500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i liczbę posiadanych dzieci
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji 500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i liczbę posiadanych dzieci
Anna F |
#2276 :)2016-06-21 15:59Pani poseł Mirosława Nykiel z Bielska-Białej w Naszej sprawie złożyła interpelacje - moje notatki na żółto |
ANNA F |
#2277 działamy !!2016-06-21 16:01Wysłałam 10 pism, odp mam 2 RPO i Pani poseł Nykiel |
ANNA F |
#2278 TREŚĆ LISTU DO RZECZNIKA PRAW DZIECKA CZEŚĆ 12016-06-21 16:06Szanowny Panie Rzeczniku Praw Dziecka zwracamy się do Pana z listem otwartym i prosimy o pomoc!! List otwarty w sprawie niezgodnej z Konstytucją, wykluczającej i dzielącej dzieci ustawy 500 plus. Należymy do ponad połowy polskich rodzin wykluczonych z programu Rodzina 500 plus. Uważamy, że jest on nieetyczny i nie traktuje sprawiedliwie wszystkich dzieci – a wykluczając je, podważa ich statut społeczny, deprecjonuje ich godność i czyni je dziećmi niezasłużenie gorszymi. Aktualnie zbieramy podpisy pod internetową petycją: 500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i ilość posiadanych dzieci. Mamy zebrane ponad 7600 podpisów. Prosilibyśmy o wsparcie Naszego protestu w sprawie ustawy 500 plus przyjętej przez Sejm, bo jest ona niedopracowana, jej autorzy kierowali się fałszywą ideologią, wykazując elementarną nieznajomość problemu, który usiłowali rozwiązać – a przez to okazali ignorancję dla większości polskich rodzin wykluczonych ustawą. Powody wprowadzenia ustawy w takiej postaci autorzy uzasadniają wzajemnie wykluczającymi się argumentami, wykazując przy tym zdumiewający brak logiki w ich prezentowaniu, a wprowadzaniu ustawy towarzyszył niczym nie uzasadniony pośpiech. 1. Twierdzą, że ustawa ma zachęcać rodziny do posiadania większej liczby dzieci. To dlaczego nie zachęcają 53% rodzin z jednym dzieckiem, które wykluczyli, aby zdecydowały się na drugie? W czym przejawia się tu chęć „przełamania kryzysu demograficznego” wykluczając akurat te rodziny? 2. Wsparcie dostały rodziny posiadające co najmniej dwoje dzieci. Dlaczego bardziej trzeba zachęcać rodziny z dwójką czy trójką dzieci niż z jednym, aby zdobyły się na kolejne dziecko? Nawet samo ministerstwo rodziny nie wierzy, że rozsądni rodzice zdobędą się na taki krok, bo rodzina z dwójką dzieci przedstawiona na plakacie promującym ustawę 500 plus na stronie ministerstwa – ciesząc się z bonusu jaki otrzyma, nic nie mówi o trzecim dziecku, tylko o dodatkowych lekcjach plastyki i gry na gitarze. 3. Prawdziwym działaniem pomocowym, oprócz wsparcia w pierwszej kolejności biedniejszych rodzin, które tego naprawdę potrzebują i już będących dzieci, byłoby przede wszystkim wspieranie rodziny dopiero spodziewającej się pierwszego dziecka, bo kobiety w ciąży w Polsce nie mogą liczyć na ginekologa i godziwą opiekę z NFZ i zmuszone są korzystać z drogiej prywatnej opieki. Już w takim momencie powinno wkraczać prawdziwie troszczące się o rodzinę państwo. 4. Autorzy projektu twierdzą, że ustawa poprawi sytuację materialną rodzin, jednocześnie wyznaczają dolne kryterium dochodowe poniżej minimum socjalnego w kwocie 800 zł na osobę dla 53% rodzin. Pozostałym rodzinom nie wyznaczają kryterium dochodowego, to zachęcają tylko te pozostałe rodziny i tylko tym rodzinom poprawiają sytuację materialną? Dlaczego? Przykre było także do słuchania |
ANNA F |
#2279 TREŚĆ LISTU DO RZECZNIKA PRAW DZIECKA CZEŚĆ 22016-06-21 16:07
