500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i liczbę posiadanych dzieci
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji 500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i liczbę posiadanych dzieci
Gość |
#15512016-04-10 19:34niestety do weroniki 5 osób narazie zalajkowało. Ręce opadają. Jest duże prawdopodopieństwo że rzecznik zaskarży tą ustawę, składajcie deklarację. |
ba |
#1552 Re:2016-04-10 19:39miała się pytac o to ososba która znalazła tego prawnika, ale nie napisała czy jest taka mozliwość. Bo juz wcześniej padła taka propozycja od nas żeby tylko w wąskim gronie walczyć o nasze dzieci. PIsałam dużo wczesniej że każdy chce ale naszym kosztem. |
Olimpia24 |
#1553 Re: Re:2016-04-10 20:01....no właśnie....polska rzeczywistość.....niech inni płacą walczą, a jak ugrają to wszyscy skorzystają.....przykre ale prawdziwe.... Stąd właśnie prośba do tego Pana, aby może rozpoznał sytuację i powalczymy o nasze dzieciaki, a inni niech dalej lamentują i narzekają. |
Gość |
#15542016-04-10 20:59Zapytam i napiszę Państwu odpowiedź prawnika. Ewentualnie proszę zapytać prawnika na email który do niego posiadamy. Pozdrawiam. |
Gość |
#15552016-04-10 21:02Widzę ze było już kilka razy podejście do strajku i nic z tego nie będzie. Wszyscy swoje ugrywaja na strajkach tylko u nas lipa. |
Marta |
#1556 Re: Re: Re:2016-04-10 22:54Rodzicom zalezy, bo podpisują petycję, trzeba tylko pisać o niej na forach (osobiście to robię i zachęcam, abyśmy wszyscy to robili). A jakie ma Pani konkretne propozycje? |
matka |
#15572016-04-11 06:03Dostałam od prawnika wiadomość, że termin został przedłużony do 8 maja ze względu na duże zainteresowanie skargą. To jest czas żeby dotrzeć do jak największej ilości ludzi! Zbierzmy jeszcze się na te ogłoszenia w prasie, będę co jakiś czas publikować w Gazecie Wyborczej |
Gość |
#15582016-04-11 06:18jedna pani zaproponowala aby ulotki wydrukowac i poroznosic po szkolach i przedszkolach. |
Gość |
#1559 Numer konta - ogłoszenie w prasie2016-04-11 06:33Witam
Bardzo proszę o podanie numeru konta, na które mozna wpłacić jakiś grosz na to ogłoszenie w prasie. Chciałabym pomóc. Poza tym bardzo proszę, aby raz jeszcze dokładnie opisać co należy zrobić, aby zostać zarejestrowanym u prawnika - gdzie i ile wpłacić? Wiem, że gdzieś już było to opisane, mimo to bardzo proszę raz jeszcze o wytyczne, abym mogła się dopisać. Z góry dziękuję Z poważaniem |
Grześ |
#1560 Grzes2016-04-11 06:40Dajmy ogłoszenie w gazecie prawnej. Według mnie więcej osób ja czyta i w wielu instytucjach jest prenumerowana |
Gość |
#15612016-04-11 07:03Ogladaliscie dzis w tv Krzywonos mowila ze glosowala za500 ale nie przypuszczala ze pójdzie to w takim kierunku ze nie dostaną ludzie którzy naprawdę potrzebuja tych pieniędzy i ze jest tym zazenowana |
Olimpia24 |
#1562 Re: Re: Re: Re:2016-04-11 07:58Witam. Ja mieszkam w małej miejscowości na podkarpaciu, jestem jedyna, która chce coś zmienić, inni albo siedzą w opiece, albo mają 2 dzieci, a mąż na czarno pracuje za granicą.....w grupie przedszkolnej 26 dzieciaków, gdzie uczęszcza mój syn, tylko on nie dostanie 500, bo jego rodzice pracują za najniższą krajową i jesteśmy BOGACI......kiedy próbowałam rozmawiać z różnymi rodzicami, to teraz traktują mnie jak zło, które ma inne zdanie niż PIS, ksiądz patrzy w szkole na mnie jak na wariata, bo odważyłam się inaczej myśleć niż on każe z ambony......stąd moje rozżalenie i jeszcze większa wola walki dla synka. |
Gość |
#1563 Re: Numer konta - ogłoszenie w prasie2016-04-11 08:33
Jeśli chcemy sporządzić taki wniosek to podaję, jak to będzie wyglądało. Kancelaria napisze wniosek do Rzecznika praw obywatelskich w formie skargi konstytucyjnej (z podaniem które art. ustawy o pomocy państwa dla rodzin [500+] są niezgodne z Konstytucją i z jakimi jej postanowieniami).
