TAK dla Jana Klaty na stanowisku Dyrektora NST w Krakowie
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji TAK dla Jana Klaty na stanowisku Dyrektora NST w Krakowie
Gość |
#262015-11-16 12:56Ponieważ lepiej zapobiegać niż leczyć. Zwłaszcza że TA choroba, jeżeli się rozwinie, będzie mieć charakter przewlekły i poczyni ogromne spustoszenia. |
Gość |
#302015-11-16 14:58Fragment preambuły Konstytucji RP w poczuciu odpowiedzialności przed Bogiem lub przed własnym sumieniem, ustanawiamy Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej jako prawa podstawowe dla państwa oparte na poszanowaniu wolności i sprawiedliwości, współdziałaniu władz, dialogu społecznym oraz na zasadzie pomocniczości umacniającej uprawnienia obywateli i ich wspólnot. Wszystkich, którzy dla dobra Trzeciej Rzeczypospolitej tę Konstytucję będą stosowali, wzywamy, aby czynili to, dbając o zachowanie przyrodzonej godności człowieka, jego prawa do wolności |
Gość |
#312015-11-16 15:08Nie zgadzam się na dyktat jednej ideologii,i jednej prawdy jak również na zawłaszczanie stanowisk przez dogmatycznych towarzyszy partyjnych.Sfera kultury to miejsce dla ludzi z otwartą głową ,stawiających odważne pytania,nie bojących się eksperymentów.Dodam,że nie jestem bezkrytycznym wyznawcą dyrektora Klaty,uważam np że w sprawie odwołania spektaklu "Nieboska Komedia" popełnił mnóstwo błędów i powinien za to publicznie przeprosić zarówno aktorów jak i twórców. |
Gość |
#322015-11-16 17:35Oszołomom katoli-pissowskim należy się przeciwstawiać wszelkimi sposobami. |
Gość |
#332015-11-16 18:13Nie jestem szczególną wielbicielką spektakli Klaty. Wolę teatr o nieco innej narracji. Ale chcę mieć z czego wybierać! Chcę mieć prawo do merytorycznej dyskusji o sztuce, którą chcę moc zobaczyć! |
Gość |
#342015-11-16 19:38Jestem całym sercem za! Chwile spędzone w teatrze na przedstawieniach Pana Klaty traktuję jako niezapomniane. Będąc za wolnością zawsze opowiem się przeciwko cenzurze, polityce która tłamsi sztukę i ingerencji w nią. |
Gość |
#372015-11-17 07:21cenie sobie za wizje artystyczną ,niezależność robi swoje jako artysta ,spektakle sa katharsis dla duszy super mieszkać w kraju z takim teatrem i takim człowiekiem . |
Gość |
#402015-11-17 13:11Nie chcę wracać do cenzurowania sztuki sprzed lat! Byłam na Ziemi Obiecanej, Trylogii- zachwycił mnie nowym spojrzeniem na klasykę! |
Gość |
#412015-11-17 13:36Argumenty za odwołaniem są rodem z salonu pani Dulskiej może to jej rodzina chce Jana Klatę odwołać.. |
Gość |
#422015-11-17 14:30Cenię pracę Jana Klaty. Nie także, żeby PiS ingerował w instytucje kultury oraz wprowadzał cenzurę. |
Gość |
#432015-11-17 15:24Bo bardzo cenię talent Jana Klaty i dzięki Niemu znów zaczęliśmy chodzić do Starego! |
jkz |
#442015-11-17 16:00
Uważam, że pan Jan Klata utracił zdolność kierowania zespołem, dlatego przedłużanie obecnego kryzysu będzie przynosić straty wszystkim zainteresowanym. Z radością przyjmuję wiadomości o wzroście frekwencji w Teatrze, ale pozwolę sobie przypomnieć, że największą frekwencją cieszą się u nas teatry bulwarowe! Nie da się robić teatru przeciw aktorom (dzieląc aktorów na swoich i „konserwatywnych”), nie wolno w teatrze repertuarowym sypać szańców rzekomego postępu, samemu będąc niesłyszalnym w siódmym rzędzie, czyli nie przestrzegając minimum wymogów warsztatowych; pokazywanie – choćby części, choćby politycznie opozycyjnej – widowni paluszkiem