500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i liczbę posiadanych dzieci
Skontaktuj się z autorem petycji
Temat pod dyskusję został automatycznie utworzony do petycji 500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i liczbę posiadanych dzieci
Gość |
#901 Re:2016-03-07 19:25dlatwgo podpisujmy |
iwomika |
#9022016-03-07 19:52Podpisujmy koniecznie, nie wiem czy uda nam się jescze raz podjąć decyzję o strajku, może gdybyśmy podłączyli sie pod większą zorganizowaną grupę, może rzeczywiście pozew przeciw ustawie, ja z chęcią dorzucę się do kosztów, bylebyśmy tylko nie zaniechali tego co już zbudowaliśmy. |
Gość |
#9032016-03-07 20:12Obiecywali na każde dziecko. Dziwne jest to że ustawa przeszła mimo że jest nie zgodna z konstytucja choć z drugiej strony nawet jak ktoś był przeciw to nic nie wskurał...przykre.... i ten strajk niewypał. ...a teraz nawet tutaj cisza. Więc rząd robi jak chce bo wiedzą że mogą i nikt nic nie zrobi . Ile czasu minęło od podpisania ustawy czas leci już niedługo będą wypłacać. ... a my z łzami w oczach patrzeć jak inni się cieszą. Ja nikomu nie żałuję ale przykro że moje dziecko nie dostanie bo oboje z mężem pracujemy i przekraczamy ich kryterium. Mamy kredyty nie jest łatwo. Dlatego byłam na tym strajku....wierzę że dzięki tej akcji mimo wszystko nam się uda.....Ale ile czasu to zajmie... |
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2016-03-07 20:20- Date of removal: 2016-03-08
- Powód usunięcia:
Gość |
#9052016-03-07 20:21Może 12 podłączyć się pod ten protest kod. Tylko wtedy jakieś transparenty. ...czy są chętni ... |
Gość |
#9062016-03-07 20:24Ale jak....ja dowiedziałam się przypadkowo szukając w necie info o tej ustawie....potem poszło na fb sms do znajomych ale szału nie bylo. .. |
Gość |
#908 Re:2016-03-07 20:49petcja sobie a bez strajku niewiele będzie. Ale jak tu organizować skokro nie mA ŻADNEGO WPISU że ktoś przyjdzie na strajk. Pomyślałam że skoro platforma złożyła projekt że dA RZECZYWIŚCIE 500 ZŁ NA DZIECKO TO MUSIMY TĄ PETYCJĄ WESPRZEĆ JEJ DZIAŁANIA. jAK JEST MOŻLIWOŚĆ TO NAPEWNO NIE ZASZKODZI PODPIĄĆ SIĘ POD STRAJK KODU BYLE W TEJ KONKRETNEJ SPRAWIE!!!!! JESTEM STRASZNIE ZAWIEDZIONA ZACHOWANIEM LUDZI I JEDOCZEŚNIE CHCE MI SI WYĆ ,BO WSZYSCY ODPUŚCILI. GRATULUJĘ TAKIEJ OBYWATELSKIEJ POSTAWY - ŻEBY CUDZYM DZIECIOM ŻYŁO SIĘ DOSTATNIO. ZAPIEPRZAJCIE DALEJ NA SWOJE DZIECI A CUDZYM DAJCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
iwomika |
#909 Re: Re:2016-03-07 21:07Nikt się nie deklaruje na strajk, wydaje mi się że zależy tylko nielicznej grupie. Jaka mamy pewność, że ktoś przyjdzie?We wczesniejszych postach, ktoś proponował pomoc prawnika w sprawie pozwu, ja jestem chętna do pokrycia kosztów, im więcej będzie osób tym będzie taniej. |
Ten wpis został usunięty przez autora (Pokaż szczegóły)
2016-03-07 21:17- Date of removal: 2016-03-08
- Powód usunięcia:
Gość |