Po napisaniu tego wniosku będzie on udostępniony każdemu, kto podpisze pełnomocnictwo do jej złożenia wraz z potwierdzeniem złożenia wniosku w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich.
Każda osoba chętna do dołączenia się do wniosku musi skontaktować się z kancelaria na adres mailowy,podany poniżej, ponieważ każda taka osoba musi podpisać przesłane pełnomocnictwo i odesłać to pełnomocnictwo na adres Kancelarii wraz z opłatą skarbową na kwotę 17,00 złotych, uiszczoną na rzecz Urzędu Miasta Łodzi z uwagi na siedzibę Kancelarii. Każda z osób musi podać także swoje imię, nazwisko i PESEL.
Wygląda to tak, że każdy z Państwa podpisuje pełnomocnictwo, uiszcza opłatę skarbową (my podamy nr konta UM w Łodzi), uiszcza na rzecz kancelarii kwotę 20,00 złotych i podaje swój nr PESEL, imię i nazwisko i każde z tych pełnomocnictw oraz ogólna lista z danymi każdej z osób będzie dołączona do wniosku. nr konta Kancelarii poniżej. W takim wypadku jak ten każda osoba otrzyma od nas mailem pełnomocnictwo, które będzie musiała wydrukować, podpisać i wysłać do Kancelarii, wtedy dopiero możemy podać dane tej osoby jako popierającą skargę, inaczej nie możemy wykorzystywać niczyich danych. I wtedy przy indywidualnym kontakcie każda taka osoba wpłaca tę samą, niską kwotę.Gdyby osób było mało może być ustalona inna kwota, pełnomocnictwa będą wysyłane po zamknięciu listy (czyli po 8 kwietnia). Wtedy jak już będziemy wiedzieli ile konkretnie jest osób faktycznie zdeklarowanych do dołączenia się do wniosku wysyłamy pełnomocnictwa. Dlatego musimy się zorganizować i wpisać ile się da najlepiej tyle co chciało na strajk jechać.
Im więcej osób tym lepiej, ponieważ RPO tym chętniej podejmie się złożenia skargi w sytuacji, kiedy duża ilość osób będzie o to wnioskowała.
#1559: - Numer konta - ogłoszenie w prasie
|
Gość |
#1564 Nr konta - ogłoszenia prasowe2016-04-11 08:35Numer konta do ogłoszeń 47146011812025003032280002 , wpłaty w dowolnej wysokości |
Gość |
#1565 Re: Nr konta - ogłoszenia prasowe2016-04-11 08:58#1564: - Nr konta - ogłoszenia prasowe W celu dokonania przelewu konieczne jest , by podać nazwę odbiorcy, sam numer konta nie wystarczy - kogo mam w takim razie wpisać w polu obowiązkowym "Nazwa odbiorcy"? |
Marta |
#1566 Re: Re: Numer konta - ogłoszenie w prasie2016-04-11 09:31#1563: - Re: Numer konta - ogłoszenie w prasie Kto to jest "My"? Napisałam na podany adres do kancelarii, ale nikt do mnie nie odpisał, więc czekam. |
Gość |
#1567 Re: Re: Nr konta - ogłoszenia prasowe2016-04-11 09:36#1565: - Re: Nr konta - ogłoszenia prasowe podaję mój nr tel. proszę się ze mną kontaktować 502950891 w sprawie danych do przelewu na ogłoszenia prasowe |
Marta |
