Protest przeciwko traktowaniu pasażerów linii kolejowej Łódź-Wawa

Tomasz Miodek
Autor petycji

/ #40 Dalsza korespondencja

2014-07-25 22:50

Ponieważ ciągle napływają do mnie różne sugestie, co jeszcze powinno znaleźć się w liście, załączam wyciąg z dalszej korespondencji (nadal jednostronnej). To są fragmenty listów wskazujące najważniejsze problemy, stopniowo o niektórych przynajmniej postaram się napisać więcej

23 lipca
Witam ponownie

Poniżej przedstawiam link z mediów branżowych (kolejowych) potwierdzający w całości opisane w liście protestacyjnym informacje. Jednocześnie podkreślam, że już po 1 dniu chaosu okres, przez który ma obowiązywać zmieniony (pogorszony) rozkład został wydłużony o kolejne 10 dni (do 10 sierpnia).

http://www.rynek-kolejowy.pl/53238/lodz_warszawa_chaos_pierwszego_dnia_zmian.htm

24 lipca
Pasażerowie wskazują także inne problemy, które nie były poruszone w liście. Najważniejsze z nich, to:
- upał w pociągach (wagony, oprócz jednego pociągu KM - Wiedenki nie posiadają klimatyzacji, a czasem włączone jest dodatkowo ogrzewane lub nie da się otworzyć okien; w Wiedence klimatyzacja nie radzi sobie przy ilości jadących osób),
- brak porozumienia pomiędzy przewoźnikami na odcinku między Łodzią a Skierniewicami
- niemal każdorazowo występujący postój pociągów z Warszawy w polu/lesie przed Żyrardowem mimo, że z przeciwka pociąg wjeżdża dopiero kilkanaście kilometrów dalej
- brak oświetlenia na stacji Mokra.
Chciałbym także podkreślić, że na stronie rozklad-pkp.pl pociągi zatrzymujące się w Mokrej w ogóle nie mają informacji o zatrzymywaniu sie na tej stacji, natomiast wyszukiwarka normalnie znajduje jako jeżdżące odwołane pociągi Kolei Mazowieckich.

W załączeniu przesyłam zdjęcie wykonane na stacji Mokra tuż przed przyjazdem pociągu TLK o godz. 21:29
(na zdjęciu ciemno, ledwo majacząca tabliczka z nazwą stacji, postaram się później gdzieś wrzucić).

W opracowaniu mam jeszcze kwestię dojazdu na inne niż poranna zmiany do Łodzi (dotyczy to głównie osób dojeżdżających z Koluszek i w mniejszym stopniu ze Skierniewic). Dziś dostałem szczegóły od jednego z pasażerów (dziękuję!) - w poniedziałek postaram się przygotować odpowiednią wiadomość. Przy okazji chyba niezależnie do samorządów wojewódzkiego i miejskiego przygotuję zapytanie o stanie realizacji Łódzkiej Kolei Aglomeracyjnej, w szczególności planów odnośnie uruchomienia na oko gotowych już, nowych przystanków kolejowych (Dąbrowa, Pabianicka, Radogoszcz).

Jak do tej pory oprócz automatycznych odpowiedzi otrzymałem tylko jedną wiadomość zdecydowanie od człowieka - Dział Współpracy z Widzami zasugerował kontakt z programem interwencyjnym Uwaga. E-mail: uwaga@tvn.pl. Oczywiście poszedł komplet dotychczasowej korespondencji, od listu zaczynając.