500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i liczbę posiadanych dzieci

Gość

#1401 Re:

2016-04-03 12:41

#1400: andzia -  

Andzia,   a wiesz ,że tak samo pomyślam ,że to jakaś podpucha tych co działają niezgodnie z Konstytucją RP  

ula

#1402 "dziwuchy dziewuchom" szum medialny

2016-04-03 12:45

cześć dziewczyny, widzicie co się dzieje , jak dziewczyny w ciągu 2 dni zebrały 40 tys polubien na FB i jak ruszył ich protest przeciw ustawie ? Tylko pozazdrościc takiego zorganizowania i zaangażowania czego niestety nam brakuje :(

Gość

2016-04-03 14:11

ZAMOŻNY POSEŁ, CZY ZAMOŻNY BIZNESMEN Z 2 I WIĘCEJ DZIECI DOSTANĄ 500 ZŁ, A SAMOTNA PRACUJĄCA MATKA Z 1 DZIECKIEM NIE DOSTANIE. SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NIE MOŻE TAK BYĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość

#1404 Re: Namiar na kancelarię

2016-04-03 15:16

#1398: Aneta - Namiar na kancelarię 

Jeśli chcemy sporządzić taki wniosek to podaję, jak to będzie wyglądało. Kancelaria napisze  wniosek do Rzecznika praw obywatelskich w formie skargi konstytucyjnej (z podaniem które art. ustawy o pomocy państwa dla rodzin [500+] są niezgodne z Konstytucją i z jakimi jej postanowieniami).

Po napisaniu tego wniosku będzie on udostępniony każdemu, kto podpisze pełnomocnictwo do jej złożenia wraz z potwierdzeniem złożenia wniosku w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich.

Każda osoba chętna do dołączenia się do wniosku musi skontaktować się z kancelaria na adres mailowy,podany poniżej, ponieważ każda taka osoba musi podpisać przesłane pełnomocnictwo i odesłać to pełnomocnictwo na adres Kancelarii wraz z opłatą skarbową na kwotę 17,00 złotych, uiszczoną na rzecz Urzędu Miasta Łodzi z uwagi na siedzibę Kancelarii. Każda z osób musi podać także swoje imię, nazwisko i PESEL.

Wygląda to tak, że każdy z Państwa podpisuje pełnomocnictwo, uiszcza opłatę skarbową (my podamy nr konta UM w Łodzi), uiszcza na rzecz kancelarii kwotę 20,00 złotych i podaje swój nr PESEL, imię i nazwisko i każde z tych pełnomocnictw oraz ogólna lista z danymi każdej z osób będzie dołączona do wniosku. nr konta Kancelarii poniżej. W takim wypadku jak ten każda osoba otrzyma od nas mailem pełnomocnictwo, które będzie musiała wydrukować, podpisać i wysłać do Kancelarii, wtedy dopiero możemy podać dane tej osoby jako popierającą skargę, inaczej nie możemy wykorzystywać niczyich danych. I wtedy przy indywidualnym kontakcie każda taka osoba wpłaca tę samą, niską kwotę.Gdyby osób było mało może być ustalona inna kwota, pełnomocnictwa będą wysyłane po zamknięciu listy (czyli po 8 kwietnia). Wtedy jak już będziemy wiedzieli ile konkretnie jest osób faktycznie zdeklarowanych do dołączenia się do wniosku wysyłamy pełnomocnictwa. Dlatego musimy się zorganizować i wpisać ile się da najlepiej tyle co chciało na strajk jechać.

Im więcej osób tym lepiej, ponieważ RPO tym chętniej podejmie się złożenia skargi w sytuacji, kiedy duża ilość osób będzie o to wnioskowała.

Adres Kancelarii: Kancelaria Adwokacka Adwokat Krzysztof Pawlak, ul. Uniwersytecka 18 lok. 25, 90-243 Łódź,
e-mail do skargi:  skarga500plus(at)gmail.com

Konto będzie w mailu po zamknieciu listy do 8 kwietnia.

Aneta

#1405 Zwiększenie aktywności - informowanie mediów.

2016-04-03 15:22

Napisałam do Pana Gierytcha, być może zainteresuje się inicjatywa. 

