Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji Petycja ws. mieszkań zakładowych oddanych za darmo spółdzielniom
TEMIDA |
#1526 Re: Re: Przespali cztery lata a teraz na hurra-aaa!!!!!!!!2012-07-22 21:03#1525: Marcus - Re: Przespali cztery lata a teraz na hurra-aaa!!!!!!!! Niestety, nie będzie i dlatego nasze szczęście w tym, że obydwie te partie nie mają przewagi głosów w składzie parlamentu :) |
TEMIDA |
#1527 Re: To jaki to raj szykuje nam maestro Miller?2012-07-22 21:56#1524: TEMIDA - To jaki to raj szykuje nam maestro Miller?
http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Miller.jpg... Kolejne założenia frakcji parlamentarnej SLD w jej projekcie ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych skierowane przeciwko członkom tych spółdzielni to: 1) uchylenie - zakazu pełnienia przez pracownika spółdzielni funkcji członka rady nadzorczej - ograniczenia kadencji rady nadzorczej do 3 lat - ograniczenia możliwości pełnienia funkcji członka rady nadzorczej przez czas dłuższy niż dwie kadencje. Wszystkie te ograniczenia wprowadziła nowela ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych z 2007r. PiS wprowadził je po to, żeby pomiędzy członkami organu wykonawczego (zarząd spółdzielni) a członkami organu kontrolnego (rada nadzorcza) nie tworzyły się nieograniczone w czasie, nierozerwalne i szkodliwe dla interesu członków spóldzielni więzi w języku potocznym nazywane sitwą. Jak widać SLD jest orędownikiem umacniania układów pomiędzy tymi dwoma organami spółdzielni mieszkaniowej co bynajmniej nie jest wyrazem dbałości o interes członków spółdzielni a wręcz przeciwnie jest wyrazem umacniania pozycji prezesów spółdzielni. Maestro Miller usiłuje w ten sposób oszczędzić swoim ludziom trudu związanego z koniecznością obłaskawiania co sześć lat nowej ekipy w składzie rady nadzorczej. A nuż się okaże, że z nową są trudności. Szkoda, bo ze starą można było konie kraść. 2) zagadkowo brzmiące „doprecyzowanie” zakresu dokumentów i informacji jakich może żądać członek spółdzielni oraz określenie zasad ochrony osób trzecich w razie pozyskania przez członka takich danych. Ustalony przez nowelę usm z 2007r rozszerzony dostęp członka spółdzielni do dokumentów spółdzielni to kolejny problem, który spędza prezesom sen z powiek. Dlaczego? Odpowiedź wydaje się oczywista. Gdyby nas nie kroili to nie musieliby niczego przed nami ukrywać i nie targowaliby się z nami o obowiązek okazywania nam dokumentów, które są rzeczowym dowodem na to czy z należytą starannością gospodarują naszym majątkiem, czy nas kiwają. Ponieważ nieustannie się z nami w tej sprawie targują i mimo jasnych w tej sprawie przepisów ciągle odmawiają nam dostępu do każdego niemal spółdzielczego dokumenty to dla nas sprawa jest jasna. A maestro Millerowi jak widać pasuje żeby wynajęty przez nas do obsługi naszego majątku zarząd po prostu nas kantował i usiłuje ograniczyć nam dostęp do dokumentacji spółdzielni pod pozorem wyświechtanego argumentu ochrony danych osobowych osób trzecich. Ta ustawa o ochronie danych osobowych to też ustalona została dla osłony tych co to maja nieczyste sumienia ,bo człowiekowi, który nie ma powodu, żeby się chować nie przychodzi do głowy chronienie swoich danych personalnych. cdn
|
Marcus |
#1528 Re: Re: To jaki to raj szykuje nam maestro Miller?2012-07-22 22:13#1527: TEMIDA - Re: To jaki to raj szykuje nam maestro Miller? Temido! I czemu tu się dziwić?! Przecież oczywistym jest, że gdy od kogoś czerpie się profity i apanaże, gdy dzięki niemu "królik i znajomi królika" (jak mawiał śp.M.Wańkowicz) prosperują znakomicie, to nie można przeciwko niemu wystąpić. Sitwa? Ależ tak, oczywiście - to jest SITWA, w najgorszym tego słowa rozumieniu. To dotyczy także PSL-u. |
TEMIDA |
#1529 Re: Re: Re: To jaki to raj szykuje nam maestro Miller?2012-07-22 23:03#1528: Marcus - Re: Re: To jaki to raj szykuje nam maestro Miller? Królik i znajomi królika Markusie, mogą tyle na ile im pozwolimy. Mam nadzieje,że spółdzielcy doskonale to rozumieją. Liczę na to, że zapowiadane projekty pojawią się bez zbędnej zwłoki w czasie. Będziemy się tu szczególowo przyglądac temu co w imię naszego interesu będą mowić i robić wybrańcy narodu. |
