500 zł na każde dziecko bez względu na dochód i liczbę posiadanych dzieci

Gość

2016-03-10 20:04

CZY KTOŚ WIE CZY MOŻNA TO DODAĆ NA OGŁOSZENIACH ŻE JEST ORGANIZOIWANY POZEW ZBIOROWY , CZY TYLKO PANI JOANNA MOŻE? PROSZĘ UDOSTĘONIAĆ TEŻ NA FACEBOOKU!!!! jA JUŻ DZIAŁAM W TEJ SPRAWIE.

Gość

#977 Re: pozew

2016-03-10 20:37

#964: m - pozew 

Jestem mamą jedynaczki,wychowuję ją sama. ... I jesteśmy "za bogate" o kilka złotych na rodzinne,na 500plus...itd. To co się dzieje to zwykła granda! Jestem zdecydowana dołączyć do wniosku do Rzecznika i uczestniczyć w kosztach.

Olimpia24

#978 Re:

2016-03-10 21:06

#959: iwomika -  

Ja również jestem konkretnie zdecydowana jako matka jedynaka.

matka

2016-03-10 21:33

Moze nawiążmy ze soba kontakt telefoniczny?

Gość

#980 Re: Re: pozew

2016-03-10 22:22

#977: - Re: pozew 

TEŻ JESTEM ZA BOGATA DLA PAŃSTWA NA PODSTAWOWE ŚWIDCZENIA BO PRZECIEŻ PRACUJĘ!!!!! NIEKTÓRZY BEZ PRACY MAJĄ WIĘCEJ ZA POSIADANIE DZIECI, NIZ JA ZA CAŁY MIESIĄC PRACY? A MOJE DZIECKO TO PRZEPRASZAM PIES, TYLKO DLATEGO ŻE JEDYNAK I MATKA NACIĄGA SIĘ ŻEBY ZAROBIĆ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość

#981 Re:

2016-03-10 22:26

#979: matka -  

MOGĘ SWÓJ PODAĆ; 790-348-069 TO UŁATWIA ZNACZNIE KONTAKT!

Gość

2016-03-10 22:30

JA TEŻ SIĘ PODPISUJĘ POD WNIOSKIEM I DORZUCAM KASĘ! jAK BĘDZIE NUMER KONTA KANCERARII WPŁACAJMY! Im NAS WIĘCEJ TYM TANIEJ I OCYWIŚCIE LEPIEJ.

Gość

2016-03-11 18:28

w se znalazłam artykuł,że pis pożycza pieniądze na 500 + bo nie ma wpływów z podatku bankowego i od supermarketów na 2017 r. 

nie dosyć, że musimy pracować na cudze dzieci to jeszcze nasze będą pracować aby długi pisu spłacać....... aż mnie krew zalewa!!!!

Gość

2016-03-11 18:29

przepraszam w natemat nie se

"500 złotych długu na dziecko. PiS idzie na łatwiznę i pożycza pieniądze na realizację obietnicy"

Dol

2016-03-11 19:10

Po też mogłoby zaskarżyć ustawę 500 plus do Trybunału Konstytucyjnego. Pani Katarzyna Lubnaer i Pani Gasiuk - Pichowicz z Nowoczesnej też cały czas mówią, że ta ustawa jest bardzo niesprawiedliwa. Tylko jakaś partia może tę ustawę zaskarżyć do Trybunału, ewentualnie Rzecznik Praw Obywatelskich lub Rzecznik Praw Dziecka.  Napewno ustawa jest niekonstytucyjna. Nam zwykłym ludziom pozostaje tylko protest, czyli nacisk na rządzących żeby ta ustawa została zmieniona.

m

2016-03-11 20:05

Witam. Jeszcze nie mam odpowiedzi od prawnika na temat kosztów i dalszego postępowania. Być może już w poniedziałek coś konkretnego się dowiem to będę pisać.

koko

#987 Re:

2016-03-11 20:08

#985: Dol -  

oni już tro zrobili w grudniu ,ale wycofali skargę jeszcze zanim ustawa weszła  w życie. Nie wiem co było powodem tego, ale napisałam do nich powtórnie wczoraj z prośbą o wsparcie oraz z zapytaniem dlaczego wycofali skargę. Prosiłam o ponowienie swojej propozycji projektu 500 zł na każde dziecko, który złożyli w lutym w sejmie na podsawie pytycji jako głos społeczeństwa. Prosiłam również o ponowne zaskarzenie tej ustawy. nie odpisuja , na poprzednie pismo też nie dostałm odpowiedzi. A treść była podobna do tego co wczoraj wysłałam.

