500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i liczbę posiadanych dzieci

Gość

2016-06-19 15:53

Jestem wlascicielem konta na ktore beda wplacane pieniadze, chce oswiadczyc, ze konto jest nieoprocentowane i nie zamierzam "zarabiac" na wplacanych przez Panstwa pieniadzach. Ponadto bede informowac na biezaco o wysokosci dokonanych wplat. W przypadku gdyby nam sie nie udalo zebrac wymaganej kwoty - wszystkie wplaty zostana zwrocone. Tak sobie mysle,moze znalazlaby sie jakas inna kancelaria,ktora zdecydowalaby sie poprowadzic nasz sprawe za mniejsza kwote? 

Gość

2016-06-19 20:45

Dziwna jest dla mnie kancelaria, która ma urlop i nikt nie pracuje, ale nie mam dużego doświadczenia. Korzystałam jedynie z usług notariusza i gdy miał urlop, to czynności wykonywali jego pracownicy. 

Gość

2016-06-19 21:11

Może ktoś znajdzie inną kancelarię i popyta jak to wygląda. ..

mamajedynaka

#2254 500 minus

2016-06-20 13:19

nie wszystkie wpisy przeczytałam ale zgadzam sie, że ustawa 500 plus jest niesprawiedliwa. ja mam 3 dzieci w tym 2 pełnoletnich - studentów w trybie dziennym i jedno 6-letnie. oboje z męzem pracujemy bo niestety studia sa kosztowne. dochód przekracza pisowkie kryterium dochodowe. Tylko ja nie rozumiem, jak moje trzecie dziecko może byc uznane za pierwsze? dwa poprzednie się nie liczą bo sa pełnoletnie? bez sensu.  Trzecie dziecko zawsze będzie trzecim. Chyba nikt przy zdrowych zmysłach, po osiągnięciu przez dziecko pełnoletności nie wykresla go. dziecko dla rodziców jest zawsze dzieckiem a w świetle prawa może przestac nim byc nie w wieku 198 lat ale w wieku 25 lat czyli po zakończeniu całego 22-23 letniego cyklu nauki (przedszkole 4 lata, podstawówka 6 lat, gimnazjum 3, lata szkoła średnia 4-5, studia 5 lat) Uważam, ze wszystkim rodzicom nalezy się finansowe wsparcie albo nikomu. Wprowadzanie podziału na tych 500 plus i tych jak moja rodzina 500 minus jest beznadziejne. Chcieli zwiekszyć liczbę narodzin w polsce a sami rodzinom wielodzietnym odejmuja liczbe dzieci. najgorsze jest wprowadzanie podziałów między ludzi, rodziny i dzieci. nigdy nie liczyłam na zadna pomoc panstwa ale skoro nasz bogaty kraj chce finansowo wspomóc wychowanie dzieci to proszę bardzo ale niech będzie sprawiedliwie. albo wszystkim dzieciom bez względu na dochód, albo wszystkim dzieciom, których rodziny mają dochód niski). spotkałam sie kiedys z wypowiedzia pani premier, że jak dziecko skończy 18 lat to może iśc do pracy i zarabiac na siebie. gratuluję pomysłu....z tą pracą. Nie wiem jaki kontakt pani premier ma z 18 latkami, ale chyba mozna sobie wyobrazić, że to jeszcze duże dzieciaki w wiekszości, z głowami w chmurach, zbuntowani, naprawiacze swiata. tak było jest i będzie. I na ostatniej prostej w systemie edukacji mówi się rodzicom, , że oni nie sa państwu potrzebni bo szanse na to, że beda mieli kolejne potomstwo sa zerowe. A jeżeli tak jak u mnie to potomstwo się pojawia to jest liczone jako jedynak. jedynak w rodzinie z trójką dzieci. Urojenia siegają zenitu.

Gość

2016-06-20 13:53

ta czy inna kancelaria  - to i tak środki trzeba zbierać. Grupę może reprezentowac przecież nawet jedna osoba. ( np. prawnik z tej kancelarii )

Gość

#2256 Re: 500 minus

2016-06-20 14:35

#2254: mamajedynaka - 500 minus 

czyli masz "jedynaka" 

matka

2016-06-20 17:59

Na dzien dzisiejszy mamy uzbierane 50zl....