Proszę przesyłajcie zgłoszenia do mediów, na adresy redkacji, bezpośrednio do dziennikarzy. Zadawajcie pytania w formie komentarzy wszędzie gdzie pojawia się informacja o 500+:

Pragnę zgłosić temat dot. Ustawy 500+ a dokładnie dyskryminacji dzieci. W ostatnich dniach rząd mówi wyłącznie o sukcesie, chwali się i oczekuje wdzięczności za uruchomienie programu, a ja się pytam czy RPO, czy opozycja analizuje ustawię pod względem jej konstytucyjności, czy zamierza zaskarżyć ją do TK? Ustawa jest niekonstytucyjna – dyskryminuje dzieci z uwagi na cechę: narodzenia.   Obecnie powstała inicjatywa rodziców, którzy czują się dyskryminowani przez władze, organizują się w pozwie zbiorowym. Poniżej szczegóły:   Ustawa 500+ dyskryminuje i segreguje dzieci. Od dziś bycie pierworodnym to stygmat – nie jesteś wart 500 PLN.  Natomiast konstytucja mówi:   Art. 32. 1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. 2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. z 1997 r. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.):   Rodzice, którzy czują się pokrzywdzeni i niesprawiedliwie traktowani przez władze publiczne organizują proces zbiorowy. Rodzice oczekują równego traktowania dzieci bez segregacji oraz dyskryminacji z uwagi na kolejność narodzi oraz zarobki rodziców. Zdaniem rodziców, polski rząd zmienił definicje dziecka. Jedynaki, czy też dzieci, które mają dorosłe rodzeństwo nie są już dziećmi – chyba, że ich rodzice są bezrobotni. Oczekujemy, iż sprawą zajmie się Rzecznik Praw Dziecka oraz RPO. Domagamy się : - zmian w projekcie ustawy i wspomaganie rodzin bez względu na wysokość dochodu i ilość posiadanych dzieci tą samą kwotą - 500 zł na każde dziecko. -kontynuacja świadczenia po 18 roku życia dla dzieci uczących się   Podpisy pod petycją zbierane są:   http://www.petycjeonline.com/500_z_na_kade_dziecko_bez_wzgldu_na_dochod

Aktualnie organizowany jest pozew zbiorowy ws. projektu 500+. Rodzice organizują się i zbierają zgłoszenia. Wszystkich chętnych zapraszamy do kontaktu. 

FB: 500+ na każde dziecko. Dołącz się do zdarzenia. 

Aneta

#1406 Re: Re: Namiar na kancelarię

2016-04-03 15:29

#1404: - Re: Namiar na kancelarię 

Dziękuję :). Zgłoszenie przesłane. Oczekuję na pełnomoctnictwo oraz info dot. opłaty skarbowej dla pełnomocnictwa. Ile min. osób musi się zebrać, aby kancelaria rozpoczeła prace, czy jest jakieś minmalna liczba?

Nadal uważam, że inicjatywa jest mało rozporomowana. Rozesłałam info do kilku redakcji. Proszę o aktywnośc innych uczestników dyskusji. Sama o inicjatywnie dowiedziałam się wczoraj w nocy zupełnym przypadkiem, szukając info czy RPO zamierza zaskarżyć projekt 500+. 

Gość

2016-04-03 15:34

To nie jest już PROJEKT USTAWY to jest już przyjęta USTAWA.

Gość

2016-04-03 15:38

Może napisać do Partii RAZEM, oni organizują takie manifestacje. Pan Zandberg widzi niesprawiedliwość tej ustawy.

Aneta

#1409 Re:

2016-04-03 15:56

#1408: -  

Bardzo dobry pomysł. Napisałam do Petru, czy mają w planach zakarżenie tej ustawy do TK? Piszmy do Razem również. 

Gość

#1410 Re: Re: Re: Namiar na kancelarię

2016-04-03 16:29

#1406: Aneta - Re: Re: Namiar na kancelarię 

Pozwolę sobie ten tekst rozeslac jutro do redakcji,partii itd. Róbcie to samo,musi być o nas głośno. Już pisałam,ze ta inicjatywa jest za mało nagłośnienia. Próbujmy!!!

Mira

#1412 Re:

2016-04-03 19:50

#204: -  

Popieram jestem tez za tym ,takie  dziecko wymaga wiekszego nakladu finansowego wiem bo sama mam dwie pelnoletnie corki 

M

#1413 Re:

2016-04-03 19:58

#225: 24 -  

Popieram zreszta takie dziecko chyba szybciej panstwu wroci niz takie ktore sie ledwo urodzilo 

Gość

#1414 Re: Zwiększenie aktywności - informowanie mediów.