TEMIDA Gość |
#1530 Re: Re: To jaki to raj szykuje nam maestro Miller?2012-07-23 00:05#1527: TEMIDA - Re: To jaki to raj szykuje nam maestro Miller? http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Miller.jpg... Wśród nowych rozwiązań Szef Klubu Parlamentarnego SLD Leszek Miller zapowiada także uregulowania dotyczące rozliczeń między spółdzielnią a wspólnotą, jeśli się ona ukonstytuuje a także nowe zasady rozliczania budowy mieszkań oraz kosztów ich eksploatacji. Temat tych założeń będziemy komentować dopiero wtedy, kiedy poznamy ich szczegóły. Na uwagę zasługuje również katastroficzna ocena projektu Platformy Obywatelskiej, który w oczach lidera SLD cyt: "zniszczy substancję tysięcy spółdzielni mieszkaniowych” i spowoduje „brak pieniędzy na utrzymanie i remonty dróg osiedlowych” a "Nasze kwitnące osiedla zaczną z biegiem czasu przeistaczać się w zrujnowane pustynie”. A nam się wydaje Maestro Miller, że kiedy Państwo Polskie odda nam wreszcie nasze mieszkania prezesi przestaną nasz majątek traktować jak swój prywatny folwark. I zapewniamy Pana, że jeśli nie będziemy musieli podwójnie płacić za termomodernizację budynków to stać nas będzie na asfalt na osiedlowych drogach. Bo teraz na razie najważniejsze dla naszych prezesów jest ocieplanie budynków a stan dróg osiedlowych niestety nie jest kwitnący.
http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Nysa%204.jpg... http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Nysa%203.jpg... Osiedle Spółdzielni Mieszkaniowej OŚWIATA w Nysie |
Lewicowiec do szpiku |
#1531 Sejm też nie ma zabezpieczeń przed dostępem sitwy w szeregi poselskie2012-07-23 00:31Raz już, przed chwilą Leszka Millera wyborcy wycięli w lewicowej Łodzi. Jest już bliski zera. Pomóżmy także jego kolesiom, odciąć się od zasilania ich materii z kieszeni spółdzielców mieszkaniowych. I promujmy odrzut w następnych wyborach. A do tego czasu - |
Marcus |
#1532 "LIBERAŁY - AFERAŁY"2012-07-23 15:00Tu macie linka na temat PO:
|
Fixer |
#1533 Jednak L. Miller ma trochę racji!2012-07-23 15:37Z góry zaznaczam, że nie jestem sympatykiem SLD i L. Millera i większośc z argumentów w jego wypowiedzi na temat proponowanych nowelizacji prawa spółdzielczego i ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych traktuję jako koniunkturalne i mające na celu utrzymanie przez kolejny okres kolesi - prezesów przy spóldzielczym korycie. Jednak część z nich warta jest rozważenia bo z chwilą powstania wspólnot rzeczywiście każda z nich będzie patrzyla jedynie na czubek własnego nosa i pojawią się poważne problemy z utrzymaniem infrastrukktury służącej wielu wspólnotam. Do tej pory w spółdzielnaich decyzje podejmował przeważnie prezes mając na względzie wydawanie kasy i solidne łapówki od wykonawców. Nawet za roboty, których spółdzielnia nie powinna wykonywać bo to nie jej majątek - np. tzw. ciągi pieszo-jezdne na terenie o nieuregulowanym stanie prawnym. Tak więc jeśli chce się zbawić spółdzielców mieszkaniowych, to nie wystarczy głośno mówić dyrdymaly, że teraz będzie już cacy ale zainicjować poważną i szeroką, w gronie kompetentnych osób (praktyków a nie teoretyków) dyskusję na wiele szczegółów a nie tak jak czynią to niektórzy, zgłaszać w kółko projekty obliczone jedynie na pozyskanie elektoratu i kolejny wybór do sejmu (wieczni obrońcy spółdzielców, tyle że wyjątkowa mało skuteczny) |
Marcus |
#1534 Re: Jednak L. Miller ma trochę racji!2012-07-23 16:08#1533: Fixer - Jednak L. Miller ma trochę racji! Czy Ty kolego naprawdę wierzysz w to co napisałeś, czy tylko "rżniesz głupa"? A widział Ty wspólnoty, liczące po 40-80 członków i to jak ich bloki(osiedle) wygląda? Jeżeli nie, to nie pisz chłopie głupot. |
Lewicowiec do szpiku |