#9122016-03-07 21:37Dziś pisał mąż zapytanie do prawnika o którym wcześniej wspomniałam czekamy na odpowiedź czy się tym zajmie i jak by to wyglądało i jak najbardziej napiszę o tym. Byliśmy na tym strajku jechaliśmy z Bełchatowa nie jesteśmy w stanie tam nic zorganizować w Warszawie brak doświadczenia i za daleko ale nie chce abyśmy przestali działać. ....tylko nie w pojedynkę. Czy ma ktoś kontakt z tą Panią od petycji czy chce dalej działać również....walka w pojedynkę to ok 7 lat tak pisał prawnik. ..pisałam o tym wcześniej. |
iwomika |
#913 Re:2016-03-07 21:47Czekam w takim razie na informację od Pani. Może tę petycję można podłaczyć pod pozew zbiorowy.Do Pani Joanny niestety nie mam innego kontaktu. |
Gość |
#914 Re: Re:2016-03-08 08:41przekraczam o 20 zl!!!!!!!!!!!! |
Gość |
#9152016-03-08 12:39Petycję podpisałam gdyż uważam że program 500+ w obecnym brzmieniu jest krzywdzący dla wielu dzieci jedynaków i ich rodziców. |
Gość |
#9162016-03-08 14:57Witam do kiedy jest planowany termin podpisywania petycji? Czy jest jakiś? |
koko |
#9172016-03-08 15:10czekamy na odpowiedz od prawnika. Widzę że wiele osób dało sobie spokój ale próbujmy może jeszcze się uda. Nie wiem czy komuś sie to spodoba , ale wczoraj napisałam do platformy emaila z prośbą o wsparcie, bo wiem że złozyli projekt,ze na każde dziecko od lipca bez wyjątków. jeżeli ich projekt będzie poparty petycją, to może nie przejdzie bez echa. Poprosiłam o lekture założeń, oraz ilość podpisów. trudno już szukam różnych rozwiazań. Chodzi nam przecież o dodatek a cel uświęca środki. Prosiłam o wpółpracę oraz odpowiedz. Narazie cisza. Zeby w tym pństwie możnaby godnie zarobić za ciężką i uczciwą pracę to pewnie nikt by tu nie walczył.
|
koko |
#918 Re:2016-03-08 15:13nie wiem ale dobre pytanie. Może już trzeba ją wydrukować bo jak założycielka ją usunie to stracimy wszystkie podpisy wraz z danymi. Link do strajku już usunęła. nie mam drukarki. Wydrukuj jak możeśż jak najszybciej albo ktoś inny niech to zrobi!!!!!!!!!!!! |
Gość |
#9192016-03-08 15:18na koszty napewno się zrzucimy. Mi tak bardzo zależy że musimy teraz tą naszą garstką coś zdziałać. Zaglądajmy dalej na stronę. |
Gość |
#9202016-03-08 15:23ktoś obliczał że jeśliby dodatek wypłacano od urodzenia do 18 roku, to na jedno tylko dziecko każda rodzina otrzyma łącznie ponad 100 tysięcy jakoś z groszami. |
Gość |
#9212016-03-08 15:30Mam nadzieję że nikt nie usunie strony z ta petycja.....proszę żeby tego nie robić bo widzę że nie wszyscy się poddali a na tej stronie mozemy sie wymieniac info... |
Gość |
#9222016-03-08 15:39Dziś też napisaliśmy do różnych partii o wsparcie. Proszę niech każdy komu zależy tak zrobi jak zobaczą że jest dużo takich pism coś z tym zrobią. Jest duzo ludzi pokrzywdzonych którzy moga nie wiedziec jak walczyć z taką niesprawiedliwoscia nie wszyscy mają prawnicza wiedzę ale razem cos wymyślimy ....... |
Gość |
#923 Re:2016-03-08 16:12jak ktoś ma możliwość mimo wszystko proszę wydrukować dla wszelkiej pewności. Jak nikt nie usunie to dodrukuje się pózniej dalsze podpisy. W razie czego zostaniemy przynajmniej o tych podpisach na chwilę obecną!