Gość

2016-03-11 21:44

Uważam że każde dziecko powinno być tak samo traktowane .Ponoszę duże wydatki na utrzymanie mojego dziecka jak każdy teź płacę podatki albo wszyscy albo nikt to straszna niesprawiedliwość.

Gość

#989 Re:

2016-03-11 22:33

#988: -  

musimy wyczerpać wszystkie możliwości , może coś wskóramy. Napewno nie możemy poprzestać teraz!!! Będziemy dawać na cudze dzieci a na swoich oszczędzać. !!!!!

iwomika

2016-03-12 11:35

Czy Pan prawnik napewno podejmie się napisać pismo w naszej sprawie do RPO .Rozumiem, że w tej kwestii możemy na niego liczyć. Pozostanie tylko kwestia kosztów i podziały ich miedzy zainteresowane osoby?

Dol

#991 Re: Re:

2016-03-12 13:32

#987: koko - Re:  

PO nie mogło zaskarżyć ustawy w grudniu, ponieważ ta ustawa wtedy jeszcze nie była uchwalona i nie była podpisana przez prezydenta. Najdziwniejsze jest jednak to, że żadna partia opozycyjna nie chce tej ustawy zaskarżć do Trybunału. Boją się narazić tym ludziom, którzy te pieniądze dzięki tej ustawie dostaną. Jedyne wyjście jest takie aby ktoś tą ustawę, jawnie niesprawiedliwą zaskarżył do Trybunału, żeby Trybunał orzekł, że jest niekonstytucyjna. Przecież wszystkie dzieci są równe i mają takie same potrzeby.

matka

2016-03-13 18:40

DAMY RADE jestem na tej stronie codziennie i śledzę ta petycję więc jestem z wami i się dokładam finansowo 

Olimpia24

#993 Re:

2016-03-13 18:47

#992: matka -  

Ja również.....jeśli się poddamy, to będziemy musieli odjąć swoim dzieciom,żeby cudzym żyło się lepiej........

Gość

2016-03-13 19:13

Skarga konstytucyjna

INFORMACJA O WARUNKACH WNOSZENIA DO TRYBUNAŁU KONSTYTUCYJNEGO SKARGI KONSTYTUCYJNEJ

1. Prawo do wystąpienia ze skargą konstytucyjną, zgodnie z art. 79 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 r., przysługuje każdemu, czyje konstytucyjne wolności lub prawa zostały naruszone. Zasady wnoszenia skargi konstytucyjnej określa ustawa z dnia 25 czerwca 2015 r. o Trybunale Konstytucyjnym (Dz. U. poz. 1064).

2. Skargę konstytucyjną wnosi się po wyczerpaniu przez skarżącego drogi prawnej (skorzystanie ze zwykłych środków zaskarżenia), w terminie 3 miesięcy od doręczenia skarżącemu prawomocnego wyroku, ostatecznej decyzji lub innego ostatecznego rozstrzygnięcia.

3. Skargę konstytucyjną może sporządzić wyłącznie adwokat lub radca prawny. Natomiast skargę konstytucyjną we własnej sprawie może sporządzić sędzia, prokurator, adwokat, radca prawny, notariusz, profesor lub doktor habilitowany nauk prawnych.

4. W razie niemożności poniesienia kosztów pomocy prawnej skarżący może złożyć do sądu rejonowego swojego miejsca zamieszkania wniosek o ustanowienie dla niego adwokata lub radcy prawnego z urzędu. W przypadku uwzględnienia tego wniosku, skarżący nie będzie ponosił kosztówsporządzenia skargi konstytucyjnej.

5. Skarga konstytucyjna jest wolna od opłaty sądowej.

6. Przedmiotem skargi konstytucyjnej może być przepis ustawy lub innego aktu normatywnego, na podstawie którego sąd lub organ administracji publicznej orzekł ostatecznie o wolnościach lub prawach albo obowiązkach skarżącego określonych w Konstytucji.

7. Trybunał Konstytucyjny odmawia nadania dalszego biegu skargom konstytucyjnym, których przedmiotem kontroli uczyniono akt stosowania prawa, tj. wyrok, decyzję lub inne rozstrzygnięcie.