#1535 Szanowni Fixerze i Markusie - o jejku - szanujmy swój wolontariat. Posługujmy się pięknym, polskim2012-07-24 02:41językiem wobec siebie i w opisie stanów rzeczywistych. Albowiem życie to mix wszystkiego. Są wśród prezesów zarządów spółdzielni mieszkaniowych nie tylko łotry, oszuści, chamy, przekrętowcy i żołnierzyki mafii. Albowiem to jest właśnie istotą mataczenia. Z dwojga złego - lepiej juz siedzieć cicho. jeśli nie będzie własnych, lewicowych projektów organizacji życia społecznego i zdolności przebijania się a będzie jedynie podważanie tego co robią inni - to wyborcy, spółdzielcy mieszkaniowi, ta zasadnicza część naszego, lewicowego elektoratu - odeślą za chwilę polską lewicę do lamusa historii. A próżnię wypełnią ... . |
Marcus |
#1536 #1534 A próżnię wypełnią ... .2012-07-24 12:16"A próżnię wypełnią ... ". No właśnie. Zgodzisz się chyba ze mną, że to co nazywa się obecnie SLD, z prawdziwą LEWICĄ, nie ma praktycznie nic wspólnego, poza leninowskim hasłem "jednostka niczym, kolektyw wszystkim", gdzie "kolektyw" należy zastąpić słowem "sitwa". W tym co piszesz o SM i wspólnotach, jest naprawdę dużo racji. Powiem więcej - z moich doświadczeń z wieloma SM ( z uwagi na bardzo liczną rodzinę, mam spojrzenie na kilkanaście SM, w całej Polsce) wynika, że bardzo dużo z nich ( o ile nie większość), jest taka jak piszesz. Wspólnot też znam kilkanaście i tu ZDECYDOWANA WIĘKSZOŚĆ - ok. 70%, to świetnie zorganizowane i zarządzane grupy społeczne. Moje zdenerwowanie w poprzednim poście spowodowało to, że moje przekonania polityczne są "socjal-liberalne"( "socjal"- gdy chodzi o indywidualnego człowieka; "liberalne"- gdy chodzi o organizację życia społeczno-ekonomicznego społeczeństwa),czyli teoretycznie SLD powinno mi być najbliższym ugrupowaniem politycznym (chociaż nie do końca). A jak jest - to sam widzisz. Przecież EWIDENTNIE, to co proponuje Miller, cofa nas do czasów "twardo-kołchozowych"!! Żadne dodane "kwiatki do kożucha" nie zmienią esencji tego projektu. DLATEGO TEMU PROJEKTOWI MUSI BYĆ POWIEDZIANE ZDECYDOWANE NIE, mało tego, tu trzeba w jakimś sensie "rąbnąć ręką w stół", aby może p.Miller et consortes, obudzili się. Dlatego też w najmniejszym nawet stopniu, jeżeli zależy nam na europeizacji prawa spółdzielczego, nie możemy , nawet w części, przyznawać choćby cząstki racji p.Millerowi. |
TEMIDA |
#1537 Re: #1534 A próżnię wypełnią ... .2012-07-24 20:21#1536: Marcus - #1534 A próżnię wypełnią ... . My się tam nie gniewamy. bo rozumiemy, że jak się chłop wkurzy, to czasem padają twarde słowa. BYLE BEZ PRZEGIĘĆ PANOWIE :) Wspólnota, czy spółdzielnia to drażliwy temat. Większość ludzi boi się wspólnot, bo się ludzi nimim straszy.Sama znam taką wspólnotę , w której sąsiad na parterze nie chciał się zgodzić na remont dachu, bo jemu na głowę nie kapie. Na szcęście we wspólnocie decyduje większość i głupota została przegłosowana. W Polsce wspólnot przybywa. W każdym nowym budynku, który oddaje do użytku deweloper, powstaje przecież wspólnota,bo alternatywy nie ma. Tam gdzie budynki przejęła wspólnota od razu widać jej pieniądzę. Budynek moich znajomych w ciągu pięciu lat został wyremontowany od A-Z za własne pieniądze. Teraz ograniczyli fundusz remontowy do symbolicznej złotówki, żeby było na przyszłość jeśli się coś zapsuje. Wieżowiec wspólnoty kolegi w ciąg dwóch lat wyremontowany został na wysoki połysk. Dobrali tylko trochę kredytu na termomodernizację i w związku z tym, że go spłacają , utrzymują fundusz remontowy na dotychczasowym poziomie. Za dwa lata raty będa spłacone i przez kolejne trzydzieści lat fundusz remontowy można ocniżyć. Centralne ogrzewanie wyszło im w ostatnim sezonie rozliczeniowym w kwocie 2,34zł/m2 a ja w spółdzielni dwie ulice dalej płacę 3,70 zł/m2. Myślę, że kłopoty z utrzymaniem infrastruktury są demonizowane przez zwolenników zachowania dotychczasowego stanu rzeczy, bo jeśli już w jakiejś okolicy powstają wspólnoty to prowadzi je zwykle jeden zarządca i osiedle funkcjonuje bez okrzyczanych przeszkód.