|
m |
#924 odpowiedz prawnika2016-03-08 16:13Witam. Gdyby była podstawa prawna do pozwu zbiorowego w takim przypadku to oczywiście że zarówno ja jak i Kancelaria byśmy się tego podjęli. Tyle tylko że zgodnie z Ustawą o dochodzeniu roszczeń w postępowaniu grupowym pozew grupowy jest możliwy w sprawach o ochronę konsumentów, z tytułu odpowiedzialności za produkt niebezpieczny oraz z tytułu czynów niedozwolonych, za wyjątkiem ochrony dóbr osobistych. Żadnej z tych kategorii nie spełnia brak możliwości ubiegania się o dodatek 500+ (w tym wypadku rodzice nie są konsumentami, konsumentem jest się korzystając z usług podmiotów świadczących usługi różnego rodzaju bądź kupując produkty w różnego rodzaju sklepach, brak możliwości ubiegania się o dodatek 500+ nie jest też produktem niebezpiecznym ani czynem niedozwolonym [czyli przestępstwem]). Można ewentualnie starać się podciągnąć to pod dobra osobiste dziecka, ale byłoby to mocno naciągane i jest ryzyko przegrania takiej sprawy, ponieważ brak dostępu do środków finansowych nie jest dobrem osobistym, a wyciąganie z tego dalej idących wniosków (np. przez brak środków brak dostępu do dóbr kultury, nauki, sportu itp.) jest zbyt mocno naciągany i to po prostu nie chwyci. Pomijając, że musiałoby to być rozpatrywane indywidualnie, czy rodzice aż tak nie mają środków że bez tych pieniędzy nie są w stanie zapewnić dziecku większości dóbr. Nie mniej jednak dobra osobiste w takim wypadku to zabawa z góry przegrana, szkoda Pana pieniędzy na takie próby.
Co do pozwu zbiorowego tak jak napisałem wyżej - nie ma możliwości w tym wypadku. Gdyby jakaś kancelaria podjęła się tego rodzaju pozwu to niestety tylko po to by wyciągnąć pieniądze od naiwnych ludzi. Pozew zapewne zostałby złożony, ale Sąd badając w ogóle dopuszczalność złożenia pozwu od razu by do odrzucił i sprawa nawet nie byłaby rozpatrywana merytorycznie (a pieniądze klientów rozpłynęły by się w kancelarii). Po prostu katalog spraw jakie mogą być dochodzone grupowo jest wąski i zamknięty i ta ustawa się na to nie łapie.
Poza tym każda ustawa korzysta z domniemania konstytucyjności - krótko mówiąc dopóki Trybunał Konstytucyjny nie orzeknie, że ta ustawa w całości lub w części jest niezgodna z Konstytucją to jest ona konstytucyjna i nie można dochodzić odszkodowania z tytułu rzekomej (jak na razie) niekonstytucyjności. Dlatego pozostaje taka droga, o jakiej pisałem Panu wcześniej. Troszkę unaoczniając - parlament może uchwalić ustawę, że każde dziecko z niebieskimi oczami otrzyma 1000 złotych a reszta nie, w tym wypadku, mimo że to ewidentnie narusza m.in. zasadę równości - najpierw TK musi to orzec. Żaden organ w Polsce nie jest władny do kwestionowania konstytucyjności ustaw poza Trybunałem Konstytucyjnym (który póki co dzięki mądrości rządzących jest sparaliżowany).
Na forum póki co może Pan podać mojego maila (zgaduję że pytań byłaby masa a nie mogę nieustannie trzymać telefonu przy uchu) ale nie w kontekście pozwu zbiorowego - on nie jest możliwy w tej sprawie, a każdy kto twierdzi inaczej po prostu chciałby naciągnąć nieświadomych ludzi. W celu weryfikacji tego, że nie kłamię ani nie wymyślam - Ustawa z dnia 17 grudnia 2009 roku o dochodzeniu roszczeń w postępowaniu grupowym (Dz. U. z 2010 r. Nr 7, poz. 44) - art. 1 ust. 2.
|
koko |
#925 Re:2016-03-08 16:17do rzecznika praw obywatelskich poisałam już dużo wcześniej. Przedstawiłam artykuły które zostały złamane. Nie odezwał się i nie wiem czy interweniował. Prosiłam go również o współpracę z rzecznikiem praw dziecka. |
|
Apel o kontynuację budowy CPK
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
Petycja w sprawie uwolnienia księdza Michała Olszewskiego
List do Prezydenta Władimira Putina
Wniosek o postawienie Premiera Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu
Petycja dotycząca wyboru pełnomocnika ds.Osób z Niepełnosprawnościami w nowym rządzie
Ustanowienie dnia 22 września Dniem Pamięci o Zagładzie Osób z Zaburzeniami Psychicznymi na terenach okupowanej Polski podczas II wojny światowej
POMÓŻ NAM URATOWAĆ BIAŁY BUDYNEK !