Gość

2016-06-20 18:11

Jak mamy uzbierać 10tyś jak w dalszym ciągu jedni patrzą na drugich żaden z pomysłów jak walczyć z tą niesprawiedliwoscia nie wypalił. .....powiem szczerze ze od marca coś próbujemy i nic nie wypalilo .....brak mi już słów 

Dorka

2016-06-20 19:23

Ja juz dzis dokonałam wpłaty ,Bardzo prosze ,zeby kazdy wpłacił kto podpisał petycje. bo inaczej bedzie z nami zle .Siła jest w grupie !!!Niech przykładem bedą pielegniarki, które wywalczyły podwyzke.DOMAGAJMY SIE SPRAWIEDLIWOSCI!

Dorka

2016-06-20 20:05

LUDZIE CO WY ROBICIE.WCZORAJ WPŁACIŁA 1 os. JA WPŁACIŁAM DZIS JAKO 2 os.JESLI TAK DALEJ BEDZIE TO PRZESTANCIE MARZYC,BO NIC Z TEGO NIE BEDZIE.CHCECIE SPRAWIEDLIWOSCI,A ŻAL WAM NAWET 10 ZŁ.!!!!

Gość

2016-06-20 20:41

Ludzie chociaż po 10 zl jak wygramy dostaniemy z wyrownaniem a jest to nasza ostatnia szansa. Niech każdy wplaci cokolwiek.

matka

2016-06-21 06:10

Piszcie na adres partii Prawa i Sprawiedliwości, P.Kaczyński to jedyna osoba która odpowiedziała na moje pismo

(w wysłałam ich ok.20). Podaje adres:

Biuro Poselskie Posła Jarosława Kaczyńskiego
Al. Jerozolimskie 125/127
02-017 Warszawa

Odpowiedź, którą otrzymałam zawiera piękny wywód na temat wspaniałego Programu 500+ (ogólne slogany które znamy na pamięć) - ale chcę przytoczyć ostatnie zdanie z tego listu:

"Jednocześnie uprzejmie informuję, że Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej planuje dokonać, nie później niż w ciągu 12 miesięcu od uruchomienia Programu jego przeglądu, który obejmie między inyymi ocenę realizacji założeń ww. Programu oraz wpływu świadczenia wychowawczego na polskie rodziny. Analizowane będą również, uwzględniając możliwości budżetowe, ewentualne mozliwości rozszerzenia liczy osób uprawnionych do świadczenia wychowawczego".......

Piszmy, niech nas ktoś w końcu zauważy!

DORKa

2016-06-21 06:50

JESLI SIE PODDAMY ,NIE MAMY ZADNYCH SZANS NA  50O PLUS !

Gość

2016-06-21 11:56

Ten numer konta pojawił się o min. o 4-5  miesiecy za późno. Wtedy to była sprawa na topie i duzo ludzi odwiedzało ta stronę - bo przecież sie podpisało. Teraz musimy "reklamowac" tą stronę wklejając linki pod artykulami.  Inaczej nikt juz do tej strony nie wróci. Jak nie zadziałamy to przed wyborami dołożą do tego programu tzw. 'zlotówka za złotowkę" co w zasadzie nic nie zmieni. Nie poddawajmy się.  !!!!!

Gość

2016-06-21 12:02

Tylko postulat  - "200 - 250 na KAŻDE DZIECKO"  - może mieć szansę ponieważ nie zwieksza obciażenia budzetu. To wszystko zalezy od pisu.  500 na każde dziecko będzie odrzucone na 100%

m

2016-06-21 13:13

teraz nie chodzi o odrzucenie 250 czy 500 zł,,,,, chodzi o to aby udowodnić ze ustawa jest niezgodna z konstytucja i dyskryminująca a do tego potrzebny jest prawnik....!!!!! Chyba ze istnieje inna mozliwośc np. jak sie zbierzemy w warszawie przed rzecznikiem praw dziecka i on to złozy pismo o zaskarzeniu ustawy..... ktoś ją musi zaskarżyć a wszyscy sie boja...... strajk nie wypalił teraz adwokat nie wiadomo? kazdy pisze pisze i pisze. Na tyle pokrzywdzonych dzieci i rodziców - bo to my oddajemy na obce dzieci nasze pieniądze - każdy oprócz garstki ma to gdzies. Albo Ci co jeszcze chcą mobilizuja się i sie w końcu gdzies spotkamy i omówimy jakiś plan działania albo nic z tego nie bedzie.....skoro tak kazdy ma to gdzies to Ci którzy chca to zróbmy to dla naszych dzieci reszta niech robi dla swoich i już. Moze jakis pozew zbiorowy cokolwiek. ja pracuje całe dnie nie jestem w stanie nic załatwić. Byłam już na strajku dopisałam się do prawnika. jedna Pani zbierałą na ogłoszenie inna Pani tworzy i wysyła petycje jeszcze inni piszą do rzecznika. To wszystko jest ok ale nie w pojedynkę. Więc jak w końcu.......???