|
obserwator |
#1538 D#1536 A próżnię wypełnią kto?2012-07-24 22:09ten oglupiony naród szkolony na tępych pachołków niczego nie rozumiejących przez70 lat.Obecnie zaś tumanionych w dalszym ciągu przez hydry PZPR.Natomiast aferalne działania obecnych władz powodują zamęt w ich mózgach w wielu wypadkach nienawiść i agresję,a sitwom komunistycznym wto graj.Rozsiewają niewybredne kalumnie wobec osób działających na korzysć obywateli.Szególny obraz tych działań widoczny jest w spółdzielniach mieszkaniowych, nakręcanych przez prezesów, rosiewanych przez przydupasów.No cóż naród gł. wszystko kupi.Niech nikt nie wierzy że komuch kiedykolwiek się ucywilizuje tym bardziej MILER PRJEKT SLD to projekt oszustów chyba nie macie żadnych co do tego wątpliwości Pomyślcie ( co walczyliśmy o co walczymy i dokąd zmierzamy) Myślmy trzeżwo,komuna nas historycznie wystarczajco doświadczyła.Żadnych sentymentów!!! Hej!. |
komentator |
#1539 Do# 15372012-07-24 23:14 Ta pisanina o Współnotach to pisanina prezesów i przydupasów Temido i wyjatkowego zbiorowiska nie kumatych o skrzywionych charakterach tacy są wszędzie tacy się rodzą i z wiekiem stają się wrogami wszystkiego czego nie rozumieją i że coś zostanie im odebrane.Jak to Jest z tą wspólwłasnośćią prywatną a socjalizmem kołchozjalnym kolektywnym to już przerabialiśmy we własnym kraju oraz na przykładzie kraje zachodnie a wschodnie.A komuchy do śmierci się nie zmienią, chociaż inteligętni nieżle się ustawili w nowym świecie i niechcą słyszeć o socjalizmie kołchozowym pod wodzą sekretarzy i wszechwładnych prezesów oraz twórców różnej maści sitw |
Lewicowiec do szpiku |
#1540 Jeszcze troszkę polityki - staram się nie za dużo, bo cele Forum dotyczą realu i materii2012-07-25 04:22O istocie lewicowości można w nieskończoność. Nie ma ona jednak nic wspólnego z komuną. jeśli - to tyle, że komuna na niej wyrosła, jak rzep na psim ogonie. Jak na solidarnościowym zrywie A jednak, myślę, że się zgodzimy z sobą - prawo obecnie tworzone jest celowo zaokrąglane tak, aby w mętnej wodzie..., a tabuny prawników miały lukratywne zajęcia bez wysiłku, bez ryzyka i bez odpowiedzialności. A może jest od wieków w nas - Polakach, coś takiego jak niedostatek lepiszcza. W takim mini wydaniu - w niuansach: też można odczuć to na Forum Temidy.