apelowanie ministra Morawieckiego do zamożnych Polaków, aby zrezygnowali z zasiłku. Czy w Państwie prawa nie reguluje się polityki finansowej rozsądnymi ustawami, zamiast apelować do sumienia obywateli obdarowanych przez ustawę pomocą, która nie jest niezbędna do godziwego życia ich dzieci? Prezydent Andrzej Duda powiedział w jednym ze swoich publicznych wystąpień, że ustawa ma służyć tym, którym żyje się trudniej, ciężko się zgodzić z tym twierdzeniem. Ta ustawa budzi opór wykluczonych rodziców i jest nie do zaakceptowania, bo jest krzywdząca dla Naszych dzieci. Rodziny wykluczone nie wyjechały z tego kraju, pracują tu i płacą tu podatki, dokładają się do wspólnego budżetu. Gdyby autorami ustawy kierowała prawdziwa troska o wsparcie polskiej rodziny, poparta solidną analizą ekonomiczną, wtedy wsparcie obejmowałoby solidarnie KAŻDE dziecko, a już na pewno to, które tego wsparcia potrzebuje, pomoc kierowana byłaby mądrze. Czy jako Państwo nie możemy brać za przykład rozsądnych wzorów od Naszych sąsiadów Czechów? Tam ustawa wspiera KAŻDE dziecko. Na dodatek wyodrębnione są trzy kategorie wiekowe. Ostatnia to 15–26 lat, i ta kategoria dzieci dostaje największą pomoc. Bo Czesi rozumieją, że studia, zdobywanie zawodu, są kosztowne i dlatego tak długo państwo czeskie służy pomocą. Jak widać Czesi mogli sobie poradzić organizacyjnie z udzielaniem wsparcia. Ustanowili także rozsądną górną granicę kryterium dochodowego wynoszące 2,4-krotne minimum socjalne. Bogaci Niemcy dają wsparcie na każde dziecko, bez kryterium dochodowego i nie „narzucają” liczby dzieci i za liczbę dzieci nie nagradzają. A w polskim programie wsparcia w imię dogmatu „dzietności” ustanowiono pasmo wykluczeń: pomija się pierwsze dziecko w rodzinie, jedno dziecko w rodzinie, najstarsze dziecko, najmłodsze. Przecież osiemnastoletnie dzieci się jeszcze uczą. To jest ten „nowatorski i śmiały projekt pro-demograficzny skierowany do wszystkich rodzin”? Autorzy ustawy 500 plus arbitralnie nakazują – „zachęcają” do dzietności i segregują dzieci, dzieląc je na podlegające wsparciu i nie, według autorytarnie, wymyślonego na potrzeby propagandowe „przełamania kryzysu demograficznego”. Dzieląc przy tym całe społeczeństwo i piętnując rodziny jedynaków, jak i dzieci z tych rodzin. I według swojego „widzimisię” rozdają, to co do nich nie należy – Nasze wspólnie wypracowane środki. Minister Rafalska cynicznie stwierdziła (wystąpienie w sejmie przed głosowaniem nad ustawą), że dla pierwszego dziecka nie potrzeba zachęt ekonomicznych, i z premedytacją zostały te dzieci wykluczone z programu, nie dostały ani grosza. Więc rodzina z jednym dzieckiem nie rokuje na przyszłość i autorzy projektu na czele z minister nie mają zamiaru jej zachęcać, nie interesuje ich także sytuacja materialna tych 53% rodzin, i ich byt ekonomiczny? Dlatego wyznaczyli tym rodzinom do przeżycia kryterium dochodowe 800 zł na osobę w wynajętym mieszkaniu, albo w mieszkaniu obciążonym długoterminowym kredytem mieszkaniowym? A jedno dziecko, to nie dziecko i nie ma wartości społecznej? Czy ustawodawca narodowego programu wspierającego rodzinę |
ANNA F |
#2280 TREŚĆ LISTU DO RZECZNIKA PRAW DZIECKA CZEŚĆ 32016-06-21 16:08w cywilizowanym państwie ma prawo ingerować w ilość dzieci w rodzinie i piętnować występujące pojedynczo dzieci w poszczególnych rodzinach? Przecież zsumowane stanowią imponującą liczbę zasilającą Nasz naród. Jest to jedna trzymilionowa, bardzo wielodzietna rodzina, która została pominięta. Ustawodawcy wykluczając te dzieci, podważyli ich wartość osobową, zdeprecjonowali i podważyli ich status w społeczeństwie. Po raz kolejny za wszystkimi pokrzywdzonymi rodzicami powtarzamy, że w wystąpieniach publicznych i debatach (jest to utrwalone na nagraniach i tego nikt już nie ukryje) premier