Petycja w sprawie wycinki drzew i budowy gazociągu nad Kanałem Żerańskim w Warszawie
Antek |
/ #52 Re: Re: Re:2016-01-06 15:47Całkowicie popieram. Mieszkam przy Kanałku już 14 lat i z 9 pietra mam widok na całkiem przyzwoity pas żywej, cudownie zmieniającej się przyrody, która do złudzrnia może przypominać las. Mało jest miejsc w Warszawie, które mogą się tym pochwalić. Chcecie faktów? Proszę: 1. Jest tam przynajmniej PIĘĆ!!! gatunków buku. Wiem, bo córka robiła pracę do szkoły na temat drzew w miejscu zamieszkania. Trochę zajęła nam identyfikacja ich po kształcie liścia, ale to jest FAKT!!!!. Owszem są też topole i inne drzewa, ale nieważne jak drzewo się nazywa, zawsze dostarcza tlenu i to też jest FAKT!!! 2. Wiosną przepięknie śpiewają ptaszki. W nocy nawet słychać lelka. Potem przychodzi czas na żabki. Słychać je przez całą noc. Zarówno śpiew ptaków jak i rechot żabek naprawdę potrafi świetnie ukoić. Są dzikie kaczki, łabędzie, lisy, kuny, sąsiad widział bobry i dziki. 3. Może nie jest to miejsce typowo rekeacyjne, bo nie ma typowo wybetonowanych ścieżek i ławek co kilka metrów. Ale czy idąc do lasu spodziewamy sie chodników? Nie i to też jest FAKT!!! Chcemy tylko PRZYRODY i związanych z nią atrybutów spokoju i ciszy, chociaż ta jest tylko pozorna. 4. A najważniejsze w tym wszystkim jest to, że dla tych wszystkich zwierząt, jest to DOM. Zaadaptowały się do nas i naszego stylu życia i to też jest FAKT!!! To co napisałam nie są to może czysto naukowe fakty, ale czy chcąc zachować przyrodę, która nas otacza musimy być naukowcami? Nie, wystarczy byśmy ją kochali i o niej pamiętali. Każdy z nas dba o kwiatki w bomu, bo ... są namiastką tej przyrody. Skoro chcemy mieć ją w domach, to dlaczego nie zadbać o tą wokół naszych domów. Rozumiem potrzebę modernizacji EC Żerań, ale żeby ograniczyć emisję spalin nie koniecznie trzeba zmieniać rodzaj paliwa. Można zastosować absorbery spalin, tak jak to zostaoł zastosowane w Elektrowni Bełchatów na wszystkich blokach energerycznych. Tam paliwem jest nic innego jak węgiel brunatny. Korzyść jest taka, że używany do oczyszczania spalin kamień wapienny przerabiany jest później przez firmę produkującą płyty gipsowe, niegroźne dla zdrowia. I to też jest FAKT!!! I jeszcze jedno. Ja osobiście chodziłam z wózkiem i dzieckiem nad kanałek i do dziś spotykam tam mamy z dziećmi na spacerach. Mam radę dla Ani - Kobieto WYJDŹ Z DOMU I SIĘ ROZEJRZYJ!!! Zabierz dzieci nad kanałek i nakarmcie razem kaczki. POLECAM, fajny sposób na wspólne spędzanie czasu. Taka alternatywa dla telewizji i komputera.
Brawo, chciałem coś napisać ale pani Monika wyczerpała temat. Każdy powinien sobie to przeczytać i wziąć pod rozwagę!
|
|
OTWARTY LIST DO PREZYDENTA DONALDA J. TRUMPA
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
APEL O WSPARCIE DLA MEDYCYNY NATURALNEJ I ZIELARSTWA
NIE dla wyburzenia "Pałacyku pod Pszczółką" w Limanowej
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
NIE farmom fotowoltaicznym w okolicy Źródeł Łyny #RatujmyŁynę
Apel o kontynuację budowy CPK
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
Poprawa prawa! Nieuczciwym najemcom mówimy Nie
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Przedszkola Publiczne Zagrożone
3984 Utworzone: 2024-11-18
PETYCJA O ODWOŁANIE DYREKTOR SCHRONISKA NA PALUCHU Z ŻĄDANIEM ZMIAN W SPOSOBIE ZARZĄDZANIA SCHRONISKIEM
2145 Utworzone: 2025-04-19
Powstrzymaj Budowę Osiedla Mieszkaniowego na Terenie Warszawskiego Obszaru Chronionego
637 Utworzone: 2025-04-22
PETYCJA przeciwko planowanej inwestycji na działce o identyfikatorze 2/1, AR4, obręb Popowice (adres: Grobla Kozanowska 32)
136 Utworzone: 2025-04-26
List Otwarty do Ministerstwa Sprawiedliwości o ustanowienie przedstawiciela prawnego dla "niewidzialnych dzieci"
323 Utworzone: 2025-04-18
PROŚBA DO WŁADZ MIASTA TORUNIA O RATOWANIE WINNICY WSCHODNIEJ
516 Utworzone: 2025-04-16
ZBIGNIEW "SZUBA" SZUBERT - Petycja o Skargę Nadzwyczajną
4088 Utworzone: 2021-01-26
PETYCJA w sprawie ustalenia Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego dla działki o identyfikatorze 2/1, AR4, obręb Popowice (adres: Grobla Kozanowska 32)
90 Utworzone: 2025-04-26
Apel do Pani Prezydent Aleksandry Kosiorek o uniemożliwienie zabudowy zielonych i leśnych terenów przy ulicach Bosmańskiej i Śmidowicza oraz wprowadzenie konkretnych zmian do MPZP dzielnicy Oksywie.
153 Utworzone: 2025-04-16
Protest przeciwko planom wycinki lasów na Lublinku w Łodzi, co umożliwia przyjęty mpzp
1746 Utworzone: 2025-04-10
Petycja w sprawie zapewnienia rodzicom dzieci hospitalizowanych w oddziałach intensywnej terapii całodobowego towarzyszenia rodzica.
65134 Utworzone: 2025-02-13
Nie dla teologa jako przewodniczącego Polskiego Towarzystwa Psychologicznego w Warszawie
109 Utworzone: 2025-04-21
STOP dla lokalizacji kamieniołomu Jurczyce w Krainie Wygasłych Wulkanów
2988 Utworzone: 2025-03-18
PETYCJA W OBRONIE BARU "GNIEWSKA JUNGLA" Z DNIA 24.04.2025
847 Utworzone: 2025-04-25
Stop niezdrowym produktom sprzedawanym w szkołach!
19 Utworzone: 2025-04-27
Petycja w sprawie wyznaczenia nocnego dyżuru apteki w Płocku
140 Utworzone: 2025-04-05
Budowa tunelu pod trasa kolejową w Sosnowcu
2404 Utworzone: 2025-04-18
W sprawie uregulowania psychoterapii w Polsce oraz zapewnienia skutecznego, bezpiecznego i profesjonalnego leczenia osób z zaburzeniami psychicznymi.
550 Utworzone: 2025-04-13
Nie dla żwirowni na terenie ochrony ujęcia wody pitnej dla gminy Bestwina
22 Utworzone: 2025-04-26
Zniesienie obowiązkowej matury z matematyki.
22949 Utworzone: 2025-01-05