|
Fixer |
#1541 Czekam na fakty a nie goloslowie!2012-07-25 17:21Bardzo proszę licznie występujacych na tym forum bezkrytycznych wielbicieli najnowszych pomysłów posłanki Lidii Staroń dotyczących członków spółdzielni mieszkaniowych o wskazanie konkretnych zapisów regulujących w sposób jednoznacznie korzystny dla nich i nie wymagających interpretacji sądów następujące sprawy - zamieszczania w internecie dokumentów ważnych dla członków spółdzielni, - zlikwidowania permanentnego fałszowania sprawozadań finansowych spółdzielni mieszkaniowych - zlikwidowania oszukańczych lustracji będących w praktyce niczym innym jak wyłudzaniem naszych pieniędzy, - jednoznacznym stwerdzeniem, że nasze wkłady mieszkaniowe i budowlane nie są własnością spółdziuelni mieszkaniowych, - zlikwidowasnia farsy z tzw. dzielonymi walnymi zgromadzeniami, - zagwarantowania nam, że będziemy mogli egzekwować ewentualnie ustanowione nowe prawo, - arbitralnego przypisania sobie przez KRS prawa do reprezentowania naszych interesów przezd władzami i instytucjami państwowymi i na forum międzynarodowym, - zakończenia burdelu z ilością przedstawicieli spółdzielni składającymi za nią oświadczenia woli, - zagwarantowania, że spółdzielnie w ramach nowopowstałych wspólnot będą wnosić swoje należności z tytułu współwłasności, - zlikwidowania prześladowania członków niewygodnych dla zarządów. Bo ja do tej pory nie mogę tego jakoś znaleźć w drukach sejmowych 515 i 517 - może mam jakieś bielmo na oczach! Będę bardzo wdzięczny za konkretne wskazanie tych zapisów a nie rozważania natury ogólnej. |
TEMIDA |
#1542 Re: Czekam na fakty a nie goloslowie!2012-07-25 21:16#1541: Fixer - Czekam na fakty a nie goloslowie! Napisz do Pana Boga, Fixer, żeby od ręki spuścił grom z jasnego nieba na każdego prezesa, który sfałszuje sprawozdanie finansowe lub dopali członkowi spółdzielni, na każdego lustratora, który weźmiem "premię" za nieuczciwą lustrację i na każdego sędziego, który sprzeda złożone ślubowane. Możesz też napisać do posłanki Staroń, żeby do ustawy wprowadziła jakieś ezoteryczne zaklęcia. Będziemy przywoływali złe moce na tych, co to nie mają sumienia i przez to nam szkodzą. A to walne w całości to niezły pomysł, tyle tylko, że jeżeli zostanie wprowadzony, to Twój prezes pierwszy podniesie wrzask, że spółdzielni nie stać na wynajmowanie Narodowego dla przeprowadzenia walnego zgromadzenie członków. To co, że na walne przychodzi zaledwie 5% członków. Ustawodawca nie może zakładać, że nie będzie ich więcej skoro daje przywilej udziału w walnym każdemu członkowi spóldzielni. A jeśli chodzi o te arbitralne zachowania przedstawicieli KRS, to nie wiem czy to trafiony zarzut, bo innych organów szmorzadu spółdzielczego do tej pory nie było. Może masz pomysł na inne, bardziej wiarygodne struktury, które mogłyby nas reprezentować. W mojej ocenie o tym, czy struktura jest skuteczna decyduje etyka funkcjonyjących w niej ludzi a nie forma jej oprganizacji. Na etykę osób zajmujących eksponowane stanowiska nie ma zaś, Fixer, ustawowego mechanizmu. |
komentator |
#1543 Re: Czekam na fakty a nie goloslowie!2012-07-25 21:23#1541: Fixer - Czekam na fakty a nie goloslowie! Fixer nie fiksuj weż się do roboty same pomysły (może i dobre)nic nam nie pomogą spróbój powalczyć osobiście a nie krytykuj innych a szczegółnie p.Staroń. Napisz .do niej albo do biura poselskiego lub sekretariatu.Ciągle szukasz roboli. |
TEMIDA |
#1544 A co tam w naszych sprawach?2012-07-25 22:42
|
Fixer |