Anna F

#2267 prośba :):)

2016-06-21 15:28

proszę o kontakt i pomysły na zmianę programu 500+ - zbieramy się powoli na FB portal nie ma takiego obłożenia jak tu :)

http://www.bielsko.biala.pl/aktualnosci/32476/chca-zmian-w-programie-500 - proszę poczytajcie

Podaje maila może ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły na poprawę programu 500+. Bardzo proszę pisać. Również zachęcam osoby chętne do współpracy o kontakt mailowy. Bardzo proszę również samotne matki, które dostały decyzję odmowną wypłaty zasiłku o ewentualny kontakt, maila nie che dodać...szkoda. Pogadam z Panią Joanną, żeby dodała

Anna F

#2268 Re: :)

2016-06-21 15:30

#2266: m -  

Zgadza się w grupie siła, jedna osoba nie da rady...

Anna F

#2269 mail !!

2016-06-21 15:38

mail do mnie proszę o kontakt !! nie podamy sie łatwo. Rzecznik Praw Obywatelskich wszczął postępowanie na mój wniosek. Kolejce listy otwarte zostały wysłane czekam na odp ...

Gość

2016-06-21 15:40

Jestem przeciwna dyskryminowaniu dzieci przy przyznawaniu świadczenia. śmiesznie niskie kryterium dochodowe z jednej strony z drugiej rozdawnictwo nawet tym którzy świadczenia nie potrzebują. pozostawiono bez pomocy i wykluczono dzieci samotnych rodziców żyjące w nędzy, sieroty, półsieroty itp. Program jest rażąco i paskudnie niesprawiedliwy, powoduje antagonizmy wśród społeczeństwa.
Anna F

2016-06-21 15:42

jaki stan  konta ? Pani Joanna zbiera te pieniądze?  nie lepiej poczekac co rzecznik zbada??? na FB wg mnie też trzeba być brdziej aktywnym, prosiłam Panią Joanne żeby adminem - mam czas i determinację...ale chyba Pani Joanna nie ma czasu odpisac mi...

matka

2016-06-21 15:44

Na dzien dzisiejszy mamy 105zl, o co chodzi z tym Rzecznikiem?

Gość

#2273 Re:

2016-06-21 15:47

#2272: matka -  

już robię zdjęcia odpowiedzi

Anna F

#2274 Pismo do Rzecznika Praw Obywatelskich

2016-06-21 15:54

Potwierdzenie

Uprzejmie informujemy, że otrzymany wniosek został przekazany do rejestracji i rozpatrzenia w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich Al. Solidarności 77 00-090 Warszawa.

Data przekazania 2016-05-15 15:06:30 .

1. Dane wnioskodawcy :

- moje dane

Treść wniosku:
Szanowny Panie Rzeczniku Praw Obywatelskich Jednym z Pana zadań jest stanie na straży wolności i praw człowieka i obywatela, w tym realizacji zasady równego traktowania. Bada Pan, czy na skutek działania lub zaniechania organów władzy publicznej nie nastąpiło naruszenie prawa, zasad współżycia i sprawiedliwości społecznej oraz czy nie doszło do aktów dyskryminacji. Właśnie w tej kwestii piszę do Pana i proszę o pomoc. Jestem matką 2 letniego synka. Czuję się dyskryminowana jak również uważam, ze mój syn również jest dyskryminowany. Chodzi o ustawę 500+, która wyklucza jedynaki z otrzymania 500 zł. Kryterium dochodowe jest tylko dolne, brak górnego- też jest to jawna dyskryminacja. Zgodnie z Konstytucją i jej artykułem 32: 1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. 2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. Proszę o zajęcie się tą sprawą.

- odp z dn.02.06.2016

Anna F

#2275 Re: Pismo do Rzecznika Praw Obywatelskich

2016-06-21 15:55

#2274: Anna F - Pismo do Rzecznika Praw Obywatelskich  

Czyli coś się dzieje..,odp z dnia 02.06.2016r.