2016-04-03 20:03

#1405: Aneta - Zwiększenie aktywności - informowanie mediów.  

Witam, ja dołożyłabym jeszcze taki tekst  "Od dziś bycie pierworodnym LUB JEDYNYM  to stygmat – nie jesteś wart 500.

Niech usuną  próg dochodowy dla wszystkich, albo niech ten próg dotyczy wszystkich -a nie tylko wybranej - dyskryminowanej grupie społecznej on dotyczy!!!!

Gość

#1415 Re: Re: Re: Re: Re: Re: jRe: Re:

2016-04-03 21:05

mama jedynaczki

2016-04-03 21:08

Myśle że można też przesłać do PO oni tez byli oburzeni 

matka

2016-04-04 06:11

Ogłoszenie ukazało się dzis w Gazecie Wyborczej. Ogłoszenie jest widoczne we wszystkich dodatkach lokalnych (zasięg ogólnopolski). U mnie jest to dodatek lokalny - Kraków, ogłoszenia drobne/komunikaty str. 7

Joanna Godlewska
Autor petycji

2016-04-04 07:23

Witam!!!

Co do informacji z kancelarii niestety kwota 17 zł do UM Łódź wynika z faktu ,iż pełnomocnistwa będą spływać z wielu stron Polski, natomiast kwota 20 zł na rzecz kancelarii jest to juz kwota, którą kancelaria adwokacka ustaliła od poczatku, zajmując się się tą sprawą.

Także koszty pozostają takie same, mam nadzieję , że mimo wszystko większość z Państwa podejmie sie dołączenia do pozwu.

Wiem, ze działając np. w zwiazkach zawodowych składki ponosi się co miesiąc, tu tylko jednorazowo.

Kontakt z kancelarią znajduje się w ogłoszeniach.

Pozdrawiam!

Joanna Godlewska
Autor petycji

2016-04-04 07:31

Wiem, ze do TK sprawę moze złożyć jedynie prawnik lub adwokat, stąd konieczne pośrednictwo kancelarii.

Aneta

#1420 Re: Re: Zwiększenie aktywności - informowanie mediów.

2016-04-04 09:19

#1414: - Re: Zwiększenie aktywności - informowanie mediów.  

Proszę dowolnie modyfikować tekst. Ważne, aby dotarł do jak najszerszego grona osób. Pozdrawiam,

Gość

2016-04-04 10:28

dziś w onet

Czy Beata Szydło powstrzyma katastrofę?

(kawałek   http://wiadomosci.onet.pl/kraj/czy-beata-szydlo-powstrzyma-katastrofe/bmzrrt)

{Pierwszym istotnym krokiem odwrócenia tego katastrofalnego trendu jest program 500+. Państwo da 500 zł każdej rodzinie na drugie dziecko. W ten sposób za pomocą finansowego bodźca będzie próbowało zachęcić Polaków do macierzyństwa i ojcostwa.

Nie wiemy jednak, jak zareagują na to rodziny. Suma ta może okazać się zbyt mała. Wtedy trzeba będzie pomyśleć o tym, aby program objął również rodziny z jednym dzieckiem, a być może nawet o podwyższeniu tego świadczenia.}

Walczmy teraz o nasze dzieci i sprawiedliwość dla nich!!!!!!! bo oni moze pomyślą o zmianie tzn. PIS ale za 5 lat. Albo dadzą tym co teraz dali jeszcze więcej bo co niektórzy stwierdzą że za 500 zł nic nie kupią dziecku.

ba

#1422 Re: "dziwuchy dziewuchom" szum medialny

2016-04-04 12:37

#1402: ula - "dziwuchy dziewuchom" szum medialny 

I od razu strajk zorganizowy przeciwko ustawie aborcyjnej.swietne zgranie masz racje. U nas od początku tak nie było niestety.Widzę że Pan Piotr na wszystkich forach o 500plus poinformował o pozwie.Dziękuję za poświęcony czas i zaangażowanie.Czekamy jeszcze czy coś ruszy po dzisiejszym ogłoszeniu.

Gość

#1423 Re:

2016-04-04 12:52

Gość

#1424 Re:

2016-04-04 13:03

#1421: -  

Jak oni ciężko myślą.wiadomo że rodziny wielodzietne nie rokuja na rozmnażanie tylko na wychowanie obecnego potomstwa.Przed kolejnym dzieckiem sa juz zabezpieczoneni

ba

2016-04-04 13:06

Podziekowania dla Eli od ogloszenia za uczciwość.