone: 2024-11-18
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
1536 Utworzone: 2024-11-15
PROŚBA O AUDIENCJĘ U JE KARD. ROBERTA SARAH w sprawie obrony praw Stolicy Apostolskiej
3468 Utworzone: 2024-11-14
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
101073 Utworzone: 2024-11-13
WYSYPISKO ŚMIECI W POWIECIE SKARŻYSKIM? MÓWIMY NIE!
925 Utworzone: 2024-11-19
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
4327 Utworzone: 2024-09-23
Otwarty List do Generała Rajmunda Andrzejczaka aby kandydował na prezydenta Polski
620 Utworzone: 2024-11-09
Petycja o poprawę bezpieczeństwa na przejściu dla pieszych przy ul. Koszykowej w Malborku
522 Utworzone: 2023-11-15
Zgłaszam poparcie utrzymania obecnego statusu Pałacu Młodzieży w Tarnowie jako placówki oświatowej oraz dalszego jej rozwoju, utrzymania jej rangi oraz zatrudnienia Nauczycieli.
1935 Utworzone: 2024-11-16
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17349 Utworzone: 2023-10-23
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7526 Utworzone: 2022-12-31
Apelujemy o refundacje leku Keytruda ( pembrolizumab) dla wszystkich pacjentek z zaawansowanym rakiem szyjki macicy
30 Utworzone: 2024-11-21
Poprawa połączeń kolejowych dla mieszkańców Pruszcza Gdańskiego i powiatu gdańskiego - apel mieszkańców i radnych DziałaMy
214 Utworzone: 2024-11-16
Poparcie dla przyjęcia polskiej strategii zwalczania antysemityzmu.
392 Utworzone: 2024-11-06
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1591 Utworzone: 2024-11-08
Uratujmy stary gmach szkoły przed zniszczeniem
24 Utworzone: 2024-11-20
Petycja w sprawie pociągnięcia do odpowiedzialności zawodowej pani Krystyny Ptok.
162 Utworzone: 2024-11-18
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1407 Utworzone: 2024-11-08
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
414 Utworzone: 2024-11-09