Uspokojenie ruchu na ul. Dekerta

Rada Dzielnicy XIII Podgórze
Wydział Miejskiego Inżyniera Ruchu UMK

Wnioskujemy o podjęcie działań w celu uspokojenia ruchu na ul. Dekerta. Mimo objęcia tej ulicy ograniczeniem prędkości do 30 km/h, wielu kierujących przekracza dozwoloną prędkość powodując zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego, w szczególności pieszych i rowerzystów.

Proponowane miejsca do wprowadzenia zmian w organizacji ruchu:dekerta_mapa.PNG

Przy ul. Dekerta jest przedszkole, żłobek oraz klub sportowy prowadzący zajęcia dla młodzieży - pędzące samochody to zagrożenie dla dzieci. Przez ul. Dekerta przejeżdżają również rowerzyści omijający ruchliwą ul. Powstańców Wlkp., gdzie nie ma drogi dla rowerów. Zróbmy z ul. Dekerta spokojną i bezpieczną ulicę, przyjazną dla wszystkich uczestników ruchu oraz mieszkańców.

Ul. Dekerta na wysokość KS Podgórze - prosty długi odcinek drogi: dekerta_ks_podgorze1.jpg

Zastosowane obecnie środki uspokojenia ruchu są zdecydowanie niewystarczające. Proponujemy wprowadzenie dodatkowych fizycznych elementów uspokojenia ruchu:

Na wysokości KS Podgórze, gdzie jest długi prosty odcinek drogi, zastosowanie jednej pary progów zwalniających wyspowych. Pozwalają one na bezpieczny przejazd samochodem z prędkością 20-30 km/h. Na tym odcinku nie ma żadnych budynków mieszkalnych, ewentualny dodatkowy hałas samochodów przejeżdżających po progach nie byłby uciążliwy dla mieszkańców. Jednocześnie pojazdy ciężarowe, z powodu większego rozstawu osi, przejeżdząją kołami obok progu, nie powodując wstrząsów.

Progi zwalniające wyspowe - proponowany środek uspokojenia ruchu w rejonie KS Podgórze:progi_wyspowe.PNG

Na wysokości ul. Dekerta 15 i ul. Dekerta 8 (odcinki dochodzace do skrzyżowania z ul. Mydlarską) zwężenie pasów ruchu do szer. 2,75 m wraz z odgięciem toru jazdy na początku i końcu odcinków, aby wymusić zmnieszenie prędkości. Obecnie na tych odcinkach są niezwykle szerokie pasy ruchu powyżej 3,5 m na prostym odcinku drogi, zachęcaje do zbyt szybkiej jazdy. Proponowany nowy układ: miejsca postojowe 2,5 m z parkowaniem równoległym, 2 pasy ruchu po 2,75 m, miejsca postojowe 4,5 m z parkowaniem ukośnym. Przy takim rozwiązaniu powstałyby też dodatkowe miejsca parkingowe.

ul. Dekerta w rejonie skrzyżowania z ul. Mydlarską - szerokie pasy ruchu i długi prosty odcinek:dekerta_park_-_Copy.jpg

Obecna organizacja ruchu w rejonie skrzyżowania ul. Dekerta i ul. Mydlarskiej:dekerta_obecnie.PNG

Proponowana organizacja ruchu w rejonie skrzyżowania ul. Dekerta i ul. Mydlarskiej:dekerta_zmiany.PNG

Mieszkańcy