#1568 Re: Re: Re: Re: Re:2016-04-11 10:07#1562: Olimpia24 - Re: Re: Re: Re: Spokojnie, rozumiem Pani rozżalenie, ale musimy schować emocje i działać racjonalnie. Ustawa, która wyklucza głodowym kryterium dochodowym część rodziców (53%), a co za tym idzie - nasze dzieci, jest absolutnie nie do przyjęcia. Ta ustawa została publicznie skrytykowana przez cieszące się autorytetem społecznym takie osoby jak m.in. siostra Małgorzata Chmielowska, prof Ryszard Bugaj, prof. Jerzy Zajadło, oprotestowana była przez NSZZ Solidarność, itd. Musimy po pierwsze zebrać jak najwięcej podpisów pod petycją ( część podpisów już została podobno wysłana do Rzecznika Peaw Obtwatelskich) i dlatego o petycji musi dowiedzieć się jak najwięcej ludzi. Ja osobiście (pewnie jak wielu rodziców, którzy podpisali tą petycję) napisałam do premier Szydło, prezydenta Dudy, minister Rafalskiej, Rzecznika Praw Dziecka, Rzecznika Praw Obywatelskich. Byłoby dobrze, gdybyśmy wszyscy pisali, zarzucilibyśmy ich kancelarie listami (a list kosztuje mało) i nie mogliby udawać, że się nic nie dzieje. W proteście powinniśmy być solidarni. Pozdrawiam Mieszkam w Krakowie
|
ma |
#15692016-04-11 11:19Chętnie przygotowałabym ulotki. Na kolorowym papierze czarny wydruk to byłby niski koszt na który mnie stać. Tylko myślę, że najlepiej, żeby była wspólna treść. Jestem za 250 zł na każde dziecko bez plejady urzędników sprawdzających dochód, bo te środki można dać naszym dzieciom. Nie będzie wtedy argumentu, że nie ma kasy. Może ktoś zredaguje wspólną treść i każdy w swoim zakresie podrukuje. Musimy walczyć wspólnie. Swoją drogą przekazuję informację matką jedynaków. Jestem w lekkim szoku, czy ja mam takich bogatych znajomych, bo dla nich 500 zł to mało, żeby walczyć. Może w skali miesiąca, ale rocznie to już sporo. Ile można by dziecku za to kupić. Na szczęście dotarłam do paru osób, które się zainteresowały. |
koko |
#1570 Re: Re: Re: Re: Re:2016-04-11 11:20#1562: Olimpia24 - Re: Re: Re: Re: Hej. Tez pochodze z podkarpacia i niestety tez jestam osamotniona w walce . tez wszystkim sie nalezy mimo ze kazdy ma lewy dochod i kase z mopsu a mi ni bo pracuje przeciez. Informuje od stcznia nikt sie nie prylaczyl i nie poparl nawet naszej akcji.
|
matka |
#15712016-04-11 11:35Cytuje maila, którego otrzymałam dziś od prawnika "Z uwagi na ciągłe zainteresowanie nowych osób, które chciałyby dołączyć się do skargi postanowiliśmy przedłużyć termin zgłoszeń. Dotarły do nas informacje także o tym, że możliwość wniesienia skargi jest szerzej propagowana w niektórych mediach i forach, w związku z tym termin zgłoszeń to 08 maja (niedziela) do końca dnia. W poniedziałek 09 maja natomiast wyślemy pełnomocnictwa i dalsze informacje dla każdej z osób, która się do tej pory zgłosi. Nie będziemy również przedłużali kolejny raz zgłoszeń, 08 maja lista jest zamykana a 09 maja otrzymujecie Państwo pełnomocnictwa i dalsze instrukcje. Prosimy o cierpliwość, w razie pytań oczywiście pozostajemy do dyspozycji. Jednocześnie uspokajamy, iż nie upływa żaden termin do wniesienia skargi i dla Państwa interesu wydłużenie zgłoszeń nie będzie miało żadnego negatywnego wpływu" Walczmy, mamy duże szanse!