8. Trybunał Konstytucyjny rozpoznaje tylko takie skargi konstytucyjne, które związane są z naruszeniempraw lub wolności określonych w Konstytucji, z wyłączeniem spraw określonych w art. 56 Konstytucji (uzyskanie przez cudzoziemców prawa azylu lub statusu uchodźcy).

9. W skardze konstytucyjnej wzorcem kontroli nie można uczynić przepisów ustawy, aktu wykonawczego lub aktów prawa międzynarodowego.

Do spraw wszczętych i niezakończonych przed dniem 30 sierpnia 2015 r., w zakresie określonym w art. 134 ustawy, w postępowaniu przed Trybunałem stosuje się przepisy dotychczasowej ustawy z dnia 1 sierpnia 1997 r. o Trybunale Konstytucyjnym (Dz. U. Nr 102, poz. 643, ze zm.) tj.:
1) w zakresie dotyczącym wstępnego rozpoznania, stosuje się przepisy dotychczasowe;
2) jeżeli Trybunał rozprawę odroczył lub przerwał albo wyznaczył termin rozprawy lub ogłoszenia orzeczenia przypadający po dniu wejścia w życie ustawy, stosuje się przepisy dotychczasowe;
3) jeżeli zachodzą przesłanki umorzenia postępowania, stosuje się przepisy dotychczasowe;
4) w odniesieniu do skarg konstytucyjnych skierowanych do rozpoznania przez właściwy skład orzekający, przepisu art. 88 ust. 1 (nowej ustawy o Trybunale Konstytucyjnym) nie stosuje się.

SKARGA KONSTYTUCYJNA
POWINNA BYĆ SPORZĄDZONA WEDŁUG NASTĘPUJĄCEGO SCHEMATU:

Skarga konstytucyjna powinna spełniać wymagania przewidziane dla pisma procesowego.

Komparycja skargi konstytucyjnej

1. Miejsce i data sporządzenia skargi konstytucyjnej;
  2. Imię i nazwisko skarżącego, a w przypadku skarżącego nie będącego osobą fizyczną należy podać nazwę, osobę (osoby) upoważnioną do reprezentacji danego podmiotu oraz określenie podstawy reprezentacji;
  3. Adres skarżącego;
  4. Imię i nazwisko pełnomocnika skarżącego;
  5. Adres kancelarii oraz nr wpisu na listę adwokatów lub radców prawnych. 

Petitum skargi konstytucyjnej

1. Dokładne określenie przedmiotu kontroli, tj. wskazanie przepisu ustawy lub innego aktu normatywnego, na podstawie którego sąd lub organ administracji publicznej orzekły ostatecznie o wolnościach lub prawach albo obowiązkach skarżącego określonych w Konstytucji i w stosunku do którego skarżący domaga się stwierdzenia niezgodności z Konstytucją;*
  2. Wskazanie wzorca kontroli, tj. wskazanie, która konstytucyjna wolność lub które prawo skarżącego zostało naruszone;
  3. Sformułowanie zarzutu niezgodności przedmiotu kontroli ze wskazanym wzorcem kontroli.

Określenie stanu faktycznego dotyczącego skargi konstytucyjnej

Zwięzłe przedstawienie stanu faktycznego z podaniem wyroków, decyzji lub innych rozstrzygnięć potwierdzających wyczerpanie drogi prawnej (należy wskazać: organ wydający, datę wydania, sygnaturę sprawy) oraz poinformowanie, czy od prawomocnego wyroku, ostatecznej decyzji lub innego ostatecznego rozstrzygnięcia został wniesiony nadzwyczajny środek zaskarżenia.**

Wykazanie dochowania terminu do wniesienia skargi konstytucyjnej

1. Udokumentowanie daty doręczenia prawomocnego wyroku, ostatecznej decyzji lub innego ostatecznego rozstrzygnięcia;
  2. W przypadku sporządzenia skargi przez pełnomocnika ustanowionego z urzędu:
    a)
    podanie daty wystąpienia przez skarżącego z wnioskiem do sądu rejonowego swojego miejsca zamieszkania o ustanowienie pełnomocnika z urzędu w celu sporządzenia skargi konstytucyjnej;
    b)
    podanie daty doręczenia adwokatowi lub radcy prawnemu pisma informującego go o wyznaczeniu w charakterze pełnomocnika do sporządzenia skargi konstytucyjnej;
    c)
    wykazanie dochowania 90 dniowego terminu do wniesienia skargi konstytucyjnej.

