500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i liczbę posiadanych dzieci

Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)

2016-02-28 17:39

Gość

2016-02-29 07:23

Czy jedynaki są gorsze? Rodzicom z jednym dzieckiem też jest ciężko. W kampanii wyborczej PiS mówił o 500 zł na każde dziecko.

Gość

2016-02-29 10:43

Uważam , że jest to niesprawiedliwe, pracuję od 12 lat w państwowej instytucji, na wyższych stanowiskach, płacę podatki, składki, moje dochody są za wysokie, żeby uzyskać 500 zł, ale za niskie , żeby zapewnić dziecku możliwość dodatkowej edukacji (język), rozwijania zainteresowań, rozrywki, kina, teatry są bardzo kosztowne, wyjście do teatru 3 osobową rodziną to ponad 150 zł! Brak własnego mieszkania i zbyt niskie wynagrodzenie sprawia, że nie zdecydowaliśmy się do tej pory na 2 dziecko. Świadomie i odpowiedzialnie. Największe wsparcie dostaną rodziny ( nie tylko, ale w znacznej mierze) wielodzietne, gdzie przeważnie , jeśli już pracuje to jeden rodzic, będą się utrzymywać z dodatkowych pieniędzy, nie będą mieli motywacji do pracy (płacenie podatków!!!, składek ZUS itd) nie wierzę, że przeznaczą je na dzieci...

Gość

2016-02-29 15:42

Zgadzam sie w 100% z trescia petycji.Prog jest wysoki.Jestem samotna matka mam 1 dziecko zarabiam 1640 zl miesiecznie przekraczam prog gdyz moj dochod dzielimy na mnie i ma corke tak wiec jestem za bogata alby otrzymac pomoc!!!A malzenstwom z dwojka dzieci majacy dochod 7000 zl miesiecznie pomoc sie nalezy.Ludzie gdzie tu sprawiedliwosc!!!!
agata

2016-02-29 16:12

Martwi mnie tylko ze nie wszystkie poszkodowane rodziny wiedzą o tej petycji moze mają Państwo pomyśl jak naglosnic tą akcję

koko

#756 Re:

2016-02-29 21:23

#755: agata -  

Nagłaśniamy jak tylko się da, ale bez oczekiwanego efektu. proszę informować o tej petycji oraz straku na wszelkie możliwe sposoby. Bo już wyczerpałam wszystkie możliwości.

Gość

#757 Re:

2016-02-29 21:42

#753: -  

JA PRACUJĘ ZA NIEWIELE WIĘCEJ . MAM STUDIA , SPECJALIAZACJE PRACUJE ŚWIĄTEK , PIATEK, NIEDZIELA I NA NOCE TEŻ. ZARABIAM NIEWIELE PONAD NAJNIŻSZĄ KRAJOWĄ. POTRZEBUJĘ OPIEKI DO DZIECKA, KTÓRA NIE JEST DARMOWA. NOTORYCZNIE NIE DOSYPIAM. ŚCIĄGAJĄ MI WYSOKIE PODATKI W STOSUNKU DO PENSJI , KTÓRA W ŻADEN SPOSÓB NIE WYRAŻA MOJEGO ZAKRESU OBOWIĄZKÓW, ODPOWIEDZIALNOŚCI ZAWODOWEJ ANI WYKSZTAŁENIA. A MOJA ZNAJOMA,  KTÓRA SPODZIEWA SIĘ DRUDIEGO DZIECKA I NIGDY GROSZA NIE ODPROWADZIŁA DO BUDŻETU WEŻMIE MIESIĘCZNIE WIĘCEJ DARMOWEJ KASY NIŻ JA PENSJI. TJ. ROCZNE MACIERZYŃSKIE PO 1000ZŁ MIESIĘCZNIE( TYLE JA BRAŁAM , TYLE ŻE MACIERZYŃSKIE JEST PRZYWILEJEM MATEK PRACUJĄCYCH) kOLEJNE 1000ZŁ NA DWOJE DZIECI +RODZINNE NA DWÓJKĘ. i JEST GÓRĄ . TO CO JA MUSZĘ CIĘŻKO WYPRACOWAĆ ONA dostanie więcej za siedzenie w domuI WIELE INNYCH DOSTANIE ZA TO ŻE MA DZIECI! a nasze dzieci to psy. Z naszych podatków będziemy utrzymywać inne dzieci a na swoich oszczędzać z konieczności.

