Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom

Marcus

/ #1536 #1534 A próżnię wypełnią ... .

2012-07-24 12:16

"A próżnię wypełnią ... ". No właśnie. Zgodzisz się chyba ze mną, że to co nazywa się obecnie SLD, z prawdziwą LEWICĄ, nie ma praktycznie nic wspólnego, poza leninowskim hasłem "jednostka niczym, kolektyw wszystkim", gdzie "kolektyw" należy zastąpić słowem "sitwa". W tym co piszesz o SM i wspólnotach, jest naprawdę dużo racji. Powiem więcej - z moich doświadczeń z wieloma SM ( z uwagi na bardzo liczną rodzinę, mam spojrzenie na kilkanaście SM, w całej Polsce) wynika, że bardzo dużo z nich ( o ile nie większość), jest taka jak piszesz. Wspólnot też znam kilkanaście i tu ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ - ok. 70%, to świetnie zorganizowane i zarządzane grupy społeczne. Moje zdenerwowanie w poprzednim poście spowodowało to, że moje przekonania polityczne są "socjal-liberalne"( "socjal"- gdy chodzi o indywidualnego człowieka; "liberalne"- gdy chodzi o organizację życia społeczno-ekonomicznego społeczeństwa),czyli teoretycznie SLD powinno mi być najbliższym ugrupowaniem politycznym (chociaż nie do końca). A jak jest - to sam widzisz. Przecież EWIDENTNIE, to co proponuje Miller, cofa nas do czasów "twardo-kołchozowych"!! Żadne dodane "kwiatki do kożucha" nie zmienią esencji tego projektu. DLATEGO TEMU PROJEKTOWI MUSI BYĆ POWIEDZIANE ZDECYDOWANE NIE, mało tego, tu trzeba w jakimś sensie "rąbnąć ręką w stół", aby może p.Miller et consortes, obudzili się. Dlatego też w najmniejszym nawet stopniu, jeżeli zależy nam na europeizacji prawa spółdzielczego, nie możemy , nawet w części, przyznawać choćby cząstki racji p.Millerowi.
Pozdrawiam Wszystkich i Tym których uraziłem - mówię PRZEPRASZAM.