Beata Szydło mówiła: wsparcie „dla każdego dziecka”. Ustawa w proponowanej postaci jest krzywdząca, bo dyskryminuje i niesprawiedliwa, bo wyklucza dzieci z niezamożnych rodzin. I zmusza biedne i mniej zamożne rodziny, aby dokładały się na 500 plus dla ludzi bardzo zamożnych, z racji, że w ten sposób ustawodawcy postanowili „dowartościować rodziny wielodzietne”, jest niezgodna z Konstytucją. Rzecznik Praw Dziecka w swym wystąpieniu (9.02.2016) podkreślił, że nie ma dzieci lepszych i gorszych i wszystkim należy się taka sama pomoc od państwa. PiS, który wygrał wybory głosami odrzuconych w projekcie rodzin, zachowuje się teraz jak gdyby był prywatnym właścicielem całej Polski i nie słucha racjonalnych krytycznych uwag. Niezrozumiały jest pośpiech przy podejmowaniu tak obciążającego nas wszystkich projektu. Platforma Obywatelska (nie jest teraz ważne, jakimi przesłankami się kierowała) w trakcie debaty sejmowej nad ustawą, zaproponowała skorygowany program, obejmujący wsparciem wszystkie dzieci i jest – według publicznych deklaracji – gotowa ponieść wszelkie konsekwencje za podjętą wspólnie decyzję. Jest to słuszny i uczciwy postulat. Nie jest tak, że nie ma alternatywy, także inni przedstawiciele opozycji wnosili racjonalne uwagi. Dla wspólnego dobra PiS powinien podjąć współpracę nad zmodyfikowaniem braków i wykluczeń, aby ustawa nabrała charakteru prawdziwie powszechnego i sprawiedliwego świadczenia. Prosilibyśmy o podpisanie Naszej petycji, aby rządzące ugrupowanie polityczne skorygowało przyjętą ustawę, aby KAŻDE dziecko potraktowane było równo i sprawiedliwie. Liczymy na Pana pomoc Rzecznik wykonując swoje uprawnienia, kieruje się zasadami zawartymi w Konstytucji RP, Konwencji o Prawach Dziecka i ustawie o Rzeczniku Praw Dziecka, w tym m.in. · zasadą dobra dziecka, · wszystkie działania podejmowane są w najlepiej pojętym interesie dziecka, · zasadą równości, · troską o ochronę praw każdego dziecka.
|
ANNA F |
#2281 TREŚĆ LISTU DO RZECZNIKA PRAW DZIECKA CZEŚĆ 42016-06-21 16:13Z wyrazami szacunku Rodzice wykluczonych dzieci Link do strony na FB ... Link do petycji: http://www.petycjeonline.com/signatures/500_z_na_kade_dziecko_bez_wzgldu_na_dochod/
|
ANNA F |
#2282 TREŚĆ LISTU DO RZECZNIKA PRAW DZIECKA CZEŚĆ 52016-06-21 16:14Stan podpisów na dzień 15.05.2016r. - 7854 podpisy Stan podpisów na dzień 17.06.2016r. - 8525 podpisy Artykuł link: http://www.bielsko.biala.pl/aktualnosci/32476/chca-zmian-w-programie-500 - podzieliłam na 5 części bo nie chciało przyjąć do komentarza całości WSZYSTKO PISAŁAM NA FB ALE BRAK ODZEWU BYŁ WIEC MYŚLAŁAM, ŻE SAMA Z TYM ZOSTAŁAM, AŻ TU DZIŚ POCZYTAŁAM KOMENTARZE NA LAPTOPIE I WIDZĘ, ŻE JEST JESZCZE NADZIEJA :) ZAWSZE Z TELEFONU KORZYSTAŁAM I NIE POKAZYWAŁ MI WSZSYTKICH KOMENTARZY:)
|
ANNA F |
#2283 PROŚBA O ZEBRANIE SIŁ2016-06-21 16:21POLICZMY SIĘ ILE JEST NAS AKTYWNYCH TUTAJ NA FORUM...PRZYCHODZI MI POMYSŁ TYLKO TAKI,ŻEBY KAŻY WYSŁAŁ NA MAILA WIADOMOŚĆ- JA POLICZĘ I OGŁOSZĘ ILE NAS JEST .... MAIL |
ANNA F |
#2284 SAMOTNA MATKA JEST WŚRÓD NAS KTÓRA DOSTAŁA DECYZJĘ ODMOWNĄ WYPŁATY ?2016-06-21 16:29SAMOTNA MATKA JEST WŚRÓD NAS KTÓRA DOSTAŁA DECYZJĘ ODMOWNĄ WYPŁATY ? |
m |
#22852016-06-21 16:51Jutro napiszę email i jak najbardziej dołączam do dalszej walki z ta ustawą. Magda. |
Anna F Gość |
#2286 Re:2016-06-21 17:18super:) |
Gość |
#22882016-06-21 19:35Podpisałam petycję,ponieważ uważam iż kobiety,które wychowują jedno dziecko i przekroczą limit dochodu nawet o zlotòwkę to dziecko zostaje oszukane,tak samo jest.gdy dziecko ukończy 18 lat i uczy się przecież to wiąże się z większym wydatkiem.Rząd postąpił podle dyskryminując takie dzieci ! |