KOKO

2016-02-29 21:47

NIE ODPUSZCZĘ. JUZ SZUKAM PRAWNIKA , KTÓRY PODEJMIE SIĘ POZWU ZBIOROWEGO ŻEBY ZASKARŻYĆ USTAWĘ JAKO NIEKONSTYTUCYJNĄ. BO Z PEWNOŚCIĄ TAKA JEST.!!!!!!

Gość

2016-02-29 22:19

Mam 1900zł brutto i jedno dziecko. Już pal licho z tymi 500zł że się nie załamie bo dostaje alimenty 300zl Ale w tym roku w dochód się już wlicza zwrot ulgi podatkowej na dziecko i od padziernika już nawet tych 300zł mogę nie dostać z FA. To dopiero są kpiny

Gość

#760 Re:

2016-02-29 22:28

#759: -  

W tym kraju nie opłaca się uczciwie pracować. Niech zabiorą wszelki socjal w ludzie rusza dupy i pójdą do roboty i będą płacić podatki a nie brać kasę za Free z której rozliczać się nawet nie trzeba. Ten kraj uczy nierobstwa i trwania pokoleniami w patologii

koko

2016-02-29 23:03

KTO PÓJDZIE ZA NAJNIŻSZĄ  KRAJOWĄ  SKORO WIĘCEJ WYSIEDZĄ W DOMU. DAĆ PRACĘ ZA TYLE CO WIEKSZOŚĆ PRACUJĘ , ODMÓWIĄ TO ODCIĄĆ OD SOCJALU. JAK BĘDA PRZYMUSZENI DO PRACY TO WPŁYWY DO BUDŻETU I ZUSU BĘDĄ WIĘKSZE. NIKT NIE BĘDZIE SIE WTEDY MARTWIŁ Z PRACUJĄCYCH CZY DOSTANIE EMERYTURĘ. dOŚĆ WYZYSKU I UTRZYMYWANIA BEZROBOTNYCH Z PRAWAMI WIĘKSZYMI NIŻ MY----- PRACUJĄCY.

Gość

2016-03-01 08:59

Poprawka. Moje miesięczne dochody to 1660
agata

2016-03-01 09:25

Kochani zmobilizujmy się, zobaczcie ile osób poparlo petycje wspieramy polski rzad
samotna mama

2016-03-01 14:02

Jestem samotną matką, obecnie niestety nie pracującą, obecnie alimenty pobieram z funduszu alimentacyjnego bo ojciec dziecka nie płaci regularnie, jest prawdopodobnie gdzieś za granicą nie mamy z nim żadnego kontaktu, szukam pracy. Jednak gdy podejmę pracę kryteria dochodowe przekroczą próg i zostaną mi zabrane świadczenia z funduszu i rodzinne na córkę. Już nie mówiąc o tym, że dodatek 500+ też nie zostanie mi przyznany. Gdzie tu jest sprawiedliwość?

Gość

2016-03-01 16:00

Ustawa 500 jest niekonstytucyjna! Łamie art. 32 konstytucji RP mówiący o tym, że wszyscy obywatele są wobec prawa równi. Władze publiczne nie mogą traktować obywateli od widzi mi się. Zatem jedynacy to pokrzywdzona grupa!!!!! Mało tego, nie ma żadnego socjalnego uzasadnienia, że jedno dziecko średniej rodziny jest gorsze od 2 dzieci bogatej rodziny. Już wiecie, dlaczego PIS zablokował TK - aby móc robić niekonstytucyjne ustawy. Dobra zmiana. Wytłumaczcie teraz rodzice swojej pociesze jedynej, dlaczego jest gorsze............................

Gość

2016-03-01 16:58

Jestem z partnerką i nie jesteśmy małżeństwem moja partnerka nie pracuje i teraz wychodzi na to, że ani ja ani ona nie dostaniemy tych pieniędzy. Mamy jedno dziecko i nie przelewa nam się , ale takiej opcji w tej ustawie nie ma. Uważam, że dyskryminowanie rodzin z jednym dzieckiem jest niesprawiedliwe i nie konstytucyjne. Ustawa powinna trafić do Trybunału Konstytucyjnego lub do kosza.