drzwi jest dowodem zadufania, ale i braku obycia, oraz odpowiedzialności. „Wolność artystyczna” musi być konfrontowana z umiejętnościami rzemieślniczymi i ETYKĄ ZAWODOWĄ. Wojna z publicznością dyskwalifikuje… „Konkurs” na dyrektora tego Teatru został przeprowadzony niezgodnie z ustawą o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej, bo o żadnym „konkursie zamkniętym” (ofert wskazanych przez organizatora kandydatów) nie ma tam mowy; wzbudził od początku protesty, np. Krystiana Lupy – nauczyciela Klaty. Ci, którzy głosowali za Klatą się pomylili, co jest do usprawiedliwienia, niedopuszczalne jest trwanie w błędzie. Czas niczego tu nie zmieni, bo pan Klata demonstruje swoją aksjologię precyzyjnie i czytelnie. Uważam, że nie jest to program wartościowy dla publicznego (narodowego) teatru repertuarowego. Mnie uczył prof. Raszewski, że musi to być teatr grający dobrą literaturę w sposób najlepszy z możliwych. Nie mieści się w takim pojęciu dekonstruowanie tekstu bez znajomości jego sensu i kontekstów, konfliktowanie aktorów i wymyślanie publiczności. Na to minister kultury pozwalać nie powinien! Błędy są po to, by je naprawiać, a nie trwać w uporze…
|
Gość |
#462015-11-17 17:01Ponieważ nie życzę sobie cenzury płynącej ze środowiska poza teatralnego. |
Gość |
#48 Re:2015-11-17 21:50Popieram! |
Gość |
#502015-11-18 08:05Jestem przeciwny wprowadzaniu w Polsce kato-szariatu. |
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
Komitet Obrony Gietrzwałdu
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja w sprawie wprowadzenia zakazu reklamy piwa
45303 Utworzone: 2024-04-25
PKP - powrót pociągów dalekobieżnych na stację „Mława”
576 Utworzone: 2024-12-17
Petycja w interesie publicznym mająca na celu podjęcie przeciwdziałań w przypadku tworzenia na terenie województwa Centrów Integracji Cudzoziemców, oraz ośrodków dla imigrantów
424 Utworzone: 2024-12-24
NIE dla końca vapowania w Polsce
1486 Utworzone: 2024-12-12
Pozostawienie kawiarni na Wzgórzu Zamkowym w Szczebrzeszynie
1204 Utworzone: 2024-12-21
Filharmonia Częstochowska dla Społecznej Szkoły Baletowej
116 Utworzone: 2024-12-20
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
5427 Utworzone: 2024-09-23
Nie tędy droga! Ratujmy Pustynię Błędowską! Ratujmy Czubatkę!
210 Utworzone: 2024-12-10
Ocalmy księgarnię Tarabuk
1587 Utworzone: 2024-11-28
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17783 Utworzone: 2023-10-23
W obronie Galerii Pod Arkadami w Łomży
470 Utworzone: 2024-12-15
Chrońmy prawo do wyboru medycyny naturalnej w profilaktyce naszego zdrowia!
118 Utworzone: 2024-12-08
Komitet Obrony Gietrzwałdu
7843 Utworzone: 2022-12-31
Wyślijmy Burka z powrotem do szkoły
232 Utworzone: 2024-12-20
Równy dostęp do leczenia niepłodności i zabezpieczania płodności dla wszystkich kobiet!
74 Utworzone: 2024-12-17
List Otwarty do Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego - Stop Alienacji Rodzicielskiej - Apel o równowagę stanowisk.
998 Utworzone: 2024-11-27
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
684 Utworzone: 2024-04-08
Petycja do Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie odwołania ze stanowiska obecnego dyrektora Zarządu Transportu Publicznego
356 Utworzone: 2024-12-03
Czas na etyczne galerie - OCHNIK nie ma tu miejsca!
880 Utworzone: 2024-11-22
Poparcie projektu ustawy o przeciwdziałaniu wtórnej wiktymizacji ofiar przemocy
587 Utworzone: 2024-11-25