Złożenie wniosku o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego z urzędu wstrzymuje bieg terminu do wniesienia skargi konstytucyjnej. Wznowienie biegu terminu następuje pierwszego dnia po dniu:
a)
doręczenia adwokatowi lub radcy prawnemu rozstrzygnięcia właściwego organu o wyznaczeniu go pełnomocnikiem skarżącego,
b)
uprawomocnienia się postanowienia sądu o oddaleniu wniosku o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego,
c)
doręczenia skarżącemu postanowienia oddalającego zażalenie na postanowienie o oddaleniu wniosku o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego.

Uzasadnienie skargi konstytucyjnej

1. Wykazanie, że zaskarżony przepis ustawy lub innego aktu normatywnego stanowił podstawę ostatecznego orzeczenia o wolnościach lub prawach albo obowiązkach skarżącego określonych w Konstytucji.
  2. Uzasadnienie zarzutu niezgodności przedmiotu kontroli ze wskazaną konstytucyjną wolnością lub prawem w szczególności przez dokładne określenie sposobu naruszenia konstytucyjnych praw i wolności skarżącego przez zakwestionowane przepisy.

Załączniki do skargi konstytucyjnej

Do skargi konstytucyjnej należy dołączyć:

1. Pełnomocnictwo szczególne do sporządzenia skargi konstytucyjnej;
  2. W przypadku skargi sporządzonej przez pełnomocnika z urzędu należy dołączyć kopiępostanowienia sądu rejonowego o ustanowieniu takiego pełnomocnika oraz decyzji organu samorządu adwokackiego lub radcowskiego wyznaczającej konkretnego adwokata lub radcę prawnego pełnomocnikiem z urzędu);
  3. W przypadku gdy skargę konstytucyjną we własnej sprawie wnosi sędzia, prokurator, adwokat, radca prawny, notariusz, profesor lub doktor habilitowany do skargi należy dołączyć dokument potwierdzający uprawnienie do samodzielnego wniesienia skargi konstytucyjnej;
  4. W przypadku osób prawnych – odpis aktualny z Krajowego Rejestru Sądowego;
  5. Odpis i pięć kopii prawomocnego wyroku, ostatecznej decyzji lub innego ostatecznego rozstrzygnięcia wraz z uzasadnieniem;
  6. Odpis i pięć kopii wyroków, decyzji lub innych rozstrzygnięć potwierdzających wyczerpanie drogi prawnej wraz z uzasadnieniem.

Załączniki powinny być opisane i ponumerowane.

* W przypadku, gdy zakwestionowany akt normatywny utracił moc obowiązującą należy wykazać, że wydanie przez Trybunał Konstytucyjny orzeczenia w sprawie jest konieczne dla ochrony konstytucyjnych wolności i praw.
** Jeżeli skarżący wniósł nadzwyczajny środek zaskarżenia, Trybunał może zawiesić postępowanie do czasu rozpoznania tego środka.

Gość

#995 Re:

2016-03-13 20:17

#994: -  

......a co to znaczy dla nas? tak prostym językiem......

Gość

#996 Re: Re: Re:

2016-03-13 20:30

#991: Dol - Re: Re:  

Tak przeczytałam na necie, że wszystkie ustawy pisu zostały zaskarżone chyba że akuratnie ta nie wchodziła jeszcze pod skargę skoro nie była podpisana.

Gość

2016-03-13 20:33

Też śledzę tę stronę i nie wycofuję się z walki. Ludzie za chwilę kasę dostana.

Gość

#998 Re:

2016-03-13 20:35

#990: iwomika -  

Pan czeka na ostateczną odpowiedz oraz na koszty od prawnika. Musimy tu zaglądać . Może jutro coś konkretnego będzie wiedział to napisze.

Gość

2016-03-13 20:47

Naglasniajcie petycje stanęła w miejscu
m

2016-03-13 21:05

Witam. Być może jutro będzie odpowiedź od prawnika. Proszę o cierpliwość nie przyspiesze tego być może w kancelarii ustalają coś wspólnie. Ostatnie zapytanie o koszty skladalem w czwartek. Jak tylko dostanę wiadomość odrazu poinformuje.