500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i liczbę posiadanych dzieci

Anna F

/ #2274 Pismo do Rzecznika Praw Obywatelskich

2016-06-21 15:54

Potwierdzenie

Uprzejmie informujemy, że otrzymany wniosek został przekazany do rejestracji i rozpatrzenia w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich Al. Solidarności 77 00-090 Warszawa.

Data przekazania 2016-05-15 15:06:30 .

1. Dane wnioskodawcy :

- moje dane

Treść wniosku:
Szanowny Panie Rzeczniku Praw Obywatelskich Jednym z Pana zadań jest stanie na straży wolności i praw człowieka i obywatela, w tym realizacji zasady równego traktowania. Bada Pan, czy na skutek działania lub zaniechania organów władzy publicznej nie nastąpiło naruszenie prawa, zasad współżycia i sprawiedliwości społecznej oraz czy nie doszło do aktów dyskryminacji. Właśnie w tej kwestii piszę do Pana i proszę o pomoc. Jestem matką 2 letniego synka. Czuję się dyskryminowana jak również uważam, ze mój syn również jest dyskryminowany. Chodzi o ustawę 500+, która wyklucza jedynaki z otrzymania 500 zł. Kryterium dochodowe jest tylko dolne, brak górnego- też jest to jawna dyskryminacja. Zgodnie z Konstytucją i jej artykułem 32: 1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. 2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. Proszę o zajęcie się tą sprawą.

- odp z dn.02.06.2016