Gość |
#22902016-06-21 19:39mam jedno dziecko sama pracuje a maz nie, zarabiam od 2-2500 zl mc i sie nie kwalifikuje na 500+ dlatego podpisala te petycje |
samotnamatka91 |
#2291 Na KAŻDE...!2016-06-21 19:42Jak się powiedziało a trzeba powiedzieć b a nie robic ludzi w bambuko. Mam jedno dziecko i to w żaden sposob nie zachęca mnie do robienia sobie więcej dzieci. Lepiej już by było gdyby każde dostało np 300zł np jeśli 500 to za dużo, na KAŻDE. |
Gość |
#22942016-06-21 20:57Ponieważ również posiadam jedno dziecko i uważam, że jest pokrzywdzone przez Państwo! |
Gość |
#22952016-06-21 22:10Ponieważ mam dwoje dzieci, każde z nich, nie ważne czy pierwsze czy drugie ma duże potrzeby. |
Dorota |
#22962016-06-21 22:18Ja również się dołączam i odezwę się na maila. Jestem samotną matką |
Anna F |
#2297 do samotnych matek2016-06-22 03:28pani Dorotko/ inne mamy
Macie decyzję odmowną wypłaty 500+? |
Anna F |
#2298 Liczymy się. wyslijcie maila. Stan 1 osoba ;)2016-06-22 03:32Nie będę nic na maila wysyłać spokojnie, tylko się policzmy. Podaje maila jako zdjęcie bo wpisać mi nie powala strona.
|
Gość |
#22992016-06-22 03:32Moim zdaniem wszyscy powinni byc traktowani bez wzgledu na dochod |
Gość |
#23002016-06-22 04:13taka jest prawda należy się każdemu dziecku i nie ważne jakie sa dochody rodziców czy jednego rodzica sytuacje są rużne |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
List do Prezydenta Władimira Putina
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
81891 Utworzone: 2024-11-13
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1029 Utworzone: 2024-11-08
Petycja o zatrzymanie lub zmniejszenie skali inwestycji przy ulicy Postępu 2 na Służewcu
476 Utworzone: 2024-11-12
ZOSTAWCIE NASZ EKO-PARK! Nie dla wycinki pod ulicę "nowo-Gierdziejewskiego"!
1339 Utworzone: 2024-10-21
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
3906 Utworzone: 2024-09-23
Petycja do Ministra Nauki o uwzględnienie punktowanych konferencji naukowych we wszystkich dyscyplinach naukowych w Polsce
45 Utworzone: 2024-11-14
PETYCJA w sprawie wstrzymania procedowania ZPI i odstąpienia od projektów zabudowy terenu Górek Czechowskich w Lublinie
967 Utworzone: 2024-10-29
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
185 Utworzone: 2024-11-09
CHCEMY POWROTU GŁOSU PANA JAROSŁAWA JUSZKIEWICZA DO APLIKACJI GOOGLE MAPS
4255 Utworzone: 2024-10-24
PETYCJA DO PREZYDENTA MIASTA KRAKOWA w sprawie odwołania przetargu na przyznanie uprawnień do korzystania z miejsc postojowych dla dorożek na Rynku Głównym
920 Utworzone: 2024-11-10
no to the death penalty
264 Utworzone: 2024-11-08
Pan Robert Makłowicz nowym głosem Snafa!
6757 Utworzone: 2023-08-12
Petycja do Ministry Edukacji Narodowej w sprawie wycofania obowiązkowych godzin dostępności nauczycieli
1443 Utworzone: 2024-11-02
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1253 Utworzone: 2024-11-08
Petycja w sprawie kontynuacji działalności Stacji Praga przy ul. Inżynierskiej 6
621 Utworzone: 2024-11-07
Żądamy PUBLICZNEJ stołówki w BUWie! List otwarty do władz Uniwersytetu Warszawskiego
386 Utworzone: 2024-11-06
Poparcie dla przyjęcia polskiej strategii zwalczania antysemityzmu.
287 Utworzone: 2024-11-06
Petycja przeciwko zamiarowi likwidacji Olsztyńskiego Centrum Edukacji Nauczycieli
647 Utworzone: 2024-11-07
APEL O PRZEDŁUŻENIE KONTRAKTU NA STANOWSIKU KIEROWNIKA ODDZIAŁU CHORÓB PŁUC Z PODODDZIAŁEM ONKOLOGICZNYM W KSS IM. ŚW. JANA PAWŁA II DLA PANI DR N. MED. ANNY PROKOP-STASZECKIEJ
609 Utworzone: 2024-10-28
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17017 Utworzone: 2023-10-23