#1545 Do TEMIDY i komentatora2012-07-25 23:49Gdyby nie moje wcześniejsze odwiedziny tego forum i zasługi TEMIDY dla jego powstania, uznałbym wpis # 1542 za pochodzący od jakiegoś stronnika prezesów! Bo w dobrej wierze pytam o ewentualne zapisy w propozycjach L. Staroń bo może ewentualnie je przeoczyłem ale zamiast rzeczowej odpowiedzi kierowane są pod moim adresem uszczypliwe komentarze czyli stara zasad erystyki – jak nie mam argumentów to atakuję personalnie pytającego. A jestem przekonany, że poruszone przeze mnie sprawy są bardzo istotne dla dużej rzeszy spółdzielców. Bo już teraz dochodzą do mnie sygnały, że prezesi spółdzielni nie chcą partycypować w kosztach utrzymania nieruchomości wspólnych w budynkach, w których obowiązują zasady z ustawy o własności lokali. Widocznie nadal hołdujemy zasadzie „mądry Polak po szkodzie”. Miałem nadzieję, że może tym razem będziemy mądrzejsi przed ewentualna szkodą. Poza tym TEMIDO jest nie fair nie popierać postulatów innych spółdzielców skoro samemu zabiegało się wcześniej o ich poparcie w formie ich podpisów pod petycją w sprawie mieszkań zakładowych. Jeśli chodzi o walne dzielone i podtrzymywanie tego przez L. Staroń – chyba jeszcze nie doświadczyłaś ich skutków – pierwsza część narzuca porządek następnym, ewentualne nieudzielenie absolutorium członkowi zarządu staje się znane dopiero po ostatniej części walnego co nie pozwala na ewentualne złożenie wniosku o jego odwołanie! Po prostu jeśli nie da się przeprowadzić walnego w jednej części ze względu na wielkość spółdzielni, co jest korzystne i ze względów ekonomicznych i samorządowych, to po prostu taka spółdzielnia powinna być PODZIELONA! I na koniec – dziwi mnie TEMIDO Twoja niekonsekwencja – jeśli uważasz, że wszystko zależy od etyki funkcjonujących w strukturze ludzi to po co popierasz nic innego jak L. Staroń proponującą w swoich najświeższych pomysłach właśnie zmianę dotychczasowych struktur! A teraz do komentatora – otóż zanim skierowałem swoje pytania do najaktywniejszych uczestników tego forum to wcześniej dzwoniłem do biura poselskiego pani L. Staroń, potem skierowałem do niej pytania drogą mailową. Niestety, ale ta pani jak znakomita większość członków naszych elit politycznych nie uważa za wskazane odpowiadać samemu albo nakazać swoim pracownikom uczynienie tego w swoim imieniu. Żadnych roboli, jak mi imputujesz, nie szukam do odwalenia za siebie roboty a do zadania Wam pytań uciekłem się dopiero wtedy, gdy pani poseł totalnie zignorowała mnie jako wyborcę. Z góry zaznaczam, że identycznie postępuje większość posłów z innych partii, w tym i PiS-u! Staram się zatem zachowywać daleko posuniętą poprawność jeśli chodzi o obiektywizm. |
Marcus |
#1546 #1545 Do TEMIDY i komentatora2012-07-26 00:18Czy naprawdę tak trudno to zrozumieć Kolego ( w niedoli prawa "kołchozowo-spóldzielczego"), że NASZA WALKA o jego zmianę, to coś więcej, niż tylko NIEREALISTYCZNE MRZONKI. Każdy, nawet najmniejszy krok, który idzie w tym kierunku, przybliża nas do celu. I nie ma znaczenia kto to, od strony legislacyjnej, firmuje. Ważne jest to, że te proponowany zapisy, w dużej mierze unicestwiają założenia (podstawy) "kołchozowe" obecnego prawa. I ja, i Ty i my wszyscy napewno chcielibyśmy, aby stało się to szybko, a najlepiej od razu. Jednak czas kiedy to było możliwe (lata 1989-19950) ZOSTAŁ "PRZESPANY". Teraz nie ma innej drogi, niż stopniowe dochodzenie do europeizacji prawa spółdzielczego, w tym SM. Każdy, powtarzam każdy, kto nam w tym pomaga, jest naszym sojusznikiem. A że nie myśli dokładnie tak samo jak my i robi to trochę inaczej, w sytuacji gdy efekt tego jego działania (bo on posiada taką możliwość legislacyjną, a my jak na razie nie) przybliża nas do pożądanego przez nas celu, musi skutkować poparciem przez nas jego działań. Osobiste anse i urazy, w obliczu tego jaki może być dla nas efekt końcowy, muszą odejść na bok. |
Nasze Mieszkania |
