Żądanie przywrócenia historycznej kompozycji rzeźb Henryka Burzca w Zakopane

Szanowni Państwo,

sprawa dotyczy działań prowadzonych przez Urząd Miasta Zakopane na terenie obszaru wpisanego do rejestru zabytków w granicach: ul Witkiewicza od południa, ul. Jagiellońska od wschodu, ul. Kościuszki wraz z działką 309/12 - od północy, ul Krupówki oraz granice wpisu do rejestru zabytków Równi Krupowej Górnej - od zachodu.

Dokładnie chodzi o teren przy Willi Chochlik i kompozycję 6 rzeźb autorstwa Henryka Burzca, ustawionych przez artystę w szpaler. Henryk Burzec zamieszkiwał "Chochlika" przez ponad 50 lat, tam tworzył i tam - przed domem, powstało to unikatowe zestawienie jego żelbetonowych prac. Z dniem 15.10.2024 r Miasto Zakopane rozpoczęło dekonstrukcję zabytkowej kompozycji na rzecz przeniesienia 3 z 6 rzeźb pod budynek Urzędu Miasta na Dolną Rówień Krupową. Pozostałe trzy rzeźby pozostają wyrwane z kontekstu na starym miejscu. Podobnie jak 3 kwietniki autorstwa Burzca, które stanowiły dopełnienie całości.

Działania te prowadzone są ze środków przyznanych przez Centrum Rzeźby Polskiej w Orońsku w ramach programu własnego CRP w Orońsku p.n. "Rzeźba w przestrzeni publicznej dla Niepodległej" Grant obejmuje konserwację rzeźb  (co jest bardzo słuszne, wręcz niezbędne) ale także ich relokację co nie jest trafionym pomysłem. Rozbicie kompozycji szpaleru rzeźb jak i przeprowadzona przy tej okazji degradacja zagajnika przy willi Chochlik - w tym wycięcie 2 dużych drzew i podcięcie 3, jest barbarzyństwem etycznym, estetycznym i historycznym.

Potwierdzają to opinie i reakcje szerokiego grona osób przeciwnych relokacji rzeżb. Są to zarówno mieszkańcy Zakopanego jak i turyści często odwiedzający to konkretne miejsce. Przede wszystkim także eksperci z dziedziny historii sztuki, muzealnictwa jak i artyści - miejscowi i spoza Zakopanego. Nikt z tego grona - podkreślam, nie ma wątpliwości, co do potrzeby konserwacji, ale kontrowersyjne niszczenie zabytkowej przestrzeni publicznej budzi stanowczy sprzeciw!  Władze Zakopanego niewzruszone głosem publicznym degradują przestrzeń publiczną, co de facto, jest sprzeczne z celami programu dotacyjnego, z którego pochodzą fundusze: Paragraf 4 Regulamin Programu Centrum Rzeźby Polskiej w Orońsku pn.: Rzeźba w przestrzeni publicznej dla Niepodległej – 2024.

Dodatkowym, budzącym wątpliwości w tej sprawie wątkiem jest sama jakość wykonywanych prac konserwatorskich, szczególnie w stosunku do wysokości otrzymanej dostacji - 250 tyś zł z "Niepodległej" + 35 tyś zł z kasy miejskiej.

Ponieważ zarówno Miasto Zakopane jak i Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków w Krakowie - delegatura w Nowym Targu, pozostali niewzruszeni na wszelkie formy dialogu i dyskusji w temacie relokacji rzeżb; kierujemy daną petycję do Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego - Departamentu Ochrony Zabytków z obywatelskim żądaniem PRZYWRÓCENIA HISTORYCZNEJ KOMPOZYCJI RZEŹB HENRYKA BURZCA spod Willi Chochlik wraz ze szczegółową kontrolą wszystkich działań przeprowadzonych przez Miasto Zakopane i Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków w Krakowie - delegaturę w Nowym Targu w wyżej opisanej sprawie w kwestii ich zasadności, właściwości i jakości.

IMG_9551.JPGKompozycja rzeźb przed ich relokacją (do 15.10.2024) - zdjęcie wykonane przez Tygodnik Podhalański.

d41afd5d-f105-4819-9f9d-03305a242e7c_2.JPG

Odkucie cokołu rzeźby przez osobę prowadzącą konserwację - 01.10.2024.  Wg informacji co do wyników przetargu tego dnia nie była jeszcze podpisana umowa z realizującą to przedsięwzięcie. Zniszczony cokół i jego odłupany fragment "cieszyły oko" leżąc porzcuony przez 2 tygodnie - fot. poniżej

a84892b0-ec0d-4a94-ac6e-d3e22f3b0b75.JPG

7f230442-61fe-4028-b201-31f251837cc8.JPG

Prace przy wyjmowaniu rzeźb z zerowym zabezpieczeniem zabytkowej Willi Chochlik

Zniszczona kompozycja rzeźb Henryka Burzca - zaraz po "wyjęciu"

Zrzut_ekranu_2024-10-26_o_20.46_.53_.png

Przebiegi prac konserwatorskich za 285 tyś zł - otwarte działania plenerowe w październiku, w Zakopanem; z przymrozkami w nocy.

Przemysław Jeżmirski    Skontaktuj się z autorem petycji

Podpisując, akceptuję, że Przemysław Jeżmirski będzie mieć dostęp do wszystkich informacji podanych przeze mnie w tym formularzu.

Adres e-mail nie będzie wyświetlany publicznie w Internecie.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych podanych w formularzu w następujących celach: