500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i liczbę posiadanych dzieci

Gość

2016-02-25 19:48

Ponieważ wszyscy są równi i równo powinni być traktowani

Gość

2016-02-25 20:05

Ja mam uwagę troszkę inną, co do ustawy.
Jeśli jest to działanie mające na celu wzrost demografii, to pieniążki powinny trafić do osób, które mają jedno lub dwójkę dzieci, np.. Ale czy jest sens finansowania wzrostu demografii w rodzinach mających np. 10 lub więcej dzieci? Tam z demografią jest chyba ok. Bo jak tak dalej pójdzie to będziemy płacić zasiłki dla rodzin wielodzietnych (oczywiście z naszych podatków). Druga kwestia to brak górnego progu dochodowego. Jeśli rodzina np. z 5 dzieci ma miesięcznie dochód 50 tys. złotych czy też ma dostać kolejne 500 zł? Może lepiej byłoby te pieniądze przekazać rodzinom, które mają jedno dziecko ale niewielkie dochody - zamiast zabierać im dziecko. Czy takie rodziny nie chciałyby lepiej zarabiać, czy to ich wina , że pracodawcy mało płacą , albo nie chcą ich zatrudnić? Tam potrzebna jest pomoc, gdzie rozgrywają się naprawdę rodzinne tragedie. Ostatnia opisana na łamach gazety Fakt - zabrano rodzicom dziecko, bo nie mieli pieniędzy na wózek !!!!! Niech Pani Premier wypowie się w tej sprawie - prorodzinnej przecież. Z ostatnich wypowiedzi wiem, że rodziny wielodzietne za uzyskane pieniądze z 500+ będą budowały domy, zakładały firmy a dzieci z tego nie dostaną NIC!!! Brawo za takie pomysły rządu. A dlaczego osoby z 2 dzieci w wieku 5 i 18 lat nie dostaną pieniędzy? Mają dwoje dzieci -mają, podnieśli statystyki demograficzne - tak, , drugie dziecko jest małoletnie -tak, więc o co chodzi? Nie wystarczy rządowi pieniędzy, trzeba było lepiej dobierać doradców niż sklicić taki bubel -WSTYD?

Pozdrawiam wszystkich oszukanych rodziców.

Basia

2016-02-25 20:53

Witam,

Chętnie dołaczę do pozwu zbiorowego o nierówne traktowanie dzieci i każdego innego pozwu w sprawie 500+.

Jestem zdecydowana i proszę o informację kto prowadzi takie działania albo wie gdzie się zgłosić.

Lili

#729 Re: 500 nie dla was

2016-02-26 03:17

#370: ciekaw - 500 nie dla was 

Trolujesz prawda? 

Gość

2016-02-26 06:44

Mam czwórkę dzieci w tym dwoje dorosłych i dwoje uczących się jeszcze w podstawówce ,wiec dlaczego moje jedno dziecko ma nie dostać nic ? ,czy to drugie nie ma żadnych potrzeb ? ,to jest dyskryminacja reszty dzieci ,które także są przyszłością naszego kraju .

Gość

2016-02-26 08:11

Wszystkie dzieci są nasze. Dlaczego mamy faworyzować 2 i kolejne dziecko? A co z samotna matką co ma jedno dziecko a zarabia 1800 zł? I jeszcze były nie płaci alimentów na dziecko? Nie może skorzystać z funduszu alimentacyjnego, bo przekracza dochód(725 zł na osobę), na dziecko tez nie dostanie bo przekracza dochody... A dostanie dobrze sytuowany człowiek z 2 lub więcej dzieci dostanie i ma dochód w granicach 20 000 tys na miesiąc. Gdzie równość i sprawiedliwość?

Gość

2016-02-26 08:38

Uwazam ze ustawa jest krzywdzaca dla rodzin 2+1 oraz dla samotnych rodzicow,

Gość

#733 Re:

2016-02-26 09:46

#732: -  

Ta ustawa to zwykła ustawka dla wybranych. Dobra zmiana? Kpiny z ludzi pracujących płacących podatki. Wyższa dzielność dzięki ustawie? Śmiech na sali.Niektóre branże już zacierają ręce licząc na zyski,będzie popyt na elektronikę, samochody etc.,

PoradyDlaRodziców.pl

#734 Gotowy Wniosek 500

2016-02-26 10:26

Wniosek 500+ już do pobrania.

mama dwójki dzieci, nie jednego jak uważa PIS

#735 Re: Gotowy Wniosek 500

2016-02-26 11:57

#734: PoradyDlaRodziców.pl - Gotowy Wniosek 500 

A jaką masz poradę dla rodziców i dzieci gorszego sortu?

Gość

2016-02-26 12:21

Jestem samotną matka z niepełnosprawanym dzieckiem, pracuję jak wół żeby mu zapewnić godne warunki życiowe, i za to mam zawsze pod górkę, ani świadczeń z funduszu, ani zasiłków, ani nawet tego 500, wychowuję córkę tak, aby pomimo niepełnosprawności (ma cukrzycę typu I) byłą wspaniałą osobą i taką jest, ma świetne wyniki w nauce, wygrywa konkursy, jest harcerką, świetnym organizatorem i na pewno w przyszłości będzie wartościowym Polakiem, ale to Państwo w niczym mi nie pomogło, a teraz jest coraz gorzej i coraz mniej sprawiedliwie, mogłabym pisać o tym do rana, szkoda mi czasu, powinni się wstydzić

Gość

#737 Re:

2016-02-26 12:26

#728: Basia -  

ja też

Gość

2016-02-26 14:30

Ustawa 500+ jest niesprawiedliwa i niezgodna z Konstytucją. Poglebi jeszcze bardziej różnice między biednymi i bogatymi dziećmi. Rodzina która ma dochód roczny np 20000 nic nie dostanie a ta która ma dochód miesięczny 20000 dostanie wsparcie wychowawcze.To jest chore i niemoralne.Jak tu żyć.