|
mama |
#1572 Re:2016-04-11 12:10ja moge wydrukowac i zaniesc do przdszkola gdzie moj syn uczeszcza,tylko prosze o jakis wzor jak to ma wygladac. |
matka |
#15732016-04-11 12:23Wysłałam zapytanie do Gazety Prawnej z prośbą o wycenę naszego ogłoszenia....no i czy się wogóle zgodzą to zamieścić. Zaraz się okaże, że wszystkie gazety po kolei zaczną nam odmawiać........ |
Gość |
#15742016-04-11 12:55Tak się zastanawiam, jakby udostępnić wzór tej ulotki, ale przecież nie ma takiej potrezby żeby wszyscy mieli taką samą. To jest prosta sprawa, wystarczy napisać drukowanymi literami tekst: POZEW ZBIOROWY WS USTAWY 500+. SZCZEGÓŁY HTTP://WWW.PETYCJEONLINE.COM/A/133905 Ten tekst można zaznaczyć czerwoną, grubą ramką, i cały środek wypełnić kolorem żółtym. Wtedy będzie widoczne. Nie muszą być to duże ogłoszenia i tak będą się rzucały w oczy. Taki tekst wydrukować i gotowe. Jeśli ktoś nie ma kolorowej drukarki, wystarczy czarna ramka. |
becia |
#15752016-04-11 13:29ja wychowuję syna sama i muszę pracować , alimenty mi grosze płaci i ja nie dostanę bo mi przekracza dochód jaka to jest sprawiedliwość ,te co mają pieniądze to jeszcze dostaną a tym co brak to nie dostaną,samotnym rodzicom co mają jedno dziecko to powinni pomóc i nie powinni liczyć dochodu. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
84161 Utworzone: 2024-11-13
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1077 Utworzone: 2024-11-08
Petycja o zatrzymanie lub zmniejszenie skali inwestycji przy ulicy Postępu 2 na Służewcu
494 Utworzone: 2024-11-12
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
3957 Utworzone: 2024-09-23
ZOSTAWCIE NASZ EKO-PARK! Nie dla wycinki pod ulicę "nowo-Gierdziejewskiego"!
1357 Utworzone: 2024-10-21
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
208 Utworzone: 2024-11-09
PETYCJA w sprawie wstrzymania procedowania ZPI i odstąpienia od projektów zabudowy terenu Górek Czechowskich w Lublinie
973 Utworzone: 2024-10-29
Petycja niepublicznych żłobków, klubów dziecięcych i dziennych opiekunów do Pani Minister Agnieszki Dziemianowicz-Bąk
301 Utworzone: 2024-11-04
PETYCJA DO PREZYDENTA MIASTA KRAKOWA w sprawie odwołania przetargu na przyznanie uprawnień do korzystania z miejsc postojowych dla dorożek na Rynku Głównym
932 Utworzone: 2024-11-10
Petycja do Ministra Nauki o uwzględnienie punktowanych konferencji naukowych we wszystkich dyscyplinach naukowych w Polsce
50 Utworzone: 2024-11-14
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1271 Utworzone: 2024-11-08
Pan Robert Makłowicz nowym głosem Snafa!
6757 Utworzone: 2023-08-12
no to the death penalty
271 Utworzone: 2024-11-08
Petycja przeciwko zamiarowi likwidacji Olsztyńskiego Centrum Edukacji Nauczycieli
663 Utworzone: 2024-11-07
Poparcie dla przyjęcia polskiej strategii zwalczania antysemityzmu.
293 Utworzone: 2024-11-06
Petycja do Ministry Edukacji Narodowej w sprawie wycofania obowiązkowych godzin dostępności nauczycieli
1446 Utworzone: 2024-11-02
Petycja w sprawie kontynuacji działalności Stacji Praga przy ul. Inżynierskiej 6
629 Utworzone: 2024-11-07
CHCEMY POWROTU GŁOSU PANA JAROSŁAWA JUSZKIEWICZA DO APLIKACJI GOOGLE MAPS
4263 Utworzone: 2024-10-24
UZNANIE PRZESZKODY W DZIAŁANIU STOLICY BENEDYKTA XVI I ZWOŁANIE KONKLAWE
17022 Utworzone: 2023-10-23
Żądamy PUBLICZNEJ stołówki w BUWie! List otwarty do władz Uniwersytetu Warszawskiego
390 Utworzone: 2024-11-06