DELEGALIZACJA PiS – podpisz obywatelski projekt ustawy! Powiedz NIE Kaczyńskiemu i partii Ziobry | checkPRESS.pl
Czy jest jakaś rzecz, którą pragniesz zmienić?
Milczenie nie powoduje zmiany. Autor tej petycji zajął stanowisko i podjął działanie. Zrobisz to samo? Zapoczątkuj ruch społeczny, tworząc petycję.
Stwórz własną petycjęInne petycje, które mogą cię zainteresować
Petycja o udostępnienie profilaktyki krwawień emicizumabem dla wszystkich dzieci chorych na hemofilię A w postaci ciężkiej od urodzenia do 18 roku życia
81340 Utworzone: 2024-11-13
UBÓJ RYTUALNY: profanacja prawdy, człowieczeństwa i wolności obywateli - apel o ochronę wartości
1020 Utworzone: 2024-11-08
Petycja o zatrzymanie lub zmniejszenie skali inwestycji przy ulicy Postępu 2 na Służewcu
472 Utworzone: 2024-11-12
ZOSTAWCIE NASZ EKO-PARK! Nie dla wycinki pod ulicę "nowo-Gierdziejewskiego"!
1336 Utworzone: 2024-10-21
Utworzenie zadania inwestycyjnego - Przedłużenie II linii metra do Ursusa, które wynika z II Tomu Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Warszawy.
3904 Utworzone: 2024-09-23
Petycja do Ministra Nauki o uwzględnienie punktowanych konferencji naukowych we wszystkich dyscyplinach naukowych w Polsce
45 Utworzone: 2024-11-14
PETYCJA w sprawie wstrzymania procedowania ZPI i odstąpienia od projektów zabudowy terenu Górek Czechowskich w Lublinie
966 Utworzone: 2024-10-29
PETYCJA DO PREZYDENTA MIASTA KRAKOWA w sprawie odwołania przetargu na przyznanie uprawnień do korzystania z miejsc postojowych dla dorożek na Rynku Głównym
920 Utworzone: 2024-11-10
CHCEMY POWROTU GŁOSU PANA JAROSŁAWA JUSZKIEWICZA DO APLIKACJI GOOGLE MAPS
4255 Utworzone: 2024-10-24
NIE dla budowy NOWORACŁAWICKIEJ! TAK dla terenów ZIELONYCH (park i ogródki działkowe) na Dolnym Mokotowie!
183 Utworzone: 2024-11-09
Pan Robert Makłowicz nowym głosem Snafa!
6757 Utworzone: 2023-08-12
no to the death penalty
263 Utworzone: 2024-11-08
Petycja do Ministry Edukacji Narodowej w sprawie wycofania obowiązkowych godzin dostępności nauczycieli
1443 Utworzone: 2024-11-02
Autobus 131 - petycja ws. zachowania dotychczasowej trasy
1251 Utworzone: 2024-11-08
Petycja w sprawie kontynuacji działalności Stacji Praga przy ul. Inżynierskiej 6
620 Utworzone: 2024-11-07
Żądamy PUBLICZNEJ stołówki w BUWie! List otwarty do władz Uniwersytetu Warszawskiego
386 Utworzone: 2024-11-06
Poparcie dla przyjęcia polskiej strategii zwalczania antysemityzmu.
285 Utworzone: 2024-11-06
Petycja przeciwko zamiarowi likwidacji Olsztyńskiego Centrum Edukacji Nauczycieli
646 Utworzone: 2024-11-07
Apel o rewitalizację kompleksu Pomnika Czynu Powstańczego na Górze św. Anny
118 Utworzone: 2024-11-12
APEL O PRZEDŁUŻENIE KONTRAKTU NA STANOWSIKU KIEROWNIKA ODDZIAŁU CHORÓB PŁUC Z PODODDZIAŁEM ONKOLOGICZNYM W KSS IM. ŚW. JANA PAWŁA II DLA PANI DR N. MED. ANNY PROKOP-STASZECKIEJ
609 Utworzone: 2024-10-28