Gość

2016-02-26 15:08

Pomoc rzadowa nalezy sie wszystkim rodzinom nie tylko 2+2. Rodziny 2+1 tez tego potrzebuja, czasem i bardziej.

Gość

2016-02-26 15:44

Jeżeli w innych krajach jest socjal i matki samotnie wychowujące dzieci mają pomoc to dlaczego u nas w kraju tak nie może być tylko same ograniczenia dochodowe.Rodzina 1+1lub 1+2 to reż rodzina ...

Gość

2016-02-26 16:57

Bo czuję się pokrzywdzona. Stanowiąc rodzinę 2+1 i będąc na bezpłatnym wychowawczym przy średniej sytuacji finansowej nic nie dostaję a Ci którzy są w lepszej sytuacji materialnej i stać ich na więcej dzieci ( brak limitu odgórnego dochodu) to dostają.
Nika

2016-02-27 08:51

Jestem samotną matką jednego dziecka (dzieci już więcej mieć nie będę, bo nie mam z kim i wiek już nie pozwoli)... i dostanę te 500 zł dopóki nie podejmę jakiejkolwiek pracy - wterdy będę przekraczać kryterium dochodowe i mam ogromne poczucie niesprawiedliwości. Najbogatsi dostaną, patologia, która żyje na koszt państwa i dzieci też będą to robiły - dostaną, rodziny zastępcze, które i tak otrzymują na utrzymanie dzieci - też dostaną a my rodzice jednego dziecka??? Czy moje dziecko jest gorsze? Czy państwo nie będzie miało z mojego dziecka "pożytku" ? Nazwali to świadczeniem wychowawczym, więc pytam: jednego dziecka się nie wychowuje??? Uważam, że to pierwsze dziecko najwięcej kosztuje :-( Ustawa dno, jak chcieli coś dać to powinni dać wszystkim mniejszą kwotę, a nie człowiek rozgląda się po sąsiadach i już wiadomo kto dostanie!

koko

#743 Re: Gotowy Wniosek 500

2016-02-27 12:48

#734: PoradyDlaRodziców.pl - Gotowy Wniosek 500 

kiciu to niedpowiednia strona jak niezauważyłaś na umieszczanie wniosku do pobrania. Jak masz ochote odwiedzać ta stronę to lepiej wesprzyj petycję. Bo w tej chwili ten wniosek to raczej działa na nas ja płachta na byka.

koko

2016-02-27 13:37

GORACA PROŚBA DO LUDZI Z WARSZAWY O ZNALEZIENIE JUZ PRAWNIKA, KTÓRY NA PODSTAWIE TEJ PETYCJI ZROBI POZEW ZBIOROWY I  ZASKARZY TA USTAWĘ DO TRYBUNAŁU. u MNIE RACZEJ CIĄŻKO O DOBREGO PRAWNIKA. NA KOSZTY POSKŁADAMY SIĘ.

KOKO

#745 Re:

2016-02-27 13:41

#727: -  

PODOBNĄ TREŚC WYSTOSOWAŁAM W STYCZNIU DO BIURA RZĄDU W TRAKCIE NIBY KONSULTACJI. DOKŁADNIE ŻE RODZINY Z JEDNYM DZIECKU ROKUJĄ NA ROZMNAZANIE A NIE WIELODZIETNE. i JEŻELI TERAZ ZOSTANA POMINIĘTE TO NAPEWNO DEZYZJA CO DO POSIADANIA ŚWIADOMIE dalszego potomstwa raczej nie zapadnie.

matka

2016-02-27 15:22

Solidaryzujmy sie ludzie, ja bede uczestniczyla w strajku,podpisze sie pod pozwem zbiorowym, dozloze sie na prawnika! Zrobmy wszystko zeby nas nie zepchnieto na margines i nie zaliczono naszych dzieci do "gorszego sortu" ja juz czuje.roznice, moi znajomi ktorzy dostana wsparcie na dzieci, daja mi do zrozumienia ze jestem "goszym sortem"........... Dziekuje polskiemu rzadowi ktory zepchnal mnie i moje dziecko na margines spoleczny.........

Gość

#747 Re:

2016-02-27 15:54

#712: koko -  

jestem zdecydowna dołączyć do pozwu zbiorowego. Chętnie też wesprę sprawę działaniem.

Proszę o odpowiedź i info jak się kontaktować. Mogę podać swojego emaila.

Basia 

KOKO

#748 Re: Re:

2016-02-27 17:41

#747: - Re:  

CZEKAM CZY KTOS SIE ODEZWIE W SPRAWIE PRAWNIKA. JAK COS NARAZIE TUTAJ DZIAŁAMY. ALE WIEM ZE MUSIMY TO ZROBIC. MOŻE MIĘDZY NAMI JEST JAKIŚ PRAWNIK NA FORUM. tO PROSIMY O ODZEW.

Olimpia24

#749 Re: Re:

2016-02-27 19:16

#747: - Re:  

Ja również jestem zdecydowana na pozew, łatwiej jest zapłacić prawnikowi przy pozwie zbiorowym niż pojedyńczej osobie samej pokryć koszty.

Gość

2016-02-28 15:05

Wszystkie dzieci sa takie same nie ma lepszych i gorszych .a ta ustawa je dzieli