Gość

2016-03-01 18:47

Ponieważ mamy jedno dziecko , pracuje tylko maz a ja zajmuje sie domem i dzieckiem i ledwo laczymy koniec z końcem a rząd nie chce nas wesprzec

Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)

2016-03-01 20:54

Anonymous

2016-03-01 21:09

Wychowujemy z mężem dwóch synów14-latka i za trzy miesiące 18-latka.Na pierwszego nie dostanę chociaż jest uczniem 2-j kl. liceum,a drugi będzie jedynakiem.
Ponieważ kryterium przekroczymy o12 złotych jesteśmy za bogaci na 500+
Jest żenujące że rząd karze ludzi uczciwie pracujących za najniższe pensje,którzy nie korzystają z opieki społecznej a promuje patologię i bogaczy.
Uczniom liceów i techników każe pracować a nie uczyć się.
PROTESTUJĘ-to jest dzielenie dzieci na lepsze i gorsze!!!

Gość

2016-03-01 21:36

Nasze państwo to złodzieje i PiS dalej kłamie.Dziecko to dziecko.

Gość

2016-03-01 22:07

Nie rozumie np. czym się różni rodzina 1+1 od 2+2. W czym niby ta pierwsza ma lepiej i nie zasługuje na te 500zł. Samotnym rodzicom ciężej o tyle ze jak jedno nie pracuje to drugie nie pomoże albo np w pełnych rodzinach gdy  jedno nie pracuje to się zajmuje dziećmi a samotny rodzic musi sobie radzić sam i tego rząd nie potrafi docenić.

Gość

2016-03-01 22:26

Ja sama wychowuje dziecko, ojciec się nim nie interesuje w ogóle. Mieszkam na wsi z rodzicami, oboje pracują i ja też. Nie wyobrażam sobie gdybym miała się sama utrzymac za minimalna krajowa. Ci tam na gorze kompletnie nie przemyślał i tej ustawy. Wszystko jest robione za szybko zeby tylko wprowadzić obietnice z wyborów. Ale nawet to nie wyszlo bo jednak miała ona wyglądać zupełnie inaczej. Nigdy się wszystkim nie dogodzi. Nie jestem za dyskryminowaniem bogatych bo nie wszyscy kradli żeby się dorobić ale czemu dyskryminuja osoby samotne albo odpowiedzialnych rodzicow z jednym dzieckiem? Niech Ci wszyscy urzędasy z Inspekcji Pracy wezmą się za pilnowanie praw pracowników a ludzie sami i bez tych 500zł będą chcieli powiększać rodziny. Ja też bym chciala mieć drugie dziecko. Wtedy prawdopodobnie zalapalabym się i na te 1000zł a ile ta ustawa przetrwa? Ja wielu wiosen jej nie wróżę a dzieci tak szybko się nie.usamodzielniaja i żyć za coś trzeba

Gość

2016-03-01 23:28

Miało być na każde dziecko bez wyjątku!!!

Gość

2016-03-02 06:14

Ponieważ mam 1 dziecko i one będzie poszkodowane a nie mam dwójki ponieważ nie pozwalaja mi na to warunki mieszkalne :(

Gość

2016-03-02 12:46

Podpisałam tą petycję dlatego iż sama mam dwóch synów ale jeden z nich ma 21 lat i nadal chce się uczyć .Studiuje prawo na UG,Drugi zaś ma już 17 lat i nawet jemu się nie będzie należało.Pytam się czy ja moje dzieci znalazłam na smietniku.dziecko które studjuje ,jeszcze tak ciężki kierunek jakim jest prawo nadal jest moim dzieckiem bez względu na wiek.Na utrzymanie go na studiach w obcym mieście potrzebuje skromnie ponad 1000 zł.takie dzieci powinny być docenione.A drugi za ponad dwa lata też ma zamiar studiową,szkoda takiej młodzieży która chce się uczyć a nie ma za co ,bo jest za dorosła.Jedna wielka niesprawiedliwość,,Taka petycja to dobra rzecz,niech ktoś się wstawi za naszymi dorosłymi dzięćmi ktore ze względu na trudność studiów nie mogą podjąć pracy ,bo albo nauka -ciężka nauka albo praca