#1547 Kto mało chce, jeszcze mniej dostanie!2012-07-26 08:44Z niedowierzaniem czytamy niektóre wpisy akceptujace to, co nam wspaniałomyślnie zaproponują w swojej łaskawości politycy. Trwa to od przeszło 20 lat i nie wyciągamy z tego jako zbiorowość spółdzielców praktycznie żadnych wniosków a wszystkie głosy rozsądku (do tego nieliczne) próbuje się po prostu ignorować lub zakrzyczeć czy wyśmiać. Trudno się zatem dziwić, że tak oportunistyczna postawa nas samych przekłada się na obecną niekorzystną dla nas sytuację. Po prostu nadal króluje w naszej mentalności świadomość niewolników zarzadów i innych cwaniaków spółdzielczych. |
Marcus |
#1548 #1547 Kto mało chce, jeszcze mniej dostanie!2012-07-26 16:00Też bym chciał, aby z niedzieli na poniedziałek, polskie, obecnie "kołchozowe" prawo spółdzielcze, zmieniło się na europejskie. Niestety, rzeczywistość "skrzeczy". Mogę się jednak mylić. W związku z tym proponuję "rewolucjonistom" aby na bazie obecnych projektów w Sejmie (lub całkiem "od nowa") stworzyli projekt ustawy, która europeizowała by to prawo. Następnie należało by zebrać odpowiednią liczbę podpisów posłów ( co wg. ich mniemania będzie sprawą łatwą), lub odpowiednią liczbę podpisów zwykłych obywateli, no i złożyć projekt ustawy do "Laski marszałkowskiej". Z swojej strony, Temidy i myślę wszystkich Forumowiczów deklarujemy pełne poparcie i zaangażowanie w forowaniu tego projektu. No to chłopy - DO ROBOTY. |
Gość |
#1549 Zejdzcie do REALU2012-07-26 22:16Jak dla mnie szeregowego spółdzielcy za dużo ostatnio na tym forum polityki, Coraz mniej wiadomości z których mogą korzystać [ jeszcze ] najemcy byłych mieszkań zakładowych, A należy pamiętać, że od ich walki o przekształcenia mieszkan to sie zaczeło. Te strony kiedyś służyły mniej zoriętowanym w tej zabawie i nie zapominaj o nich Temido! W każdym razie wielu z nas dużo skorzystało na zamieszczanych tu wcześnie informacjach i dzięki za to również Tobie Marcusie. Ale ostatnio mało tu wpisów osób,ktore jeszcze walczą o swoje mieszkanie z prezesem, sądem itp. |
TEMIDA |
#1550 Sąd oddalił żądanie pozwu w sprawie trzech rodzin z naszej grupy.2012-07-26 23:12http://www.nau.net.pl/Grafika_forum/Wyrocznia.JPG... Niestety, dzisiejszy wyrok w naszej sprawie nie daje nam powodów do zadowolenia. Dwie rodziny z grupy objętej pozwem zbiorowym poniosły, jak się wydaje, ofiarę naszej niepokornej batalii o prawo do własności mieszkań. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Komitet Obrony Gietrzwałdu
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
974 Utworzone: 2024-12-21
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
42232 Utworzone: 2024-04-25
NIE dla końca vapowania w Polsce
976 Utworzone: 2024-12-12
Zakaz parkowania pojazdów dostawczych na parkingu osiedlowym.
51 Utworzone: 2024-12-20
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5369 Utworzone: 2024-09-23
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
190 Utworzone: 2024-12-20
PETYCJA studentów w sprawie przywrócenia zdalnej formy egzaminów
32 Utworzone: 2024-12-20
Unban dla Lugena
25 Utworzone: 2024-12-22
Petycja ortodontów i lekarzy dentystów do PTO nt. "Ortotropii"
243 Utworzone: 2024-12-17
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1551 Utworzone: 2024-11-28
Apel do Premiera Donalda Tuska w sprawie mieszkań i domów ze wsparciem dla osób z autyzmem i innymi niepełnosprawnościami
2726 Utworzone: 2024-11-15
Petycja o przymusowym leczeniu psychiatrycznym dla Izabeli Kisio Skorupy
95 Utworzone: 2021-03-15
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
447 Utworzone: 2024-12-15
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
90 Utworzone: 2024-12-20
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
298 Utworzone: 2024-12-17
Sprzeciwiamy się budowie wieży widokowej na Magurze Małastowskiej
562 Utworzone: 2024-10-17
Petycja w sprawie budowy przystanku kolejowego w powiecie rawskim